Rahime Baş Uçar'ın röportajı
Limak Holding, hidroelektrik santral ağırlıklı enerji yatırımlarını çeşitlendirmek istiyor. Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, bu doğrultuda EÜAŞ’ın en büyük termik santrali Hamitabat’a ilgi duyduklarını saklamıyor...
EBRU Özdemir, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir’in kızı. Kendisiyle röportaj yapmamızın tek nedeni bu değil elbette. Ebru Özdemir, son yıllarda taahhüt, enerji, turizm, havacılık ve çimento sektöründe yaptığı yeni yatırım ve şirket alımlarıyla dikkat çeken Limak’ta iş geliştirme, proje finansmanı ve stratejik planlamadan sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi. Aynı zamanda kısa bir süre içinde halka açılmaya hazırlanan Limak Yatırım’ın Yönetim Kurulu Başkanı olan Özdemir’i Limak’ın katıldığı tüm ihalelerde masada görmek mümkün...
Limak Holding çatısı altındaki 50 şirkette 3 bin kişi çalışıyor. Grubun 2010 yılı cirosu 3 milyar dolar. Halen yurtdışında devam eden taahhüt işlerinin tutarı da 2 milyar doları buluyor.
Seçimlerden sonra Türkiye’de özelleştirme hamlesinin devam edeceğini düşünen Ebru Özdemir, EÜAŞ (Elektrik Üretim A.Ş.) santralleriyle yakından ilgilendiklerini söylüyor. Özelikle de EÜAŞ’ın en büyük santrali Hamitabat’ı mercek altına aldıklarını belirten Özdemir’le Limak’ın önümüzdeki dönem hedeflerini konuştuk...
Bu aralar en çok hangi işler zamanınızı alıyor?
Gözbebeğimiz ve üzerinde çok uğraştığımız şirket Limak Yatırım. Biliyorsunuz; Limak Yatırım’ın halka arzı için mart ayında SPK’ya (Sermaye Piyasası Kurulu) başvurduk. Şu anda bankalarla görüşüyoruz. Artık sürecin sonlarına geldik. Seçimlerden önce halka arzı yapmak istiyoruz. Ayrıca altyapı projelerine de çok zaman ayırıyorum.
Yurtdışında özellikle ilgilendiğiniz projeler neler?
Limak Yatırım, son olarak Kosova’daki Priştina Havalimanı’nı devraldı. Şimdi oraya yeni bir terminal yapacağız. Hırvatistan’daki Zagreb Havalimanı ihaleye çıktı. Ona hazırlanıyoruz. 2 Haziran’da yapılacak Medine Havalimanı’na da teklif vereceğiz. Bin Ladin’in (El Kaide lideri Bin Ladin’le hiçbir bağlantısı yok) lider olduğu, iddialı konsorsiyumlardan birinin içindeyiz. Ayrıca Suudi Arabistan’da boru hattı inşa ediyoruz. Hindistan’da Hintli ortağımızla bir yol ve liman projesine teklif vermeye hazırlanıyoruz. Biliyorsunuz, dünya özel-kamu ortaklığına doğru gidiyor. Sabiha Gökçen Havalimanı, HES projelerimiz bu şekilde gerçekleştirildi. Biz özel-kamu ortaklığı modelini başka sektörlere de taşımayı planlıyoruz.
Yurtdışında devam eden işlerinizin tutarı nedir?
Pakistan’da yol, Suudi Arabistan’da boru hattı yapıyoruz. Devam eden işlerimizin tutarı 2 milyar doları buluyor. Biz Türkiye’de hem kendi barajlarımızı hem de Enerjisa’nın barajlarını yapıyoruz.
Müteahhitler genelde önce turizm sektörüne girer. Sizde de öyle mi oldu?
Bizde turizmle çimento sektörü biraz eş zamanlı gitti. Nitekim ilk olarak 1997’de Belek’te yarım kalan bir otelin inşaatını devralarak turizme girmiştik. 1999’da ise Siirt’teki Kurtalan Çimento Fabrikası’nı alarak çimento sektörüne girdik. İnşaatta bilanço büyütmenin yolu yeni iş geliştirmekten geçiyor.
Son olarak Set Çimento’nun fabrikalarını aldınız. Set, size nasıl bir sinerji kattı?
Daha önceki 6 fabrikamız Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daydı. Set’in fabrikaları ise batı bölgelerinde. Bu operasyondan sonra 6 milyon ton olan çimento üretim kapasitemiz 9 milyon tona çıktı. Türkiye çimento sektöründe üçüncü büyük yatırımcı haline geldik.
Peki bundan sonra çimentodaki hedefiniz nedir?
Kuzey Irak’ta fabrika kurmak üzere fizibilitelere başladık. Çimento işimizi yurtdışına da taşımak istiyoruz. Arnavutluk ve Karadağ’da da olabiliriz. Set’in fabrikalarında da iyileştirmeler yapacağız.
Turizmde yatırıma devam mı?
İstanbul Kavacık’ta Eurasia adıyla bir şehir oteli inşa ettik. Yakında hizmete açacağız. Kıbrıs Bafra’da Babylon Resort Hotel yatırımımız devam ediyor. İnşaatın kabası bitti. Sanırım 2011 sonuna kadar açarız.
Enerji sektöründeki kurulu gücünüz ne kadar oldu?
En son Alpullu santralini devreye aldık. 1 milyar kilovatsaatlik (kWh) kurulu gücü var. Devreye aldığımız santrallerin toplam kurulu gücü 470 megavat civarında. Hedefimiz 2014’e kadar 1.000 megavata çıkmak. Bu arada yeni işler de gelişebilir. Son olarak Kolin Grubu’yla birlikte Eskişehir’de 900 megavatlık bir doğalgaz santrali yapmak için başvurduk. Ak Enerji’nin satışa çıkardığı üretim ve dağıtım varlıklarını takip ediyoruz. Şu anda enerji üretimimiz HES (hidroelektrik santrali) ağırlıklı ama bunu çeşitlendirmek istiyoruz. Termik santral olasılıklarına bakacağız. EÜAŞ’ın (Elektrik Üretim A.Ş.) özelleştirilecek santrallerine bakıyoruz. Hamitabat’la ilgileneceğiz. Enerji bizim stratejik sektörümüz. Enerjiyle ilgili ne varsa onun içinde olacağız.
Buna nükleer santral de dahil mi?
Nükleer özel sektöre açılacaksa onda da olacağız. Olmamız lazım. Dağıtım ve üretim entegrasyonunu sağlamalıyız. Bu enerji bilgimizi Suriye’de de değerlendirmek istiyoruz. 100 megavatlık bir doğalgaz santrali için orada yeterlilik aldık. Ama şimdi bekliyorlar. Türkiye’nin 2023’te kişi başına geliri 20 bin dolar olacaksa, enerji ihtiyacı en az ikiye katlanacak. Şu anda bahsedilen iki nükleer santral bile Türkiye’nin enerji ihtiyacının ancak yüzde 5’i karşılar. Nükleer biraz da zorunluluk...
İskenderun Limanı’nı henüz devralamadınız değil mi?
Evet. Halen Danıştay’da; onay bekliyoruz.
Seçimlerden sonra bir özelleştirme hamlesi bekleniyor. Sizi yeni ihalelerde de çok görecek miyiz?
Seçimlerden sonra Türkiye’nin büyümeye devam edeceğini, rakibi olan ülkelerden daha da ayrışacağını düşünüyorum. Altyapı sektörleri de Türkiye’nin büyümesine hizmet ediyor. Biz de bu ihalelerde olacağız. Biz seçimlerden sonra Türkiye adına olumlu gelişmeler bekliyorum. Bunun için pozisyon alıyoruz. Yabancılar da bu nedenle pozisyon alıyor. Türkiye kesinlikle yeni bir not artırımını hak ediyor.
Sizi bundan sonra da ihale masalarında görecek miyiz?
(Gülüyor) Son İskenderun İhalesi’nde çok heyecanlandım. Artık olmamaya karar verdim. Şakası bir yana, bunlar benim için güzel deneyimler...
Çağdaş resim topluyor
Ebru Özdemir, 1974 Ankara doğumlu. 1995 yılında Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden inşaat mühendisi olarak mezun oldu. ABD’deki Fordham Üniversitesi’nde işletme mastırı (MBA) yaptı. 1997’den beri Limak Grubu’nda çalışıyor.
Ebru Özdemir, klasik müzik ve opera dinlemekten keyif alıyor. Çağdaş ressamları yakından takip ediyor. Koleksiyonunda 300’e yakın eser bulunuyor. İrfan Önürmen, Ferruh Başağa, Ansen, Handan Figen, Nilbar Güreş gibi genç ressamları destekleyip eserlerini toplamaya çalışıyor. Fotoğraf sanatına da ilgi duyan Özdemir, topladığı eserleri İstanbul ve Ankara’daki ofis ve evlerinde sergiliyor.
“Heyecandan maçları seyredemiyorum”
Ebru Özdemir, babası Nihat Özdemir gibi koyu bir Fenerbahçeli. “Fenerbahçe bu yıl şampiyon olsun artık” diyor ve şampiyonluğun düğümünün son maçlarda çözülecek olması nedeniyle biraz heyecanlı. Özdemir, “O kadar heyecanlanıyorum ki maçları doğru dürüst seyredemiyorum. Başka bir işle uğraşırken sadece göz ucuyla bakıyorum” diyor.
Ebru Özdemir’in 2 yaşında Levent adında bir oğlu var.
Para Dergisi