Finans


Piyasalar geride bırak­tığımız hafta dar bir bantta hareket etti. Borsa İstanbul’da BIST 100 Endeksi hafta boyunca 10 bin 100-10 bin 450 puan arasında dalgalandı ve haftayı sadece yüzde 0,1’lik artışla 10 bin 366 puandan tamamladı. Dolar kuru 40 TL üzerindeki ‘sınır­lı’ hareketini sürdürdü.

Dünya'dan Ufuk Korcan'ın haberine göre, içeri­de fiyatlamalar üzerinde etki­li olabilecek önemli bir ekono­mik veri akışı yokken özellikle Suriye-İsrail arasında yaşa­nanlar yakından takip edildi. Yurtdışında ise ABD’de açık­lanan enflasyon verileri en önemli gündem maddesi ola­rak öne çıktı. Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump’ın sta­bil coin piyasasının düzenle­mesine yönelik imzaladığı ta­sarı kripto para cephesinde yankı buldu. Bitcoin 120 bin dolar ile yeni tarihi zirvesine çıkarken en büyük alt coin Et­hereum haftalık bazda yüzde 25 değer kazandı.

MERKEZ’İN FAİZ KARARI İZLENECEK

Yeni haftada iç piyasa­lar açısından kritik gündem maddeleri var. Merkez Ban­kası’nın 24 Temmuz’daki Pa­ra Politikası Kurulu (PPK) toplantısında alacağı faiz ka­rarı ve vereceği mesajlar pi­yasalarda yönü belirleyecek öneme sahip. Hazine ve Ma­liye Bakanlığı’nın önceki haf­ta mevduat ve yatırım fonla­rındaki stopaj oranını yüzde 15’ten yüzde 17.5’e çıkarması ‘yüksek’ faiz indirimi beklen­tilerini törpülemişti. Söz ko­nusu karar öncesinde faiz in­dirimine yönelik beklentiler 200-500 baz puan gibi geniş bir aralıkta oluşmuştu. Ancak stopaj kararı sonrasında bek­lentiler 250-350 baz puan se­viyelerinde yoğunlaştı.

AA Finans’ın PPK toplantı­sına yönelik beklenti anketine katılan 21 ekonomistin 11 ta­nesi, politika faizinde 250 baz puan, 4’ü 300 baz puan, 6’sı 350 baz puan indirim yapılacağını tahmin etti. Ekonomistlerin temmuz ayı PPK kararı bek­lentilerinin medyanı politika faizinin 250 baz puan indirile­rek yüzde 43,50’ye çekilmesi yönünde oldu. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklen­tilerinin medyanı ise yüzde 35 oldu. Haziran ayında gerçek­leştirilen PPK toplantısında, politika faizi değiştirilmeyerek yüzde 46’da sabit tutulmuştu.

İKİ KURUMDAN NOT KARARI GELECEK

Uluslararası kredi derece­lendirme kuruluşları Moody’s ve Fitch’in Cuma gecesi Türki­ye ile ilgili açıklayacakları ka­rarlar kritik. Moody’s son ola­rak 19 Temmuz 2024’te Türki­ye’nin kredi notunu iki kademe artırarak ‘B3’ten ‘B1’e yükselt­miş, kredi notu görünümünü ‘pozitif’ olarak korumuştu. Fitch Ratings ise şubat ayında­ki değerlendirmesinde Türki­ye’nin kredi notunu “BB-”, not görünümünü “durağan” olarak teyit etmişti. Piyasalardaki ge­nel beklenti kredi notlarının aynı kalacağı yönünde. Ancak kredi notu görünümünü ‘pozi­tif’ olarak tutan Moody’s’den bir not artışı gelebileceğini dü­şünenler de var. Çünkü derece­lendirme kuruluşları geçmiş­te istisnaları olsa da, not görü­nümü ‘durağan’ ya da ‘negatif’ iken not artışına pek gitmiyor­lar. Dolayısıyla görünümü ‘po­zitif’te tutan Moody’s’den bir sürpriz gelebilir.

BORSADA TEMKİNLİ İYİMSERLİK HAVASI

Jeopolitik gelişmelerde son günlerde öne çıkan Suri­ye-İsrail ilişkileri yine önemi­ni koruyacak. Özellikle borsa cephesinde son günlerde yu­karı gitme istediği dikkat çe­kiyor. Olumsuz haber akışın­da 10 bin puanın altına inmek istemeyen borsada, faiz indi­riminin boyutu sert fiyat ha­reketlerine neden olabileceği düşünülüyor. Teknik açıdan endeksin 10 bin 400 puanının üzerinde 10 bin 700 puandaki direncini test edebileceği gö­rüşü hakim. Piyasa beklenti­sinin üzerinde bir faiz indiri­mi kararı gelmesi halinde bu seviyenin aşılabileceği söyle­niyor. Aksi durumda yani in­dirimin beklentilere paralel 250 baz puanla sınırlı kalması halinde piyasalarda ‘temkinli iyimserlik’ modunun süreceği ifade ediliyor.

patronlardunyasi.com