Leke Jeans’ın patronu Acar, Ukrayna’da yaşadıklarını paylaştı: Mağazada kuyruk olunca mafya müdürü kaçırdı, hatırlı kişiler sayesinde kurtardık.
1997 yılında Osmanbey’de küçük bir pasaj içinde kurulan bugün 300 mağazaya ulaşan Leke Jeans’in Ukrayna pazarına maceralı bir giriş yaptığı ortaya çıktı. Leke’nin patronu Cengiz Acar mağaza önündeki kuyruğu gören mafyanın mağaza müdürünü kaçırdığını, daha sonra ise kurulan bağlantılarla serbest bırakıldığını söyledi. Acar, yaşadıkları olayı şöyle anlattı: “Türkiye’de yakaladığımız başarıyı yurt dışına taşımak istedik. 2 yıl önce üçü Polonya’da olmak üzere, Ukrayna, Almanya, Gürcistan, Azerbaycan ve Arnavutluk’ta toplam 10 mağaza açtık. İlk mağazayı Ukrayna’ya açtık. Yaz sezonu idi. Ukraynalı kızlar mağazaya hücum etti. Ben İstanbul’dan kameradan izliyorum. İçeri girilmiyor, dışarıya kadar kuyruk oldu. O kadar iyi iş yapmaya başladık ki Çeçen mafyası mağaza müdürümüzü kaçırdı. Bir gün mağaza müdürü yardımcısı aradı, Bir ciple 3-4 bıyıklı adam gelmiş, müdürümüzü dışarı çıkarıp arabaya bindirip götürmüşler. Sonra telefon açıp ‘2 saat içinde 30 bin dolar parayı hazırlayın, yoksa müdürünüzü bir daha göremezsiniz’ demişler. Hemen konsolosluğu aradık. Laleli piyasası o bölgede çok güçlüdür, işi tatlıya bağladık. Para vermeden tanıdıklarımız vasıtasıyla işi hallettik ve yurt dışındaki mağazalarımızı kapattık.”
Bugün 3 bin kişinin ekmek kapısı olan 6 fabrika ile 300 mağazaya ulaştıklarını ifade eden Acar, yılda 12 milyon adet ürün sattıklarını ifade etti.
Kırmızı boya ile ilk mağazayı açtı
Leke Jeans’in Osmanbey’de bir pasajda 40 metrekare büyüklüğünde ilk mağazadan doğduğunu da anlatan Acar, o günleri şöyle anlattı: “Cebimde yalnızca kirayı ve depozitoyu verebilecek kadar para vardı. Dükkanın tadilatını sağdan soldan aldığımız ödünç malzemeler ile tamamladık. Yan komşumuz kadın iç çamaşırı satışı yapıyordu. Gittim ve fazla boya var mı diye sordum. Oda yalnızca kırmızı boya olduğunu söyledi ve verdi. Dükkanı komple kırmızıya boyadık. Kıpkırmızı bir jeans mağazası, dünyada bunun örneği yok. Sonra rafa ihtiyacımız oldu. Sağdan soldan raf topladım.”
ÇİN’E MAĞAZA, Mısır’a fabrika
Mısır’da bir fabrika yatırımı yapacaklarının bilgisini veren Cengiz Acar “Bu bir blue jeans fabrikası olacak. Mısır’da üretip orada satacağız. Bu projemiz başarılı olursa dünyanın çeşitli ülkelerinde fabrika kuracağız ve toptan satacağız. Makine ve robot ağırlıklı bir fabrika olacak. Yöneticilerimiz Türkiye’den gidecek. Ayrıca İstanbul’a da2 milyon TL yatırımla yeni bir fabrika kuruyoruz” dedi.
Başka ülkelere de yöneleceğiz
Acar, Çin’de bir firma ile görüştüklerini ve öncelikle üretime başlayacaklarını devamında ise mağaza açılışları olacağını söyledi. Çin’in büyük potansiyele sahip olduğunu ve fizibilite çalışmaları için bir grup arkadaşının şu anda ülkede olduğunu ifade eden Acar, Çin’de 1.000 mağaza açmayı hedeflediklerini kaydetti. Yurt dışında başta Rusya olmak üzere Yunanistan, Bulgaristan, Çekoslovakya, Ukrayna, Azerbaycan ve Polonya gibi ülkelerde mağazalaşacaklarını söyleyen Acar, Çin dışındaki ülkeler için 2015 yılına kadar 200 mağaza hedefi koyduk” dedi.
Neden ucuz Ortalama ürün fiyatlarının 25 lira olduğunu hatırlatan Acar “İnsanlar neden ucuz diye soruyor. Çünkü tüm ürünleri biz üretiyoruz. Hiçbir birimde arada aracı yok. Kumaş üretiyoruz, pantolonu üretiyoruz, yıkamasını yapıyoruz, mağazaya gönderiyoruz, giydiriyoruz. Sektördeki diğer aktörler genelde dışarı yaptırıyorlar, araya aracı girince fiyat artıyor doğal olarak” dedi.
Kaan Zenginli/Star