Kenan GÜRBÜZ
Muğla ve ilçelerinde şehir merkezlerine ve yollara inen yaban domuzlarına karşı mücadele başlatıldı.
Muğla Valiliği koordinasyonunda yürütülen “Yaban Domuzu ile Mücadele Projesi” kapsamında, 1 milyon 165 bin TL’lik ihale ile, toplum arasında domdom kurşunu da denilen 20 bin adet tek kurşun satın alındı.
KUYRUĞU GETİR KURŞUNU GÖTÜR
Projenin yürütücüsü olarak belirlenen Efeler Av Market Ticaret Limited Şirketi, yaban domuzu avlayanlara yönelik dikkat çekici bir “ödül sistemi” duyurdu. Buna göre, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine yaban domuzu kuyruğu getiren avcılara beş adet tek kurşun verilecek.
KURŞUNLAR TEŞVİK AMACIYLA DAĞITILIYOR
Muğla Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Muğla genelinde yaban domuzlarının kentsel alanlarda oluşturduğu olumsuzlukları önlemek için Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü koordinasyonunda; belediyeler, emniyet, jandarma ve avcı derneklerinin iş birliğiyle kapsamlı mücadele çalışmaları sürdürülmektedir.
Mücadele; “Av ve Yaban Hayvanlarının ve Yaşam Alanlarının Korunması, Zararlılarıyla Mücadele Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 54. Maddesi” ile “4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu” hükümleri çerçevesinde halkın can ve mal güvenliğini korumak amacıyla kontrollü biçimde yürütülmektedir.
İlgili alanlarda kolluk kuvvetlerince güvenlik önlemleri alınmakta, Etkisiz hale getirilen yaban domuzları, belediyelerce hijyen kurallarına uygun biçimde toplanarak gömülmekte, halk sağlığının korunması için gerekli tedbirler uygulanmaktadır.
Muğla İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi’nin 2025/5 sayılı kararı doğrultusunda, yaban domuzlarının toplum sağlığı açısından oluşturduğu tehlikelere karşı il genelinde gerekli tüm önlemler alınmıştır. Yaban domuzu ile mücadele çalışmaları, doğal dengeyi korumak, tarımsal üretimi güvence altına almak ve halk sağlığını muhafaza etmek amacıyla kararlılıkla sürdürülmektedir.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’nce kurulan özel ekipler, ilçe merkezlerine yakın geçiş güzergâhlarında halkı rahatsız etmeyecek biçimde kontrollü avlanmalara devam etmektedir. Ayrıca, avcıların teşviki amacıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü iş birliğinde yürütülen proje kapsamında, domuz kuyruğu başına 5 fişek olmak üzere 20 bin fişek dağıtımı planlanmıştır.”
patronlardunyasi.com