Ekonomi


Kerim ÜLKER

Türkiye’nin en büyük gruplarından MNG Holding’e Romanya’dan çevre cezası kesildi. MNG Holding’e ait MAPA İnşaat’a, Olt Nehri’ni kirlettiği gerekçesiyle çevre cezası verildi.

Romanya’da  Sibiu-Pitești Otoyolu'nun 2. bölümü olan Boița-Cornetu'nun inşaatını üstlenen Türk şirketi MAPA İnşaat, Olt Nehri Havzası Yönetimi tarafından 40.000 Rumen Lei’i yani bugünkü kurla yaklaşık 500 bin lira cezaya çarptırıldı. Yapılan incelemelerde, Valcea İli, Caineni bölgesindeki inşaat sahasından kaynaklanan atık suların Olt Nehri'ni kirlettiği tespit edildi.

SU FİLTRASYONU ETKİSİZ

Romanya Su İşleri müfettişleri, projede su filtrasyonunun etkisiz olduğunu tespit etti. Beton santralindeki çöktürme tankı temizlenmemişti ve çamurla doluydu; bu da tesisin artık tasarlanan kapasitede askıdaki maddeleri tutamadığını gösteriyordu. Olt Nehri'ne deşarj noktasında, beton mikser kamyonlarının ve mikserin yıkanmasından kaynaklanan, proses atık suyuna özgü tortular tespit edildi. Bu düzensizlikler, şirkete uygulanan yaptırımın temelini oluşturdu.

1 MİLYAR EUROLUK PROJE

Romanya'da Sibiu-Piteşti Otoyolu'nun ikinci etabı olan Boiţa ile Cornetu kısmının inşası 1 milyar Euroluk projeyi kapsıyor. Romanya Ulusal Yönetimli Yol Altyapısı Şirketi (CNAIR) tarafından düzenlenen proje, Avrupa Birliği fonları ile karşılanıyor. Romanya Ulaştırma Bakanı Sorin Grindeanu konu ile ilgili açıklamasında proje için imzaların atıldığını belirterek, projenin 32 kilometre olacağını ve 2027 yılında tamamlanacağını dile getirmişti. Karpat Dağları’nı delen ilk otoyol olacak proje kapsamında, 49 köprü, 27 viyadük ve 7 tünel inşa ediliyor.

Mehmet Nafiz Günal

patronlardunyasi.com