“Ulusal marker’ı yapmamam için ölüm tehdidi aldım” diyen projenin sorumlusu Doç. Dr. Karakaş, EPDK’dan marker’ın geliştirilmesi için 20 milyon lira kaynak sağlandığını, kaynağın amacı dışında kullanıldığını iddia etti
Kaçak akaryakıtla mücadele için üç yıl önce uygulamaya konulan ulusal markerin hazırlıkları için ayrılan 20 milyon liranın amacı dışında kullanıldığı ortaya çıktı. Ulusal marker projesinin geliştirilmesi için kullanılması gereken kaynaklarla, yemek, yol, su ve elektrik gibi giderlerin karşılandığı bildirildi. “Ulusal marker’ı yapmamam için ölüm tehdidi aldım” diyen projenin sorumlusu Doç. Dr. Duran Karakaş, Cumhurbaşkanlığı’na verdiği dilekçesinde, marker’la ilgili de usulsüzlük iddialarında bulundu. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan (EPDK) marker’ın geliştirilmesi için kendilerine yaklaşık 20 milyon liralık kaynak sağlandığına dikkat çeken Karakaş, kaynağın amacı dışında kullanıldığını öne sürdü.
ALAKASIZ İŞLERDE KULLANILDI
Karakaş dilekçesinde, “Ulusal Marker Projesi’ne ait bütçe, proje dışında alakasız işlerde kullanılmıştır. Bu işler arasında Ulusal Metroloji Enstitüsü’ne (UME) ait her türlü elektrik ve su giderlerinin ödenmesi, başka laboratuarların altyapılarının tamamlanması, proje ile hiçbir ilgisi bulunmayan yemek ve yolluk gibi giderlerinden ödenmesinde kullanılmıştır. Bu harcamalar, daha sonra proje gideri olarak gösterilmiştir” dedi.
‘Malzemeleri pahalı aldık’ itirafı
Doç. Dr. Karakaş, ulusal marker’ın hazırlanmasında kullanılan malzemelerini de fahiş fiyatla satın aldıklarını itiraf etti. Karakaş, yurt dışından kilosu 350 dolar olan malzemeye 500 doların üzerinde bir para ödediklerini kaydetti. Karakaş “Kilosuna 500 doların üzerinde ödeme yaptığımız malzemeleri, adrese teslim olarak 350 dolara alabilecektik” değerlendirmesinde bulundu. Karakaş, proje için ayrılan kaynağın amacı dışında kullanılması ile ilgili olarak, kendisi ve UME yöneticileri hakkında dava açılması gerektiğini de öne sürdü.
Hüseyin Özay/Star