Patronlar Dünyası / Dış Haberler
Patronlar Dünyası’nın yaklaşık iki yıldır Kongo’daki yatırımları, iş ilişkileri ve özel hayatıyla gündeme taşıdığı Miller Holding CEO’su Turhan Mildon, bu kez Amerikan gazetesi The New York Times’ın kapsamlı araştırmasına konu oldu.
#video_9755046#
The New York Times’ın Venezuela muhabiri Anatoly Kurmanaev ile Beyaz Saray muhabiri Tyler Pager, 12 Ekim 2026 tarihli araştırmalarında Mildon’un Venezuela’daki ticari faaliyetlerini, eski Devlet Başkanı Nicolás Maduro’nun yakın çevresiyle ilişkilerini ve ABD Başkanı Donald Trump’ın eski kişisel avukatı Alina Habba ile evliliğini mercek altına aldı.
Gazete, iki düzineden fazla kişiyle yapılan görüşmelere ve elde edilen belgelere dayandırdığı araştırmasında dikkat çekici iddialar ortaya koydu.
ABD YÖNETİMİ YAPTIRIM UYGULAMAYI DEĞERLENDİRDİ
NYT’nin araştırmasındaki en önemli iddialardan biri, Trump yönetiminin Turhan Mildon’a yaptırım uygulamayı değerlendirmiş olması.
Gazetenin görüştüğü, dönemin görüşmelerine katılmış iki kaynağa göre Amerikan yönetimi, Mildon’un Maduro hükümetiyle ilişkilerinden rahatsızlık duyuyordu.
Araştırmada Mildon’un, Maduro’nun en yakın isimlerinden Alex Saab ile Trump çevresindeki Cumhuriyetçiler arasında bağlantı kurmaya çalıştığı belirtildi.
Gazeteye konuşan kaynaklar, bazı Amerikan istihbarat yetkililerinin de Mildon’un faaliyetleri konusunda kaygılarını dile getirdiğini öne sürdü.
Ancak Mildon’un sözcüsü, yaptırım iddiasını kesin bir dille reddetti. Bir Trump yönetimi yetkilisi de böyle bir değerlendirmenin yapılıp yapılmadığını tartışmalı buldu.
NYT’ye konuşan konuya yakın bir kaynak ise Caracas’taki yönetim değişikliğinden sonra Mildon’a ilişkin yaptırım sürecinin geri plana bırakıldığını ileri sürdü.
Haberde Mildon hakkında uygulanmış bir Amerikan yaptırımı bulunduğuna ilişkin bilgi yer almadı.
VENEZUELA ÇİMENTO SÖZLEŞMESİNİ FESHETME KARARI ALDI
Araştırmanın belgeye dayandırılan en dikkat çekici bölümü Venezuela’daki çimento fabrikalarıyla ilgili.
NYT’nin gördüğünü belirttiği resmî belgeye göre Venezuela’nın geçici lideri Delcy Rodríguez, haziran ayında Mildon’un işlettiği devlete ait çimento tesislerinin sözleşmesini feshetme kararı aldı.
Kararın gerekçesi, yatırım hedeflerinin karşılanmamasıydı.
NYT’ye göre Maduro’nun iktidardan uzaklaştırılması ve Mildon’un Venezuela’daki önemli bağlantısı Alex Saab’ın tutuklanması, Türk iş insanının ülkedeki ticari faaliyetlerini riske soktu.
Ancak sözleşmenin feshedilmesine ilişkin kararın uygulanması konusunda farklı anlatımlar bulunuyor.
Gazetenin kaynakları, Mildon’un Washington’daki güçlü ilişkilerinin öğrenilmesinden sonra Rodríguez’in kararın uygulanmasını durdurduğunu ileri sürdü.
Mildon’un sözcüsü ise hükümetin herhangi bir denetim gerçekleştirmediğini ve şirketin fesih kararından ancak 8 Ekim’de haberdar edildiğini açıkladı.
Sözcü, Mildon’un kararın hatalı olduğuna inandığını ve sorunun çözülmesi için çalıştığını belirtti.

MADURO’NUN YAKIN ADAMINDAN ÇİMENTO SÖZLEŞMESİ
NYT, Mildon’un Venezuela’daki yükselişinde Alex Saab ile kurduğu ilişkinin önemli rol oynadığını yazdı.
Maduro yönetiminde Sanayi Bakanlığı yapan Saab, Mart 2025’te Mildon’a devlete ait çimento fabrikalarının işletme sözleşmesini verdi.
Birkaç ay sonra Venezuela hükümeti, ülkenin batısındaki bir karides üretim ve ihracat işletmesini de Mildon’a devretti.
Gazeteye göre bu işletmeye, önceki sahibi José Enrique Rincón’un siyasi muhalefeti finanse etmekle suçlanmasının ardından devlet tarafından el konulmuştu.
Rincón’un hâlen cezaevinde olduğu belirtildi.
Mildon’un sözcüsü, Saab’ın karides işletmesinin devrinde rolü bulunmadığını, çimento sözleşmesinin ise beş katılımcının yer aldığı bir ihale sonucunda alındığını söyledi.
NYT’ye konuşan bazı Venezuelalı iş insanları ve hükümete yakın kaynaklar ise devlete ait varlıkların rekabetçi ihale yapılmadan özel yatırımcılara verildiğini iddia etti.
4,5 MİLYON TONLUK ÜRETİM İDDİASINA NYT’DEN İTİRAZ
Gazetenin araştırmasındaki bir diğer önemli bölüm, Mildon’un kamuoyuna açıkladığı üretim rakamlarıyla ilgili.
Mildon, Forbes Türkiye’ye verdiği röportajda Venezuela’da yılda 4,5 milyon ton çimento ürettiğini söylemişti.
Ancak NYT, incelediği verilere göre Venezuela’nın yıllık toplam çimento üretiminin bu rakamın yaklaşık üçte biri düzeyinde olduğunu yazdı.
Gazete, Mildon’un karides işletmesiyle ilgili açıklamalarını da sorguladı.
Mildon, söz konusu işletmede 20 bin kişinin çalıştığını ve iki yıl içerisinde 500 milyon dolar ciroya ulaşılacağını ifade etmişti.
NYT’nin ulaştığı verilere göre ise işletmelerin yılın ilk sekiz ayındaki satış hacmi, devletin el koymasından önceki sevkiyat miktarının ortalama yüzde 5’i seviyesinde kaldı.
Gazete bu verileri Mildon tarafına sordu.
Mildon’un sözcüsü, Forbes Türkiye röportajında müvekkilinin sözlerinin yanlış aktarıldığını savundu.
WASHINGTON’DAKİ BAĞLANTILAR VE ALINA HABBA
NYT’nin araştırması, Mildon’un Venezuela’daki ticari faaliyetleri ile Washington’da kurduğu ilişkilerin aynı dönemde geliştiğine dikkat çekti.
Gazeteye göre Mildon, Trump’ın Venezuela özel temsilcisi olarak da görev yapan Richard Grenell ile Washington’daki Kennedy Center etkinliklerinde yakınlık kurdu.
Grenell, Mildon’u Trump çevresindeki bazı isimlerle tanıştırdı.
Mildon’un sözcüsünün anlatımına göre Türk iş insanı, Alina Habba ile 2025 yılının sonlarında Kennedy Center’da tanıştı. İkili 2026’nın başlarında birlikte olmaya başladı.
Habba, Trump’ın uzun yıllar kişisel avukatlığını yapmış, daha sonra Beyaz Saray’da görev almış ve New Jersey’de geçici federal başsavcılık görevini üstlenmişti.
NYT, Habba’nın Trump ile yakın ilişkisini sürdürdüğünü ve geçen hafta Oval Ofis’te kendisiyle görüştüğünü de aktardı.

VENEZUELA LİDERİNİN KARARINDA EVLİLİK ETKİLİ Mİ OLDU?
Araştırmanın en dikkat çekici iddialarından biri, Mildon’un Habba ile ilişkisinin Venezuela’daki sözleşmelerin geleceğine etkisi üzerine.
NYT’nin Rodríguez’e yakın iki kaynağına göre Venezuela’nın geçici lideri, Mildon’un Trump’a doğrudan erişimi bulunan Habba ile ilişkisini öğrendi.
Gazete, Rodríguez’in bu bağlantıyı öğrendikten sonra çimento sözleşmelerini sona erdiren kararın uygulanmasını durdurduğunu ileri sürdü.
Ancak bu iddia, Habba’nın veya Trump’ın sözleşmeye müdahale ettiğinin kanıtlandığı anlamına gelmiyor.
Beyaz Saray yetkilileri, Habba’nın eşinin ticari faaliyetlerini Trump ya da diğer yönetim yetkilileriyle görüşmediğini açıkladı.
Habba da eşi adına Beyaz Saray veya Trump yönetimi nezdinde herhangi bir girişimde bulunmadığını belirtti.
NEW YORK’TAKİ DÜĞÜNE ABD YÖNETİMİNİN ÜST DÜZEY İSİMLERİ KATILDI
Turhan Mildon ile Alina Habba, eylül ayında New York’taki Waldorf Astoria Oteli’nde evlendi.
NYT’nin haberine göre düğüne ABD Adalet Bakanı Todd Blanche, FBI Direktörü Kash Patel ve Beyaz Saray Hukuk Müşaviri Will Scharf gibi üst düzey isimler katıldı.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantıları için New York’ta bulunan çeşitli ülkelerden siyasetçiler ve iş insanları da davetliler arasındaydı.
Grammy ödüllü rapçi Nelly’nin sahne aldığı tören, Amerikan siyaset ve iş dünyasının önemli isimlerini bir araya getirdi.

PATRONLAR DÜNYASI MİLDON DOSYASINI İKİ YIL ÖNCE AÇMIŞTI
The New York Times’ın araştırması, Patronlar Dünyası’nın uzun süredir takip ettiği Mildon ailesinin uluslararası faaliyetlerini yeniden gündeme taşıdı.
PD, ailenin Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki büyük altyapı projelerini, altın madenciliği bağlantılarını ve askerî drone üssü projesini daha önce haberleştirmişti.
Mildon ailesinin Kongo’daki faaliyetlerine ilişkin yayımlanan haberler nedeniyle Patronlar Dünyası ile aile arasında hukuki süreçler de yaşandı.
PD, Turhan Mildon’un Betül Gürsoy ile boşanmasını ve Alina Habba ile evlilik hazırlıklarını da kamuoyuna duyurmuştu.
Şimdi NYT’nin araştırması, aynı iş insanının Venezuela’daki sözleşmelerini ve Washington’daki siyasi ilişkilerini uluslararası gündemin merkezine taşıdı.
patronlardunyasi.com