Patronlar


TÜSİAD tarihinde başkanlıktan istifa eden ilk isim olan Muharrem Yılmaz siyasete sıcak bakmadığını, önümüzdeki dönemde kendi tanımlaması ile sütçülüğe devam edeceğini açıkladı. Yılmaz, sendikayı gerekli örgütlenme sayısına ulaşana kadar muhatap almayacağını açıkladı.

Kısa bir süre önce Türk Sanayici ve İşadamları Derneği’nde (TÜSİAD) başkanlık koltuğunu bırakan SÜTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Sözcü’yü ziyaret ederek, hakkındaki iddialara yanıt verdi.

Sohbet sırasında gündeme ilişkin sorularımızı da yanıtlayan Yılmaz, piyasanın bugünkü durumu ile faize müdahaleyi kabul etmeyeceğine dikkat çekti. Yılmaz, cumhurbaşkanlığı seçimleri, TÜSİAD ve ekonomi gündemine ilişkin önemli mesajlar verdi.

Zaaf noktası tasarruf açığı

Türk ekonomisinin en önemli zaafının tasarruf açığı olduğunu dile getiren Yılmaz “Türk ekonomisinde tasarrufu ve katma değeri artıramazsak maalesef toplumsal düzeni devam ettirebilmek için minimum 5’ler 6’lar seviyesindeki büyümeyi finanse edebilmemiz mümkün değil. Bunu sürdürebilmek için borçlanmaya devam etmek lazım. Dünya konjonktürü ise bize borçlanmanın daha zor ve pahalı hale geleceğini gösteriyor. O zaman çok dikkatli olmamız gerekir. Türkiye ihtiyacı olan yüzde 22 civarındaki tasarrufu tutturacak bir şeyler yapamazsa, biraz sıkıntı olacak. Umudum, birinci partnerimiz Avrupa Birliği (AB) biraz iyileşirse bu bize pozitif olarak yansıyacak” dedi.

“SÜTAŞ’ı savunamazdım”

Sütçülüğün el üstünde tutulması, hızlı karar verilmesi gereken bir iş olduğunu belirten Yılmaz “Hiç patron olmadım. TÜSİAD’ın başındayken de akşam eve gidip telefonlarla falan SÜTAŞ’ın işini hallederdim. Sütçülük siyasete zaman bırakmaz, biraz sivil toplumculuk yaparsın, ama zaman bırakmaz. Herşey konjonktürel ama esas olan itibar. Sizi destekleyenlerin karşısında bir itibar kaybı olmasın. Tüketicinin kafasında bir leke olmasın. Adam her gün 5 markanın arasından bir ayran çekerken, sana bir itibar veriyor. Ben TÜSİAD’ın başındayken SÜTAŞ ile ilgili herhangi bir savunma yapamazdım”ifadelerini kullandı.

Yılmaz, işini bir sosyal sorumluluk olarak olarak gördüğünü hiç bir zaman kâr amacı gütmediğini belirtti.

Yılmaz şunları kaydetti: “Ben iş adamı değilim. Ben sütçüyüm. İş adamının iyisi işini iyi yapandır. Sütçülüğü en iyi şekilde yaptım. En iyi şekilde yaptığım için de maddi ve manevi olarak bana yetkiler verdi.”

Artık sendikayı muhatap almam

SÜ­TAŞ için­de ya­şa­nan sü­reç­te sen­di­ka­nın du­rum­dan fay­da­lan­mak is­te­yen­le­re ze­min ya­rat­tı­ğı­na işa­ret eden Mu­har­rem Yıl­maz, şöy­le ko­nuş­tu: “Sen­di­ka­cı ar­ka­daş­lar far­kın­da­lar mıy­dı, bil­mi­yo­rum ya­rat­tık­la­rı ze­min­den fay­da­la­nan­lar ol­du. Ben­ce sa­de­ce ben he­def de­ğil­dim. TÜ­Sİ­AD Baş­ka­nı Mu­har­rem Yıl­maz, ol­du­ğu için bu ka­dar en­te­re­san­dı. Ben bun­dan son­ra destekleyici tarafta bulunmam.”

Yet­ki alıp gel­sin­ler

Yet­ki al­ın­ca­ya ka­dar sen­di­ka­yı mu­hatap al­ma­ya­ca­ğı­nı be­lir­ten Yıl­maz “Ne gün yet­ki­le­ri­ni alır­lar hu­ku­ken, mu­ha­tap olur­lar, o gün ko­nuş­mak zo­run­da­yım. Pat­ro­nu ör­güt­le­ye­rek sen­di­ka­cı­lık olur mu kar­de­şim. İş­çi­yi ör­güt­le­ye­cek­sin. Be­ni ör­güt­lü­yor­sun sen, TÜ­Sİ­AD Baş­ka­nı­yım di­ye sı­kış­tı­ra­lım şu­nu önü­mü­zü aça­lım di­yor­lar. Ni­ye aça­yım, ben si­zin önü­nü­zü­” şek­lin­de ko­nuş­tu.

TÜSİAD uyardı: Türkiye'de çok ağır kutuplaşma varTÜSİAD uyardı: Türkiye’de çok ağır kutuplaşma var

Makam, geleni şekillendirir

YAK­LA­ŞAN cum­hur­baş­kan­lı­ğı se­çim­le­ri­ne iliş­kin açık­la­ma­lar­da da bu­lu­nan Mu­har­rem Yıl­maz, şu de­ğer­len­dir­me­yi yap­tı: “Cum­hur­baş­kan­lı­ğı Tür­ki­ye için önem­li bir ma­kam. Türk top­lu­mu cum­hur­baş­ka­nını­ top­lu­mun tüm ke­sim­le­ri­ni ku­cak­la­yan bir­leş­ti­ren bir li­der ola­rak gör­dü. Bu­nu ter­cih edi­yor. Öy­le his­se­- di­yo­rum. En bü­yük prob­lem­de or­ta­ya çı­kar, den­ge­le­ri ku­rar uz­laş­ma­yı sağ­lar. Türk top­lu­mun­da bu bek­len­ti de­vam edi­yor. Ma­kam ora­ya ge­len­le­ri şe­kil­len­di­rir, ma­ka­mın ku­rum­sal ola­rak ken­di bir ka­lı­bı var. Cumhurbaşkanı adaylarını da o ku­rum şe­kil­len­di­rir di­ye dü­şü­nü­yo­rum. Za­ten aday olan­lar bu­nu bi­lir­ler.”

Faiz, müdahale kaldırmaz

MER­KEZ Ban­ka­sı­’nın son fa­iz ka­rar­la­rı­na iliş­kin de­ğer­len­dir­me­ler­de de bu­lu­nan Mu­har­rem Yıl­maz, “Ben fa­iz­le­re mü­da­ha­le edi­le­me­ye­ce­ği ka­na­atin­de­yim. Eder­si­niz pi­ya­sa bu­nu ka­bul et­mez ya­rın bu­nu dü­zel­tir­si­niz. Bu­nu yapmadık mı ge­çen­ler­de. Tek­rar fa­iz­le­ri yüz­de 10 se­vi­ye­le­ri­ne çı­kar­dık. Bu­nu na­sıl ça­buk unu­tu­ruz. Ol­ma­dı ola­mı­yor. Ken­di ken­di­mi­ze bir pi­ya­sa için­de de­ği­liz. Pi­ya­sa­la­rı­mız­da ya­tı­rım ya­pan­la­rın yüz­de 60-70’i ya­ban­cı. Bir dün­ya ya­ban­cı ser­ma­ye­li şir­ket bu mem­le­ket­te ya­tı­rım yap­mış. Dün­ya ekonomisinin bir par­ça­sı ol­du­ğu­muz için ken­di ken­di­mi­ze ala­ca­ğı­mız ka­rar­lar­la eko­no­mi­ye yön ve­re­me­yi­z” dedi.
Sözcü