Ekonomi


Karar, Nestlé (NESN.S) hakkında süregelen skandalın son halkası niteliğinde. Geçtiğimiz yıl Fransız medyasında Perrier ve diğer bazı maden suyu üreticilerinin kirlenmeyi önlemek için sularını yasadışı şekilde arıttığı yönünde haberler yer almıştı. Mayıs ayında Fransa Senatosu tarafından yürütülen soruşturma da hükümetin bu arıtma uygulamalarını yıllardır gizlediğini ortaya koymuştu.

Nestlé, söz konusu yöntemleri kullanmış olmaktan üzüntü duyduğunu belirterek uygulamayı durdurduğunu, yerine güvenli olduğunu ve suyun mineral yapısını değiştirmediğini savunduğu mikrofiltrasyon sistemine geçtiğini açıklamıştı.

TÜKETİCİ ÖRGÜTÜ: MİKROFİLTRASYON DA ONAYLI DEĞİL

Ancak UFC-Que Choisir, mikrofiltrasyonun da yetkililerce onaylanmamış bir işlem olduğunu ve kirleticileri gidermek için kullanılmasının potansiyel sağlık riski taşıdığını savunuyor. Tüketici örgütü, haziran ayında açtığı davada, “Doğal mineralli su” etiketi taşıyan Perrier ürünlerinin doğal olmadığını, Nestlé’nin bu kategoride yasa dışı işlemler uyguladığını öne sürmüştü.

NESTLÉ: TÜM İDDİALARI ŞİDDETLE REDDEDİYORUZ

Salı günü öğleden sonra Nanterre mahkemesinden çıkması beklenen karar öncesi Nestlé Waters Fransa sözcüsü, UFC-Que Choisir’in tüm iddialarını “şiddetle reddettiklerini” açıkladı.

Gözyaşı damlası şeklindeki yeşil cam şişeleriyle bilinen Perrier, 19. yüzyılın sonlarından bu yana Güney Fransa’daki kaynağından üretiliyor ve dünya genelinde pazarlanıyor. Marka, 1992’den bu yana Nestlé Waters çatısı altında bulunuyor.

Nestlé, temmuz ayında yerel makamların talebi üzerine Vergeze tesisindeki 0,2 mikron mikrofiltrasyon sistemini devre dışı bırakarak yerine Vittel suyunda kullandığı ve yetkililerle görüştüğü 0,45 mikronluk filtreyi kurdu. Yeni filtrasyon sistemi, Vergeze’de maden suyu üretiminin devamı için yerel yetkililerin onayını bekleyen kapsamlı bir başvuru dosyasının parçası olarak değerlendiriliyor.

patronlardunyasi.com