Ekonomi


Özelleştirmede "yargı engeli" son buluyor. Anayasa paketi, Tüpraş, Erdemir, Galataport gibi milyarlarca dolarlık özelleştirmelere fren yaptıran yargı kararlarına bariyer olacak.

12 Eylül referandumunda "evet" çıkarsa, Koç Grubu'nun Tüpraş'ın yüzde 51 hissesini satın alırken yaşadığı sıkıntıları iş dünyası bir daha yaşamayacak. Koç-Shell ortaklığı, Tüpraş'ı 4.14 milyar dolar karşılığı özelleştirmeden almış ancak satış kararı, şirketin devrinden sonra Danıştay tarafından iptal edilmişti. Hisse devrinin tamamlanması nedeniyle karar uygulanamasa da Koç Grubu'na sıkıntılı günler yaşatmıştı. Koç Tüpraş'ı kıl payı farkla alsa da birçok özelleştirme, mahkeme kararıyla durdurulduğu için kamu milyarca dolar zarara uğradı.

EKONOMİNİN ÖNÜ AÇILACAK

Şimdiye kadar aralarında Boğaz Köprüsü'nün işletme hakkı devri, İzmir Limanı, Petkim, Erdemir, İGDAŞ gibi onlarca özelleştirme ihalesi "kamu yararı, yerindelik ilkesi" gibi gerekçelerle ya iptal edildi ya da yıllarca süren yargı sürecinin ardından sonuçlandırılabildi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da "Ciğerlerimize kadar kan ağlatıyorlar kan" diyerek tepki gösterdiği bu kararlara karşı Anayasa Paketi ile atılacak adım iş dünyasının umudu oldu.

Pakette, Anayasa'nın 125'inci maddesinde yapılan değişiklik önerisiyle, yargı yetkisinin idari eylem ve işlemlerin hiçbir surette "yerindelik denetimi" şeklinde kullanılamayacağı vurgulanıyor. Bu durumda, 12 Eylül'de yapılacak referandumdan "evet" çıkması durumunda, başta özelleştirmeler, kamu ihaleleri, yeni yatırımlar olmak üzere birçok alanda kritik mali süreçleri teslim alan yerindelik denetimi ortadan kalkacak. İdari yargı, yerindelik denetimleri yaparak kendini idarenin yerine koyamayacak, "kamu yararı" tanımını genişleterek özelleştirme kararlarını iptal edemeyecek.

Hazal Ateş/Sabah