Finans


Lehman Brothers'ın iflasını kesinlikle beklemediğini belirten bankanın Baş Politika Analisti Alastair Newton, 'Bir kurtarma paketi ile işler yoluna girer sandım ama olmadı. İflas haberini tatilde aldım' dedi.
 
Küresel krizin tarihe gömdüğü yatırım bankalarından Lehman Brothers'da en kilit pozisyonlarından birine sahip olan Baş Politika Analisti Alastair Newton, bankanın batış haberini tatildeyken aldığını söyledi. Aldığı haber üzerine şaşkınlığını "iflası beklemiyordum" şeklinde ifade eden Alastair Newton, "13 Eylül'de tatile çıktıktan iki gün sonra iflas haberini aldım. Böyle bir iflası kesinlikle beklemiyordum" diye konuştu. 2005 yılından bu yana Lehman Brothers'taki görevini sürdürdüğünü belirten Newton, "Lehman'ın iflasın eşiğine geleceğini kesinlikle beklemiyordum. Çünkü bir tür kurtarma paketinin hazırlanacağına ve işlerin yoluna gireceğine inancım tamdı, ama olmadı" dedi.
 
Kriz gündelik hayatı vuracak
Birçok kişinin şu an finansal piyasaların içinde bulunduğu krizin zaten beklenen bir durum olduğunu düşündüğüne dikkat çeken Newton, "Her şeye rağmen gelinen noktayı daha önceden öngörebilmiş olan kimseyi hatırlamıyorum. Çünkü net olan bir şey var o da bu krizin bu kadar ciddi bir boyuta ulaşacağını hiç kimse tahmin etmemişti" dedi.

Bir kısım uzmanların krizin dip noktasına ulaştığını, bazılarının ise bu bunalımın henüz başında olunduğunu düşündüğünü ifade eden Newton, "Ben krizin ne dip noktasına ulaştığını ne de bundan daha kötüye gideceğini savunuyorum. Çünkü bu kriz sanıldığından daha karmaşık ve kendi içerisinde çok sayıda bilinmeyen içeriyor" açıklamasında bulundu. Krizin çok sayıda bileşen içerdiğini ve bu bileşenlerin birçoğu konusunda henüz fikir sahibi bile olunmadığına dikkat çeken Newton, krizin etkilerinin reel sektör ve gündelik hayatta daha net gözlemleneceğini savundu. Newton, "Bu kriz, somut olarak en çok sıradan insanlar üzerinde etkili olacak" dedi.
 
Türkiye kesinlikle etkilenir
Krizin en kötü sonuçlarından birinin de azalan risk iştahı olduğunu ifade eden Newton, "Bu aşamada, gelişmekte olan ve buna bağlı olarak 2006'da 20 milyar dolar, 2007'de ise 22 milyar dolar yabancı sermaye çeken bir ekonomi olarak Türkiye'nin krizden nasıl etkileneceği önemli bir soru olarak ortaya çıkıyor" dedi. Türkiye ekonomisinin orta vadede görünümünün son derede ümit verici olduğunu belirten Newton, buna karşılık Türkiye'nin küresel ekonomide olan bitenlerden etkilenmemesinin olanaksız olduğunu söyledi.

Türkiye ekonomisi için en muhtemel sorunun enerji fiyatları konusunda yaşanabiliceğine dikkat çeken Newton, Türkiye'nin önümüzdeki dönemde küresel ekonominin en önemli oyuncularından birisi olacağını söyledi. Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) hikayesi sayesinde küresel finansal krizden daha az etkileneceğini, hatta bu hikayenin bir sigorta görevini göreceğini belirten Newton, "Türkiye kriz karşısında AB adaylık süreci ile son derece uyumlu bir biçimde pozitif önlemler alıyor. Şunu açıklıkla söyleyebilirim ki Türkiye önümüzdeki dönemde küresel ekonominin en önemli oyuncularından birisi olacak."
 
Doğu, yatırım bankacılığı yapacak

Yatırım bankacılığı modelinin doğudan batıya kayacağını da belirten Newton, "Batı, büyük bir likidite sıkıntısı yaşarken, doğuda halen bir bolluk gözlemliyorum. Çin ve Japonya'nın dünyadaki toplam döviz rezervlerinin yüzde 40'ını ellerinde bulundurduğu düşünüldüğünde, doğu yatırım bankacılığı için güvenli bir liman olacak gibi görünüyor" dedi.

Pınar Sungur/Referans