Ekonomi


Sabancı Holding iştiraklerinden, Türkiye’nin beş kıtada üretim yapan tek global şirketi Kordsa Global, dünya çapında lastik kord bezi sektöründeki liderliğini Ar-Ge çalışmalarıyla güçlendirmeye devam ediyor.

2010 yılında Monolyx® ve Twixtra® ürünlerini ticarileştiren şirket, “CapmaxTM” adı verilen yeni bir ürün geliştirdi. İzmit’te bulunan Ar-Ge merkezinde, 3 sene süren bir çalışmanın sonucunda oluşturulan CapmaxTM, 1 milyon dolarlık bir yatırım sonucunda geliştirildi. Ürünün, uzun vadede 700 milyon dolarlık pazar hacminden büyük bir pay alması hedefleniyor. Endüstri standardı olması beklenen ürün için belirlenen orta vade satış hedefi 30 milyon dolar.

Yakıt tüketiminde maksimum tasarruf

CapmaxTM, maksimum verimlilik ve tasarruf sağlayarak üreticiler ve son kullanıcılar için katma değer yaratıyor. Ürün, binek araç lastiklerinde kullanılacak. Lastik ağırlığı ve karbondioksit (CO2) salınımını azaltarak, doğayı da koruyan CapmaxTM, toplam lastik ağırlığının hafiflemesine bağlı olarak yakıt tüketiminde de tasarruf sağlıyor.

Binek tipi lastiklerin naylon kuşak katlarında direkt kullanılmak üzere tasarlanmış ve lastik üretim süreçlerini yalınlaştıran inovatif bir tekstil takviye malzemesi olan CapmaxTM, lastik üreticileri için hammadde maliyetlerini düşürüyor. Yalın üretim sayesinde lastik imalat maliyetlerinde de düşüş gerçekleştiren CapmaxTM, kauçuk kaplama ve kesme proseslerinin ortadan kaldırılması ile bu süreçlerde ihtiyaç duyulan yeni yatırımlar için sermaye harcamalarını da azaltıyor.

40 bin hektar orman alanına eşdeğer potansiyelde fayda

Binek tipi lastik üretiminde verimliliği maksimum düzeye çıkaran ürün, geliştirilen kimyasal işlem ile lastiğin naylon kuşak katında kauçuk ile kaplama ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Dünyadaki tüm lastiklerdeki naylon kuşakların CapmaxTM ile üretilmesi durumunda, yılda 220 bin ton CO2 salınımını azaltma ve doğaya 40 bin hektar orman alanının yaratabileceği çevresel faydayı sağlama potansiyeli bulunmaktadır.

Kordsa Global İcra Kurulu Başkanı (CEO) Hakan Tiftik: “Ar-Ge çalışmalarına 31 milyon dolar yatırım yaptık”

Ar-Ge çalışmalarının Kordsa Global için önemine dikkat çeken İcra Kurulu Başkanı (CEO) Hakan Tiftik, İzmit’teki Ar-Ge merkezinin kuruluşundan bu yana toplam, 31 milyon dolar yatırım gerçekleştirdiklerine dikkat çekti. Hakan Tiftik, halihazırda 56 proje yönettiklerini ifade ederek, “Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz 28 patent başvurusunun 24 tanesini, Ar-Ge merkezimizin kuruluşundan sonra gerçekleştirdik. Şirket olarak yeni ürün geliştirmenin yanı sıra, mevcut ürünleri müşterilerimizin ihtiyaçlarına cevap verecek, maliyetlerini düşürecek şekilde yeni teknolojilerle üretmeye, yüksek değer katan ve tercih edilen bir tedarikçi olarak konumlanabilmeye de büyük önem veriyoruz.  Bu vizyon doğrultusunda geliştirdiğimiz yeni ürünlerimizin ciromuzdaki payını orta vadede 100 milyon doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. 

Kordsa Global’in, bugüne kadarki Sabancı Holding Altın Yaka Ödülleri’nde inovasyon dalında beş ödülün sahibi olduğunu belirten Tiftik, Teknoloji Ödülleri’nde 2010 yılında büyük ölçekli firma ürün kategorisinde, 2012 yılında da büyük ölçekli firma süreç kategorisinde finalist olduklarını söyledi.

Kordsa Global Teknoloji ve Pazar Geliştirme Başkan Yardımcısı Cevdet Alemdar: “Müşterilerimize hammadde kullanımı, verimlilik ve çevreye saygı alanlarında değer kazandırmayı hedefliyoruz.”

Yüksek teknolojili ve çevre dostu ürünler geliştirmek için Ar-Ge faaliyetlerine her yıl daha fazla yatırım yaptıklarına dikkat çeken Kordsa Global Teknoloji ve Pazar Geliştirme Başkan Yardımcısı Cevdet Alemdar, CapmaxTM ile hem lastik üreticileri hem de nihai kullanıcı için optimum verimlilik ve performans sağlayan bir ürün geliştirdiklerini söyledi. Global lastik üreticileri için gelişmiş çözümler sunduklarını belirten Cevdet Alemdar;“CapmaxTMile lastiğin en önemli ham maddesi olan kauçuk kullanımında yılda 90 bin tonluk tasarruf potansiyeli sunuyoruz. CapmaxTM’in binek tipi lastik üretimi için devrim niteliğinde olacak özelliği ürünü kullanıma hazır olarak vermemiz. Bu sayede lastik üreticileri için üretim kapasitesinde önemli bir artış gerçekleşiyor ve yeni yatırım ihtiyaçları azaltılıyor. Ürünün kullanıma hazır olması, kauçuk ile kaplanıp sonrasında ince şeritler halinde kesilmesine gerek olmaması,lastiğin üretimindeki bu aşamalar sırasında oluşan telef oranını da azaltıyor.” dedi.

“18 lastik üreticisiyle onay süreci devam ediyor ”

CapmaxTM için lastik sektörünün önde gelen şirketleriyle onay sürecinin devam etmekte olduğunu ifade eden Cevdet Alemdar “Müşterilerimizle bugüne kadar yapmış olduğumuz deneme çalışmaları, CapmaxTM’in değerinin müşteri tarafından da onaylanması açısından kritik bir aşamaydı. Müşterilerimizin ürüne verdikleri onaylar ve devam etmekte olan çalışmalar, ürünümüzün başarısının göstergeleri.” dedi. “Hem lastik üreticisine hem de nihai tüketiciye önemli avantajlar sağlayacak olan CapmaxTM, Kordsa Global’in Ar-Ge ve ürün ticarileştirmedeki başarısını kanıtlayan ve tüm paydaşlarımıza katma değer sağlayan bir ürün olması açısından da bize gurur veriyor.” diye ekledi.

CapmaxTM için Kordsa Global tarafından ulusal ve uluslararası toplam altı adet patent başvurusu yapıldı.