Ekonomi


Üretim kalitesine dikkat çeken Eker, tesisleri özelleştirmeye örnek gösterdi.

Tarım Bakanı Mehdi Eker, Sancak Grubu ve Ata Grubu tarafından yüzde 50 ortaklıkla kurulan Avrupa'nın en büyük damızlık süt sığırcılığı işletmesi Ata-Sancak Acıpayam Tarım İşletmesi'ni ziyaret etti.

Türkiye'nin önde gelen yatırımcı kuruluşları arasında yer alan Sancak Grubu ile Ata Grubu'nun hayata geçirdiği Avrupa'nın en büyük dünyanın sayılı modern süt üretim tesisini gezen Bakan Eker, tesise hayran olduğunu belirterek 'Özelleştirmede amacımız işte tam olarak bu tesiste olduğu gibi başarıyı sağlamaktı. Muazzam bir tesis olmuş. Dünya standartlarının üzerinde hijyenik ortamda süt üretir hale geldiğini görmekten dolayı çok mutlu oldum' dedi. Eker 'Temennim bu örneklerin daha da çoğalması. Burada yüksek kalitede, bakteri sayısı 16 binin altında olan dünya standartlarının üzerinde süt üretiliyor. Avrupa'da bile, 100 binin altında bakteri sayısı, çok kaliteli süt anlamına geliyor' diye konuştu.

YATIRIMCILARA TAVSİYE

ZİYARET sırasında gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Eker, özel sektörün ve sanayicilerin mutlaka tarım ile hayvancılık sektörlerinde yer alması gerektiğini belirterek, iktidara geldiklerinde ilk hedeflerinin sanayiciyi tarım ve hayvancılığa teşvik olduğunu belirtti. Eker şunları söyledi: 'Bundan sonraki hedefimiz de bu tarz işletmelerin sayısını çoğaltmak ve diğer küçük ölçekli bu işi yapan insanların büyümelerini teşvik etmek. Bu sayede, bizim iktidara geldiğimizde 8 milyon litre olan yıllık süt üretim miktarı, hayvan sayısı aynı olmasına karşın aldığımız kararlarla, uyguladığımız yöntemlerle şu anda 12 milyon litreye çıktı.'

Eker'e, ziyaretinde, Hedef Alliance Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, Yönetim Kurulu Üyesi Haydar Sancak, Ata Holding Yönetim Kurulu Başkanı Korhan Kurdoğlu ve TİGEM Genel Müdürü Halis Bilden eşlik etti. Ziyaret sırasında bilgi veren Ethem Sancak ise 'Bir işletmeci olarak bu yatırımın ne kadar doğru olduğunu şöyle anlatabilirim. Biz buraya 50 milyon dolar yatırım yaptık ve bunun 6 yılda geri dönüşümü sağlanacak. Belki bu 5 yıl da olabilir. Kriz ortamını da düşünürsek evrensel ölçekte çok verimli ve iyi bir yatırım. Diğer yatırımcıların da tarım ve hayvancılığa yönelmelerini tavsiye ederim' diye konuştu.

50 MİLYON $ YATIRIM YAPILDI

ZİYARET sırasında Ata-Sancak Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Lütfi Kaşlı da tesisler hakkında bilgi verdi. Kaşlı'nın verdiği bilgiye göre devletten 30 yıllığına kiralanan ve 50 milyon dolar yatırımla dört bin büyükbaş hayvan varlığına sahip Avrupa'nın en büyük damızlık süt sığırcılığı işletmesinde, günlük ortalama 80 ton süt elde ediliyor. Toplam 130 kişinin çalıştığı işletme, 24 bin dekar arazi üzerine kurulu ve kendi yemini, arazide kendi üretiyor. Tesiste ayrıca damızlık hayvanlarla buzağı da yetiştiriliyor.

Avrupa'nın en büyüğü

Ata-Sancak Acıpayam Tarım İşletmesi, 4 bin büyükbaş hayvan varlığı ile Avrupa'nın en büyük tesisi konumunda bulunuyor. 130 kişinin çalıştığı tesise 50 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Tesisin günlük süt üretim kapasitesi 80 ton.

Arda Yavuz/Star