Merkez Bankası’nın 20 Mart’tan sonra politika faizini yeniden artırmasıyla birlikte bankalar da mevduat faizlerinde güncellemelere gitti. Pek çok banka halihazırda mevduat sahiplerine %50 civarında faiz sunuyor. Bazı bankalar bu oranı %53’e kadar çıkarırken, son haftalarda mevduat faizlerinde birkaç puanlık düşüşler de dikkat çekti.
FON VE MEVDUAT HESAPLARDA STOPAJ YÜKSELTİLDİ
Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre mevduat hesaplar ile fonlara uygulanan stopaj oranlarında değişikliğe gidildi. Buna göre yatırım fonlarında stopaj oranı %15’ten %17.5’e çıkarken, mevduatlarda ise 6 aya kadar olan vadeli mevduatlarda stopaj oranı %15’ten %17.5’e, 1 yıla kadar vadeli hesaplarda oran %12’den %15’e yükseldi. 1 yıldan uzun vadeli olan mevduat hesapları için uygulanan %10 stopaj oranında değişikliğe gidilmedi.
MERKEZ BANKASI’NDAN FAİZ İNDİRİMİ BEKLENİYOR
Öte yandan Merkez Bankası’nın 24 Temmuz tarihindeki toplantısından faiz indirimi kararı bekleniyor. Piyasalarda 250-350 baz puan civarında bir faiz indirimine gidileceği öngörülüyor.
Peki Merkez Bankası’nın faiz indirimine gitmesi durumunda mevduat faizlerinde düşüşler hızlanacak mı? Faizlerde temmuz sonrası beklenti ne?
Stopaj artışının mevduat getirilerine etkisi ne olur? Konuyla ilgili tüm merak edilenleri milliyet.com.tr’ye değerlendiren 3. Göz Danışmanlık Kurucusu Hikmet Baydar şu ifadeleri kullandı: “Merkez Bankası’nın faiz indirimi konusunda biraz daha aceleci davranması lazım. En son yapılan faiz artırımı geri alınmalıdır. En azından faizler %42.5’e indirilmeli. Piyasanın beklentisi 250 baz puanlık indirim olsa da 2 ay içerisinde toplam 500 baz puanlık indirim yapılması lazım. Bence faizlerin %41 seviyelerine kadar düşmesi lazım. Yüksek faizden dolayı sanayi sektörü üzerindeki faiz yükü fazla. En azından 250 baz puan üzeri faiz indirimi gerekli.
patronlardunyasi.com