Patronlar


Necla DALAN

Gaziantep’te 1952 yılında Hasan Süzer tarafından kurulan Süzer Grubu, bugün gayrimenkul geliştirme, inşaat, enerji, finans, turizm gibi farklı sektörlerde faaliyet gösteriyor. Amerika’dan Hırvatistan’a yurt dışında yatırımlara ağırlık veren grup, son olarak Miami’de 100 milyon dolar değeri olan Moxy Miami Wynwood otelinin çoğunluk hissesini satın aldı.

Süzer Grubu’nun yurt dışındaki önemli yatırımlarından biri de bankacılık alanında… Grup, 2011 yılında kuruluş tarihi 1998 olan Banka Brod d.d.’yi alarak Hırvatistan’da bankacılık sektörüne giriş yaptı. Bugün KentBank d.d. adıyla Hırvatistan’ın ilk ve tek Türk bankası olarak 18 şubesi ve 200’den fazla çalışanıyla faaliyetlerini sürdürüyor.

“TÜRK ŞİRKETLERİNE FAYDALI İŞLER YAPIYORUZ”

Süzer Grubu’nun patronu Mustafa Süzer ile buluştuk ve bankacılık sektöründeki hedeflerini konuştuk. “KentBank ile Türkiye’ye ve Türk şirketlerine yararlı işler yapıyoruz. Mesela Türk müteahhitlik şirketlerinin Avrupa’daki teminat mektuplarını veriyoruz veya Türkiye’deki sendikasyonlara katılıyoruz” diyen Süzer, hedeflerinin Avrupa’ya açılmak olduğunu vurguladı. Süzer, şöyle devam etti:

“ALMANYA, İTALYA VE FRANSA ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ”

“Hırvatistan’ın varlık büyüklüğü 1 milyar euro. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Türk. 18 şubesi var. İstesek 50 şube olurdu ama biz dijitale önem veriyoruz. Sermayesini 100 milyon euroya çıkardık. Bankayı Avrupa’da dijital bankacılıkta büyüteceğiz. İtalya, Almanya ve Fransa gibi büyük ülkeler üzerinde çalışıyoruz. 2026 yılında gündemimiz bu olacak.”

“MIAMI’DEKİ 120 ODALI OTELDE SADECE 31 KİŞİ ÇALIŞIYOR, RESEPSİYONİST AKŞAM BARMEN OLUYOR”

Mustafa Süzer’e Amerika’daki faaliyetlerini de sordum. Şu cevabı verdi:

“Amerika yatırımlarımız da Hırvatistan’la aynı dönemde oldu. New York ve Miami’de birer eski bina aldık. Onları yıkıp yeni binalar yapmayı planladık. New York’ta başarılı olamadık çünkü kiracıları çıkaramadık, sattık. Miami’de başarılı olduk. Oranın en güzel binalarından birini yaptık. Sonra İnşaat işlerine devam etmek istemedik. Oradan kazandığımız paranın bir kısmıyla otel alalım dedik. 4 yıldızlı hazır bir otel aldık. Değişik bir otel konseptine girdik. Servisi ve personeli kısıtlı bir otel. 31 kişi çalışıyor 120 odalı otelde. Resepsiyonist akşamüzeri barmen oluyor. Dört beş ay oldu açılalı, şimdiden kâr ediyor. Miami’de iki restoranımız var onlar da başarılı gidiyor. Günde üç kere müşteri değişiyor.”

HASAN SÜZER ETNOGRAFYA MÜZESİ SONBAHARDA AÇILACAK

Bu arada Gaziantep’in ilk özel müzesini Mustafa Süzer’in babası Hasan Süzer kurdu. Halen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı desteğiyle renovasyonu devam eden Hasan Süzer Etnografya Müzesi açılışı sonbaharda yapılacak. Yeni dönemde fotoğraflar, kayıtlar, aile ve iş gezilerine ilişkin anılar dijital olarak da sergilenecek. Mustafa Süzer, müzeyle ilgili şu bilgileri verdi:

“Hasan Süzer Etnografya Müzesi; 1980’li yıllarda Hasan Süzer’in vizyonuyla hayata geçirildi. Gaziantep’in ilk özel müzesidir ve “En Güzel Müzeler” listelerinde defalarca yer aldı. Gaziantep geleneksel aile hayatının izlerini yansıtır. Gaziantep’in gelenek ve kültürünü, İsmet İsmihan Süzer-Hasan Süzer Ailesi özelinde temsil eden bir müzedir.

Evlilik sürecinin aşamalarından kız isteme, dünür ziyareti, kına gecesi gibi düğün adetlerini sosyal ilişkiler örgüsüyle sunar. Dönemin ruhunu yansıtan düğün elbiseleri, gelinlik, takılar, unutulmaya yüz tutan el işlerinin yanı sıra ticaret hayatından izler de görülür. Çeşitli şiltler, plaketler, ödüller, açılış töreni hatıraları ziyaret edenlere, ilgili dönemlerin ekonomik gelişmelerini hatırlatır.”

patronlardunyasi.com