PD HABER MERKEZİ
HATTAT'IN MARİNA PROJESİNE ÜÇÜNCÜ DARBE
İstanbul'un Büyükçekmece ilçesinde planlanan Pearl of İstanbul Güzelce Marina projesi bir kez daha çevresel izin sürecine takıldı. Hema Endüstri tarafından yapılması planlanan ve 2023 yılında 963 milyon liralık yatırım bedeli açıklanan proje için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın sisteminde 20 Ekim 2026 tarihli “İptal/İade” kaydı bulunduğu bildirildi.
EmlakNews'un 30 Ekim tarihli haberine göre, daha önce iki kez eksiklikler nedeniyle durdurulan marina projesinde yeni bir ÇED süreci sorunu ortaya çıktı.
Böylece iş insanı Mehmet Hattat'ın Büyükçekmece kıyısında hayata geçirmeyi planladığı yatırımın geleceği yeniden belirsizleşti.

472 TEKNE KAPASİTELİ OLACAKTI
Pearl of İstanbul Güzelce Marina, İstanbul'un batı kıyısında yeni bir yat bağlama merkezi oluşturmayı hedefliyordu.
Projenin açıklanan özellikleri arasında 472 tekne kapasitesi ve yaklaşık 173 bin metrekarelik deniz dolgusu bulunuyordu.
2023 yılı proje belgelerinde yatırım bedeli 963 milyon lira olarak hesaplanmıştı. Ancak bu rakam bugünkü yatırım maliyetini veya şirketin şimdiye kadar harcadığı parayı göstermiyor.
ÇED sürecindeki son işlem de projenin bütün hukuki olanaklarıyla sona erdiği anlamına gelmiyor. Şirketin eksiklikleri gidererek yeniden başvuru yapıp yapamayacağı, iptal/iade işleminin gerekçesine bağlı.

MARİNANIN ARKASINDA BÜYÜK GAYRİMENKUL PROJESİ VAR
Hattat'ın yatırımını dikkat çekici kılan, marina ile aynı bölgede planlanan Pearl of İstanbul gayrimenkul projesi.
Açıklanan proje kapsamında 1.730 rezidans ve 390 otel odası öngörülüyordu.
Marina, bu büyük gayrimenkul yatırımının denizle bağlantılı ticari unsurlarından biri olarak tasarlanmıştı.
Dolayısıyla yat limanının izin sürecinde yaşanan sorun, yalnızca 472 teknelik bağlama kapasitesini değil, bölgedeki yatırım planının bütünlüğünü de gündeme getiriyor.
Ancak marina hakkındaki ÇED işleminin rezidans ve otel projesinin izinlerini doğrudan etkilediğine ilişkin doğrulanmış bir karar bulunmuyor.

ŞİMDİ NE OLACAK?
Projenin geleceğini belirleyecek temel konu, Bakanlığın 20 Ekim tarihli işleminin gerekçesi.
Kararın teknik eksikliklerden mi, çevresel değerlendirmelerden mi, yoksa imar ve diğer mevzuat sorunlarından mı kaynaklandığı henüz açıklığa kavuşmuş değil.
Hema Endüstri'nin yeni başvuru hazırlığında olup olmadığı ve marina için bugüne kadar ne kadar harcama yaptığı da bilinmiyor.
Patronlar Dünyası açısından yanıt bekleyen asıl soru şu: Mehmet Hattat, marina ile gayrimenkulü bir araya getiren Büyükçekmece yatırımını mevcut planıyla sürdürebilecek mi, yoksa projeyi yeniden mi şekillendirecek?
patronlardunyasi.com