Ekonomi


Uşak Kışladağ'da bulunan “Kışladağ Altın Madeni” hakkında verilen “yürütmenin durdurulması” kararı, Danıştay'ın verdiği esastan kararla ortadan kalmış ve Kışladağ altın madeni tekrar faaliyete geçmiştir. Konu ile ilgili TÜPRAG Metal Madencilik Şirket Müdürü Mehmet Yılmaz'ın yaptığı basın açıklaması aşağıdadır, bilgilerinize sunulur.

BASINA ve KAMUOYUNA

Tüprag Metal Madencilik A.Ş. 1997 yılı başlarında Uşak İli, Ulubey-Eşme İlçeleri civarında maden arama çalışmalarına başlamıştır.

1997 yılında  Ulubey ilçesine bağlı Gümüşkol Köyü ve Eşme ilçesine bağlı Katrancılar Köyü yakınlarında aldığı ruhsatlarda yaptığı aramalarda altın ve gümüş bulunmuş, 1998-2002 yılları arasında sondaj programı tamamlanarak dünyanın sayılı altın yataklarından biri tespit edilmiştir.

Kışladağ projesi 2006 yılı başında üretime geçebilmek için gerekli olan tüm altyapı ve üstyapı faaliyetlerini tamamlamış ve gerekli olan tüm yasal prosedürleri yerine getirerek üretime hazır hale gelmiştir.

Bu güne kadar yapılan mühendislik çalışmaları sonucunda toplam işlenebilir 132 milyon ton altın ve gümüş rezervi saptanmıştır. Cevherin ortalama tenörü 1.23 gr/ton altın ve  0.9 gr/ton gümüştür ve yılda 6,5-10 ton altın üretimi planlanmıştır.

Proje için toplam 167 milyon ABD Doları tutarında yatırım yapılmıştır.

Bu yatırım esnasında; başta Uşak'lı müteahhit firmalar olmak üzere; yerli müteahhitlik firmalarına yaklaşık 75.000.000 YTL tutarında iş verilmiştir.

6 Nisan 2006 tarihinde deneme üretimine başlayan Kışladağ Altın Madeni'nde 17 Ağustos 2007 tarihine kadar yaklaşık 6 ton altın üretilerek ekonomiye kazandırılmıştır. Bunun yaklaşık değeri de 210.000.000 YTL ye tekabül etmektedir.

2006 yılının sadece birkaç ayı süresince 2,7 ton altın üretilmiş ve devlete yaklaşık 2.750.000 YTL vergi ödenmiştir.
 
Manisa İdare Mahkemesi de “ÇED olumlu belgesinin iptali istemi” ile açılan davada “Bilirkişi Heyeti” lehte görüş bildirmiş ve Manisa İdare Mahkemesi madenin işletilmesinde sakınca olmadığına, (bilirkişi Raporuna İstinaden) “ÇED Olumlu Belgesinin İptali İsteminin” REDDİNE 09.10.2006 tarihinde karar vermiştir.

Daha sonra davacıların dosyayı temyiz etmesi sebebi ile, 09.07.2007 tarihli Danıştay 6. Dairesi kararı ile “İdari İşlem ve Manisa İdare Mahkemesinin Kararının” yürütülmesi durdurulmuştur. Söz konusu karar, Uşak Valiliğince oluşturulan komisyon tarafından 17.08.2007 tarihinde uygulanmıştır. Adı geçen karar kapsamında üretim faaliyetleri tamamen durdurulmuş, çevresel tedbirlerin alınması, gerekli izleme ve denetimlerin ve bakımların yapılabilmesi gibi bazı çevre koruma önlemlerinin devam etmesi gerekliliği belirtilmiştir.

Yöreden yaklaşık 4000 kişinin fayda sağladığı ve 600 çalışanının %80 inine yakını yöre insanından oluşan Kışladağ Altın Madeni, yürütmenin durdurulması kararının uygulanmasından itibaren günümüze kadar geçen sürede, çalışanlarının yaklaşık 6 aydır aylık 1.000.000 ABD Doları tutarındaki maaşlarını ödemiş ve diğer sosyal haklarını vermiştir.

Nihayet Danıştay 6. Dairesi 06.02.2008 tarihinde söz konusu davada esastan karar vermiştir. Bu kararla “Yürütmenin Durdurulması Kararı Ortadan Kalkmış” bulunmaktadır.

Yüce yargının verdiği bu kararın gerektirdiği hukuki süreç devam etmekte olup, yine karara istinaden uygulanması gereken idari süreç de ilgili kamu kurumlarınca başlatılmış ve nihayet “KIŞLADAĞ ALTIN MADENİ” tekrar Yurt Ekonomisine katma değer sağlamaya başlamıştır.

TÜPRAG Metal Madencilik A.Ş.
         Adına  
     
              Mehmet YILMAZ
              Şirket Müdürü