Dünyada sadece ünlü isimlerin sahip olduğu Maserati’nin, Türkiye’de de çok özel müşterileri bulunuyor. 230 bin euroluk (368 bin YTL) aracın 2005 yılındaki son müşterisi Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç oldu. Mustafa Koç’un yıllar önce görerek beğendiği bu araç için üç ay önce sipariş verdiği öğrenildi. Kendi isteklerine göre Maserati’nin iç dizaynını yaptıran Mustafa Koç, üç ay bekledikten sonra otomobiline kavuşabildi. Ünlü tasarımcı Pininfarina tarafından dizayn edilen Maserita, Türkiye’de de birçok ünlü ve zengin ismin rüyasını süslüyor.
SAHİP OLMAK ZOR
Fiyatı oldukça yüksek olmasına rağmen yoğun talep göre ancak sınırlı sayıda üretildiği ve ülke kontenjanları bulunduğu için Maserati’ye sahip olmak isteyenler mart ayına kadar beklemek zorunda kalacak. 2005 yılında Türkiye’de 13 adet satılan Maserati’nin müşterileri ise genellikle işadamları.
Maseratilerin en önemli özelliği araçların tamamen el yapımı ve her araç kendi içinde özel, müşterinin talepleri ve seçenekleri dahilinde ipliğinden koltuk şeritlerine kadar özel spariş edilebiliyor. Dizaynı, iç işçiliğinin birinci sınıf kalitesi ve üstün performansı ile tam anlamıyla klas ve prestij otomobili olarak biliniyor. Sekiz silindir, 400 beygir gücüne sahip otomobilin motor ve yürüyen aksamı gibi şanzımanı da Ferrari tarafından geliştirildi.
Tamamen el yapımı
Maserati Quattroporte’nin en önemli özelliği araçların tamamen el yapımı olması.
8 silindir ve 4244 cc motor gücüne sahip.
Maksimum hız 275 km/s Donanım bakımından da oldukça zengin olan Maserati’nin sahip olduğu özelliklerinden bazıları:
Sürücü, yolcu, yan ve perde havayastıkları, ABS+EBD, ASR, MSP, Skyhook süspansiyon sistemi, bixenon farlar, çift bölgeli elektronik klima, elektrik kumandalı ön ve arka koltuklar, park destek sistemi, terlemeyi önleyen özel deri döşeme, elektrikli yatırılabilir arka kafalık, elektrik kumandalı arka cam perdesi, gül, ceviz ve maun ağaçlarından yapılan ahşap kaplamalar.
Multimedya sistemi, yol bilgisayarı, elektrokrom iç ve dış aynalar, istenilen renkte deri kaplı direksiyon, el freni, fitil ve dikişler, açılır tavan, ön ve arka koltuk ısıtma, masaj ve pozisyon hafıza sistemi.
Berlusconi de kullanıyor
YIlda sadece 4 bin 700 tane üretilen Maserati’nin dünya çapındaki kullanıcıları da oldukça özel isimlerden oluşuyor. Maserati Quattroporte modelinin en önemli müşterisi İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi. Geçtiğimiz ay Türkiye’ye işadamlarıyla çıkarma yapan İtalya Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi, Fiat ve Ferrari Grubu Başkanı Luca Corderodi Montezemelo, ünlü aktris Sharon Stone, Sophia Loren ve tenor Pavarotti, Maserati kullanıcılarından sadece birkaçı. İtalya’da üretilmesine rağmen Maserati’nin en büyük müşterisi ABD’de yer alıyor. Avrupa’da en çok Maserati satılan ülke ise Almanya.
Gökay Çako/Akşam