Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, krizin ne zaman sona ereceğiyle ilgili beklentisine ilişkin olarak, ABD'de konut fiyatlarındaki düşüşlerin durduğu, konut fiyatı enflasyonunun yavaş yavaş başladığı an bu sorunun sona erdiğini söyleyebileceklerini bildirdi.
İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) aralık ayı meclis toplantıs ına konuk olan Durmuş Yılmaz, sunumunun ardından İSO üyelerinin türlü konulara ilişkin sorularını yanıtladı.
Yılmaz, Merkez Bankasının 2001 yılından bu tarafa düşük kur-yüksek faiz diye bir politikası olmadığını belirterek, Merkez Bankasına fiyat istikrarı, finansal istikrar görevi verildiğini, fiyat istikrarını sağlamanın önemli olduğunu vurguladı.
Fiyat istikrarının nihai amaç olan üretimin bir ara malı, girdisi olduğunu ifade eden Yılmaz, "Dolayısıyla, 'hatır için fiyat istikrarı' demiyoruz, yüksek, sürdürülebilir büyüme, düşük faiz, sürdürülebilir düşük faiz için 'fiyat istikrarı' diyoruz. Olaya da bu şekilde yaklaşıyoruz" dedi.
Türkiye'de değerlenen döviz kuru ile dezenflasyon süreci arasında bir ilişki bulunduğunu kaydeden Yılmaz, normal işleyen bir ekonomide Merkez Bankasının politika faizleri ile sanayicinin, iş adamının, tüketicinin, kredi kartı kullananın, otomobil ve beyaz eşya kredisi alanların muhatap olduğu kredi arasında önemli bir ilişki bulunması gerektiğini söyledi.
Yılmaz, "Ekonomideki toplam likiditenin çıkış noktası Merkez Bankasının parasal operasyonları... Eğer Merkez Bankasının politika faizleri düşük ise bu oranların da düşmesi gerekir. Ama her zaman böyle çalışmıyor" dedi.
Brezilya ve Türkiye'de faiz oranlarının yüksekliğinin de risk priminden kaynaklandığını dile getiren Yılmaz, bir soru üzerine de şunları kaydetti:
"Bir Merkez Bankası Başkanı özeleştiri yaptı. Siz de bir özeleştiri yaparak, 'acaba faizle ilgili uygulamalarda bir yanlış yaptınız mı' sorusunu soruyorsanız... Özeleştiri çok kutsal bir şey, herkes yapmalıdır. Biz de insanız, biz de yanlış yaparız, yapabiliriz. Biz peygamber değiliz. Burada birtakım gerçekler var. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki eğer Merkez Bankası faiz indirebiliyorsa, bu, 2006 yılında ve takip edilen dönemde uyguladığımız sıkı para politikasının gereğidir. Eğer bunu yapmasaydık, bu faizleri indiremezdik ve bugünkü uluslararası gelişmelere de şu anda verdiğimiz tepkiyi veremezdik."
Durmuş Yılmaz, bir soru üzerine de sanayicilere hitaben, "Ne sizin yaşadıklarınız yalan ne de bizim gördüklerimiz yalan. Sizin yaşadıklarınızı biliyoruz. İkisi de yalan değil" dedi.
Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, bankalar ile reel sektör ilişkisine değinirken de "Bankalara söyleceğim şu; TCMB olarak sisteme ihtiyaç duyduğu likiditeyi vermeyi taahhüt ediyoruz. Bununla ilgili tedbirler aldık. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde de ihtiyaç duyulduğunda bu likiditeyi vermeye devam edeceğiz. Sizler orta ve uzun vadeli ilişkileri düşünerek, müşterilerinize bizden aldığınızı mümkün olduğu kadar yansıtmaya çalışın" diye konuştu.
Kurdaki hareketliliğe ilişkin bir soru üzerine de Yılmaz, iş adamı nın en büyük sıkıntısının kurun yüksek seviyede bulunması değil istikrarı olduğunu vurgulayarak, "ani inişler ve çıkışlar sizin işinizi zorlaştırıyor, bunu biliyoruz. Sizinle samimi olarak paylaşayım, bolluk dönemi bitti" dedi.
Uluslararası piyasalarda bolluk döneminin bitmesi nedeniyle maliyetlerin yükseldiğine dikkati çeken Yılmaz, şu anda kıtlık döneminde bulunulduğ unu ve bu çerçevenin bir müddet daha devam edeceğinin kabul edilmesi gerektiğini söyledi.
Durmuş Yılmaz, "krizin ne zaman sona ereceği" konusundaki beklentisine ilişkin de "Çıkarsamam şu; ABD'de konut fiyatlarındaki düşüşlerin durduğu, yavaş yavaş konut fiyatı enflasyonunun başladığı an 'bu sorun sona ermiştir' diyeceğiz" diye konuştu.