Ekonomi


Amerika ve Çin arasındaki ticaret müzakerelerin hala bir sonuca varılamadı. Dahası Amerika Çin ürünlerine dair ek vergileri uygulamaya aldı, buna karşılık Çin de boş durmadı ve yeni vergileri yürürlüğe koyacağını açıkladı.

Yani tam görüşmeler iyiye gidiyor derken ve ortam sakinleşmişken yeniden iki ülke arasında tansiyonun arttığı görülüyor. Tabii ki bu durum sadece Amerika ve Çin’i değil bütün dünya ekonomisini ilgilendiriyor.

Morgan Stanley dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında yaşanan böylesi bir gerginliğin zirve yapması ve görüşmelerin tamamen çökmesi halinde küresel ekonominin resesyona doğru sürüklenebileceği ve Fed’in bir yıl içerisinde faiz oranlarını yeniden sıfır seviyesine geri çekebileceği tahmininde bulunuyor. 

Kurum hafta başında yayınladığı raporunda mevcut durumda içinde bulunulan geçici bir gerginlik sürecinin büyük bir zarar vermediğini ancak anlaşmalarda kalıcı bir çöküşün piyasalara çok daha ciddi bir acı vereceğini belirtiyor.

Morgan Stanley, eğer ticaret müzakerelerinde uzlaşma sağlanamazsa, bir anlaşma olmayacağı konusunda hem fikir olunursa ve Amerika kalan 300 milyar dolarlık Çin ürününe de %25 vergi uygulamaya başlarsa, global ekonominin resesyona doğru gittiğinin görülebileceğini dile getiriyor.

Raporun devamında böyle bir senaryo karşısında Fed’in 2020 baharına kadar faizleri yeniden sıfır seviyelerine geri çekebileceği belirtiliyor.

Çin’in ise ekonomisini desteklemek için mali teşvikleri GSYH’sinin %3.5’u seviyesine kadar arttırabileceği ve kredi büyümesi hedefini de yıllık %14-15 seviyesine çıkarabileceği söyleniyor.

Ancak reaktif bir politika tepkisi olsa da bu politikaların uygulanmaya başlanması ile etkisinin görülmesi arasındaki geçecek zaman düşünülürse finansal koşulların sıkılaşması ve tam anlamıyla bir resesyon görülmesinden kaçılamayabileceği dile getiriliyor. Global resesyonu da büyümenin yıllık olarak %2.5 sınırının altına düşmesi olarak tanımlıyor. 

Başka bir senaryoda ise 200 milyar dolarlık Çin ürününe uygulanan %25’lik vergilendirmenin 3-4 ay yürürlükte kalması halinde global büyümenin 50 baz puan civarında yavaşlayarak %2.7 seviyesine gerileyebileceğine dikkat çekiliyor.

Baz senaryolarına göre kurum bu gerginliğin geçici olduğunu ancak ticaret müzakerelerinin nasıl bir yöne evirileceğine dair belirsizliğin oldukça yüksek olduğunu kabul ettiklerini raporluyor.