Deniz DALLI
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Parakolay Elektronik Para AŞ'nin faaliyet iznini iptal etti. 10 Ekim 2026 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan karar, 7 Ekim'de alındı. 12100/21699 sayılı kararın hukuki dayanağı, 6493 sayılı Kanun'un 21'inci maddesinin sekizinci fıkrası olarak gösterildi. Şirkete elektronik para kuruluşu olarak faaliyet gösterme izni 28 Temmuz 2022'de verilmişti. İptal kararında ayrıntılı gerekçe açıklanmadı.
ŞİRKETİN TEK HİSSEDARI MAHMUT FATİH TUNÇER
Patronlar Dünyası'nın incelediği şirket belgelerine göre Parakolay, 8 Aralık 2020'de İstanbul'da tescil edildi.
Şirketin 2023 ve 2024 faaliyet raporlarında Mahmut Fatih Tunçer, yüzde 100 pay sahibi olarak yer aldı.
2024 sonunda şirketin raporlanan sermayesi 130 milyon 996 bin 323 liraydı. Bir önceki yıl bu tutar 76 milyon 619 bin 407 liraydı.
Şirketin yayımladığı kurumsal yönetim belgesinde Mahmut Fatih Tunçer'in sanayi sektöründe 40 yılı aşkın yatırım geçmişi bulunduğu ve Yıldız Cila Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.'nde genel müdürlük yaptığı belirtiliyor.
YÖNETİM KADROSUNDA KİMLER VAR?
Parakolay'ın 2024 faaliyet raporunda yönetim kurulu şu isimlerden oluşuyor:
Mahmut Fatih Tunçer — Yönetim Kurulu Başkanı
Mert Tunçer — Yönetim Kurulu Üyesi
Ali Yusuf Abbasgil — Yönetim Kurulu Üyesi
Tuğhan Celayak — Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür
Raporda bu görevler için 31 Mart 2026 tarihi yer alıyor.
Şirketin daha sonra yayımladığı bilgi toplumu hizmetleri belgesinde ise farklı bir yönetim kadrosu bulunuyor. Bu belgede yönetim kurulu başkanı Mithat Metin Tunçer, başkan vekili Mert Tunçer ve genel müdür Ayhan Günel olarak gösteriliyor.
Aynı belgede ortaklık yapısı yine yüzde 100 Mahmut Fatih Tunçer şeklinde belirtiliyor.
Bu kayıtlar şirketin yönetiminde değişiklik olduğunu gösteriyor. Ancak değişikliklerin kesin tescil tarihleri ve 10 Ekim 2026 itibarıyla geçerli yönetim yapısı için güncel ticaret sicili kayıtlarının ayrıca doğrulanması gerekiyor.
FAALİYETLERİ DAHA ÖNCE KISITLANMIŞTI
Parakolay'ın geçmişindeki bir başka önemli ayrıntı da faaliyetlerinin daha önce kısmen durdurulmuş olması.
Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği'nin kayıtlarında, şirketin bazı ödeme hizmetleri ile elektronik para ihracı faaliyetlerine ilişkin izninin TCMB tarafından geçici olarak durdurulduğu belirtiliyor.
Böylece 10 Ekim'de yayımlanan iptal kararı öncesinde şirketin belirli faaliyetlerine yönelik bir kısıtlama bulunduğu anlaşılıyor.
Ancak bu geçici durdurmanın tarihi ve gerekçesi incelenen birlik kaydında açıklanmıyor. Dolayısıyla iptal kararının doğrudan bu işlemden kaynaklandığı sonucuna varılamıyor.
MÜŞTERİLERİN PARASI NE OLACAK?
Parakolay'ın lisansının iptaliyle birlikte yanıt bekleyen en önemli konu, müşterilerin şirket nezdindeki elektronik para bakiyeleri.
Elektronik para kuruluşları, mevzuat kapsamında müşteri fonlarını korumaya yönelik yükümlülüklere tabi.
Ancak bu genel yükümlülük, Parakolay'ın koruma hesaplarındaki güncel tutarların veya bütün müşteri alacaklarının eksiksiz karşılandığının kanıtı değil.
Şirketin iptal tarihi itibarıyla ne kadar müşteri bakiyesi bulunduğu, bu bakiyelerin hangi yöntemle iade edileceği ve iade takvimi konusunda kamuya açıklanmış, doğrulanmış bir bilgiye ulaşılamadı.
patronlardunyasi.com