İçki tüketimini inançlarından dolayı kısıtladıkları yönündeki eleştirilere yanıt veren Erdoğan, “İki ayyaşın yaptığı yasa muteber oluyor da dinin emrettiği bir yasa neden reddediliyor” dedi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın AKP’nin dünkü TBMMGrup toplantısında ana gündemi alkol düzenlemesiydi. Meclis’te geçen hafta alkollü içki kullanımına kısıtlama getiren düzenlemenin yasalaştığını anımsatan Erdoğan, bu düzenlemeyi şu ifadelerle savundu: “Hafta içiMeclis, tarihî bir adım atarak bağımlılık yapanmaddelere ilişkin düzenlemeyi yasalaştırdı. Fatih nesline böyle anlamlı bir hediye ettiğiniz için size çok teşekkür ediyorum.
Ben il başkanları toplantısında ‘kafası kıyak nesil istemiyoruz’ dediğimde rahatsız olanlar var. Başta CHP ve uzantıları olan köşe yazarları var. Bilimsizin düşündüğünüz gibi düşünmüyor. Bilimbunu zararlı olduğunu çok net şekilde ortaya koyuyor. Bugün birçok rahatsızlığın kaynağı alkol. Şu basit gördüğümüz sigara insanı lime lime doğruyor.”
“Yediğine, içtiğine karışmayız”
Kimsenin yediğine, içtiğine karışmadıklarını iddia eden Erdoğan, “İçeceksen yine alkollü içeceğini al evinde iç. Buna karşı değiliz’’ dedi. Son iki yüz yıldır gençliğin taklitçi bir anlayışla yoğrulduğunu, gençlere dayatma, çocuklara formatlama yapılmak istendiğini savunan Başbakan, “Bizim yaptığımız istikamet ve ufuk çizmekten ibarettir.
Biz dayatma yapmayız. Ortaya tercihler koyar bunu sonuna kadar savunuruz” ifadelerini kullandı.
Kim bu iki ayyaş
Meclis’te kabul edilen ve alkol tüketimine ciddi kısıtlamalar getiren düzenleme hakkındaki eleştiriler hususunda “Bunu farklı yerlere çekenler oluyor. Efendim ‘inancı gereği bunu yapıyor’ diyorlar” ifadelerini kullanan Başbakan Erdoğan’ın şu sözleri kafalarda soru işaretleri yarattı: “Hangi din olursa olsun bir din yanlışı değil doğruyu emrediyor. Doğruyu emrediyorsa, bunu din emrediyor diye karşısındamı duracaksınız.
İki tane ayyaşın yaptığı yasa muteber oluyor da dinin emrettiği bir yasanın sizin için neden reddedilmesi gerekiyor.”
Erdoğan’ın “iki ayyaş” lafıyla Atatürk’ü kastedip etmediği yönündeki tartışmalar, kulisleri hareketlendirdi.
“Karanlık şahıs”
Erdoğan, Reyhanlı saldırıları hakkında ise özetle şunları söyledi: “Mayıs ayı içinde emniyet ve istihbarat güçlerimiz hemReyhanlı saldırısı hemde plan aşamasındaki bazı saldırılarla ilgili operasyonlar yaptılar. Plan aşamasındaki saldırılar,mülteci kamplarında bomba patlatmak,mülteci kamplarındaki bazı Suriyelileri öldürmek ya da kaçırtmak üzerine kurulmuştu. Güvenlik güçlerimizin ve istihbarat birimlerimizin başarılı çalışmalarıyla bu saldırılar gerçekleşmeden önlendi. Hem Reyhanlı saldırısı hemde kamplara yönelik saldırı planları Suriye içinde, işadamı görüntüsünde karanlık bir şahıs tarafından planlandı. Bu adamşu anda Suriye tarafında ama geçmişte bu da Hatay’daydı. Bu zatın babası da Hafız Esed’in babası ile arkadaştı, bu işin uzantısı var. Şimdi oğluyla bu süreci sürdürüyorlar. Oğlunun Türkiye’ye gelme endişesi var, çünkü geldiği anda ne olacağını biliyor.Maalesef Hatay’da ihanet içindeki bazı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bu karanlık planlarda işbirlikçi ve maşa olarak kullanıldı. CHP’ye yakın bir gazetenin şu anda tutuklu olanmuhabiri, bu karanlık şahısla sürekli irtibat halindeydi ve defalarca bilgi ve belge sızdırdı. İki kez Şam’a giden CHP heyetine rehberlik ve aracılık eden kişi, hem Reyhanlı saldırısını hemde kamplara yönelik bombalama, öldürtme ve kaçırtma girişimlerini planlayan şahsın ta kendisidir.’’
Atatürk’ü mü kastediyor
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın, “İki tane ayyaşın yaptığı yasa muteber oluyor da dinin emrettiği bir yasanın sizin için neden reddedilmesi gerekiyor” cümlesindeki “iki ayyaş” lafıyla Atatürk’ü kastedip etmediği konuşuluyor. Zira, Atatürk’ün Cumhurbaşkanı olduğu 1926 yılında, 1920’de yasaklanan alkollü içki yeniden serbest bırakılmıştı. 1920’de kurulan, Hilal-i Ahdar cemiyetinin (şimdiki adıyla Yeşilay) kurucularından Trabzon milletvekili Ali Şükrü Bey’in sunduğu kanun teklifi Atatürk’ün olmadığı bir oylamada kabul edilmişti. TBMM, bu kanunu 1926’da yürürlükten kaldırdı.
CHP’li Oran: Erdoğan, “ayyaşları” açıkla
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın TBMM grup toplantısında alkol düzenlemesine yönelik sarfettiği “İki tane ayyaşın yaptığı yasa, sizin için muteber oluyor da inancın emrettiği bir gerçek, bir vaka, niçin sizler için reddedilmesi gereken bir olay haline geliyor’’ sözlerini TBMM gündemine taşıdı. Oran, TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde Başbakan Erdoğan’a şu soruları yöneltti: “Bu yasayı kabul eden ‘iki tane ayyaş’ kimlerdir?”
Bu arada alkolü kısıtlamasına ilişkin yasa tasarısı Cumhurbaşkanı Gül’ün onaylaması için Köşk’e gönderildi. Soru önergesi hakkında Taraf ’a konuşan Oran, “Erdoğan’ın ‘iki ayyaş’ derken Atatürk ile İsmet İnönü’yü kastetmiş olma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. Oran, şöyle devam etti: “O iki ayyaşın kimler olduğunu, Atatürk ve İnönü’yü de buna dahil edip etmediğini millete açıklamak sorumluluğu Erdoğan’a aittir. Bunu açıklamaz ve özür dilemezse millet ondan bunun hesabını sorar.”
Adfnan Keskin/Taraf