Patronlar


Necla DALAN

Toksöz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Toksöz, 2 Temmuz’da sosyal iş ağında bir açıklama yaptı ve Arven İlaç’ın konkordato ilan etmek zorunda kaldığını söyledi. Toksöz, ağabeyi Ahmet Toksöz yüzünden bu noktaya geldiğini, Arven’i haraç mezat satmaya çalıştığını kaydetmiş ve konkordatoya giden yolu PD’ye anlattı.

Zafer Toksöz, o görüşmemizde “Ağabeyim beni batırmak için uğraştı ve başardı. Ağabeyimle ortak aldığımız kredi vardı. Tadelle ve Sagra’yı sattı, çok parası olunca gidip benim tarafımdaki krediyi de kapadı. Bankalara verdiğim tüm ipotek ve rehinleri üstüne aldı. Bütün malımı kaybettim. Bana günlük hacizlerle geldi. Bir seferinde makinelerimi sökmeye geldiler. Bankalar bana sormadan bu işlemleri yapmış. Bankalara da dava açacağım” dedi.

Toksöz’den bugün sosyal iş ağına da koyduğu yeni bir mesaj aldım. Toksöz, “Tüm sanayici ve iş adamlarına” diye başladığı ve ipotek verirken dikkatli olmalarını istediği mesajında şunları söyledi:

“ARTIK KAYBEDECEK BİRŞEY KALMADI”

“25 yıla sığan toplamda 500 milyon USD’yi geçen yurtdışı ve yurtiçi yatırımları ile geçen çalışma hayatımı mecburi biçimde bitirmeye iten süreçte sizin de başınıza gelmemesi için tavsiyemi paylaşmak isterim. Arven’i satın alma görüşmeleri yürüttüğüm firmaların çoğu kalmamı istese de artık bankalara ne bir kefalet ne de başka bir teminat vermemek şartı ile görüşmeleri sürdürmekteyim. Ekte de fotoğraflarını koyduğum belgeleri merak edenlere paylaşmaya hazırım ki zaten yakında dava dosyalarında da görülecektir. Hocalardan alınmış yapılan teminat devrinin hukuka uygun olmadığını gösteren mütalalara rağmen bankalar -ki burada Yapı Kredi’dir ana temsilcisi, diğer bankalar sadece Yapı Kredinin kararını uyguladılar- vadesi gelmemiş yapılandırılmış krediyi erken kapatan gruba tüm teminatlarımı halefiyet uydurmasıyla devretmiştir. Defalarca uyarmamıza rağmen 20 mi USD’lik borç için ki şu anda ödenmiş miktarlar sonrası 10 milyona düştü, 300 milyon USD değerindeki teminatlar başka firmanın eline geçtiği için kredi alamaz duruma geldik. Defalarca uyarılarımıza rağmen, yapmayın bari kısmı teminat verin örneğin Sanovel deki hissem veya yalıdaki hissem fazlası ile karşılıyor dememe rağmen, ekte belgeleri vardır, karşı taraftan 40 milyon USD’lik teminat alarak devir gerçekleşmiştir. Hatta terekede duran nakit para bile yeterli bari bunu teminat alın ama bana kredi verin ve bu grubun kucağına atmayın dememe rağmen maalesef nakit sıcak para işlerine gelmiştir ve işlem yapılmıştır.

İşte uyarım budur, bankalar 300 milyon borcunuz varken sizi batırmazlar ancak borcu tahsil etme yeteneği varken hiç acımazlar. Tabi ki hukuki haklarımı aramak üzere artık davaları başlatıyorum, soruyorlar neden daha önce yapmadınız diye; bankacılık sadece kredi verme değil ki leasingler var, maaş ödemeleri kredi kartları, bunları riske atmak yanlış geldi ama artık kaybedecek bir şey kalmadı. 

Aman dikkat, ne olacak ki ipotek almamız sizi başkalarından korumak için yalanına inanmayın. İkinci sıradaki bir firma gelip makinelerinizi sökmeye kalkabilir. Ki bu da başımıza geldi. Diyeceksiniz ki nasıl olur, aynen oldu icra memurları kolluk kuvvetleri ve vinçler ile geldiler. Neymiş makinelere değer tespit yapacaklarmış ama söküp yed-i emin deposunda yapılacakmış tespit. Mutfak bile söküldüğünde depodaki değeri ile çalışırken değeri farklıdır. Hele bizim gibi yüksek teknoloji fabrikalar ise kat be kat fazladır, maalesef bu karar bile mahkemeden çıkmıştır ülkemizde. Allahtan rehin verirken işletme rehin de vermişiz ki başka bir mahkeme ile durdurabildik o zaman, sektörde olanlar hatırlarlar. Onun için tekrar söylüyorum ipotek verirken aman dikkat!”

İLGİLİ HABER

patronlardunyasi.com