Gündem


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden Yönetmeliği'nde önemli değişikliklere gitti. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeyle doğal hidrojen kaynaklarının hukuki statüsü netleştirilirken, rödövans sözleşmelerine ilişkin bürokratik süreçler de sadeleştirildi.

DOĞAL HİDROJEN GAZI, ÜÇÜNCÜ GRUP MADENLER KAPSAMINA ALINDI

Yönetmelik değişikliği kapsamında, Maden Kanunu'nun madenlerin gruplandırılmasına ilişkin hükmünde yer alan "karbondioksit (CO₂) gazı" ifadesinden sonra "hidrojen (H₂) gazı" ibaresi eklendi. Böylece jeotermal, doğal gaz ve petrol sahaları dışında bulunan doğal hidrojen gazı, üçüncü grup madenler kapsamına alındı.

KARARIN KESİNLEŞMESİ BEKLENMEDEN FESİH İŞLEMLERİ YAPILABİLECEK

Düzenlemeyle rödövans sözleşmelerine ilişkin uygulamada da değişikliğe gidildi. Buna göre, rödövans sözleşmelerinin tek taraflı olarak maden sicilinden terkin edilebilmesi için bugüne kadar aranan "kesinleşmiş mahkeme kararı" şartı kaldırıldı.

Yeni uygulamayla birlikte, feshe ilişkin mahkeme kararının bulunması, kararın kesinleşmesi beklenmeden sicil işlemlerinin yapılması için yeterli olacak. Böylece maden siciline ilişkin işlemlerin daha hızlı yürütülmesi hedefleniyor.

patronlardunyasi.com