Ekonomi


KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Esra Bezircioğlu, derneğin yarattığı etkiyi rakamlarla ortaya koydu. 46 farklı sektörden 500’ü aşkın üyelerinin olduğunu söyleyen Esra Bezircioğlu, hayata geçirdikleri proje ve işbirlikleriyle 250 bin 500 kişiye istihdam etkisi yarattıklarını açıkladı.

PATRON KADINLAR, İLK İSTİHDAMDA KADINLARI TERCİH EDİYOR
Kadın girişimcilerin güçlenmesi için eğitim, rehberlik ve mentorluk desteği sağlayan KAGİDER’in Başkanı Bezircioğlu, araştırmaları sonucunda, kadın girişimcilerin özellikle ilk işe personel alımlarında kadınları istihdam ettiğini ortaya koyduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Bugüne kadar 162 paydaş ve 78 projeyle Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının 17’sinden 9’una doğrudan katkı sunduk. Her projemize binlerce kadın başvuru yaptı, on binlerce kadına eğitim desteği verdik, binlerce kadının işlerini büyütmelerine destek olduk. Bu da demek oluyor ki; bugüne kadar kadın girişimcilere desteğimiz ve onların da kendi işlerinde kadın çalışan oranlarını artırdığını düşünürsek 100 binlerce kadına iş dünyasında dokunduğumuzu söyleyebiliriz.”

KAGİDER İŞ EKOSİSTEMİNDE PEK ÇOK İLK’E İMZA ATTI
KAGİDER’in kat edeceği uzun bir yolu olmasına rağmen tarihi boyunca pek çok ilke imza atarak birçok ödül kazandığından söz eden Esra Bezircioğlu, bu başarıları da şöyle sıraladı:

• İlk AB fonlu proje olan “Su Damlası Projesi”ni 2005 yılında başlattık.
• Türkiye’deki ilk kadın girişimcilik davranış araştırmasını 2008 yılında gerçekleştirdik.
• Türkiye’den AB Karma İstişare Komitesi’ne ilk defa
bir kadın örgütü olarak biz seçildik. (2008)
• Türkiye’nin ilk uluslararası kadın girişimcilik ve liderlik zirvesini 2009 yılında
gerçekleştirdik.
• 2010 yılında Birleşmiş Milletler “ECOSOC Özel Danışmanlık Statüsü”ne hak kazandık.
• Türkiye’deki kadın girişimci derneklerini ilk kez 2012 yılında bir araya getirdik.
• BM Kadının Statüsü Komisyonu (KSK) toplantıları kapsamında “İyi Uygulama Örneği”
projelerini ilk kez 2012 yılında sunmaya başladık.
• Women 20 (W20) resmen kuruldu ve W20 Organizasyon Komitesi Başkanlık görevi 2015
yılında derneğimize verildi.
• Türkiye’nin Kadın Girişimci Endeksi ilk kez 2019 yılında derneğimiz tarafından oluşturuldu.
• Türkiye’nin ilk Kadın Girişimciler Sanal Fuarını 2021 yılında düzenledik.
• Balkan Kadın Koalisyonu'nun resmi olarak kuruluşunu, 2022 yılında KAGİDER tarafından
gerçekleştirdik.

ve 2024 yılında;
• EBRD’nin oluşturduğu komiteye, Türkiye’den seçilen tek dernek KAGİDER oldu.
• Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi’nin Türkiye’yi temsil edecek Genişleme Aday Ülke
Üyelerinden biri olarak seçildik.

HAYATA GEÇEN PROJELER KADIN İŞ GÜCÜNE GÜÇ VERİYOR
Kuruluşundan itibaren önemli adımlar atarak, birçok projeyi hayata geçirdikleri ileten Esra Bezircioğlu;, KAGİDER’in projeleri arasında kadın girişimcilerin dijitalleşme süreçlerine destek olmak, sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda iş yapma fırsatları yaratmak, kadınların liderlik kapasitelerini geliştirmek gibi alanlarda çalışmalar bulunduğunu söyledi.

DEPREM BÖLGESİNDE İSTİHDAM YARATAN PROJELERE İMZA ATTILAR
Bezircioğlu şöyle konuştu:

“KAGİDER olarak Garanti BBVA, Boyner Holding, Sanofi,  UPS, ING Türkiye, L’Oreal, Koton ve Hepsiburada gibi özel sektör paydaşlarımızla  iş birliği yaparak genç kadınların iş hayatına dahil olmasına ve kadın girişimcilere katkı sağlamaya devam ediyoruz. Uluslar arası platformlarda Türkiye’nin temsiliyetini artırırken Hatay ve Kahramanmaraş’ta kadın girişimciliği ve istihdamı artırmaya odaklanmaktayız. Hatay’da L’Oreal Vichy ile yaptığımız meslek edindirme eğitimleri 4 aydır devam etmekte ve yaklaşık 100 kadın eğitimlere devam ediyor. Hatay’da Örnekevler ekolojik köyde açtığımız Kadın Üretim Merkezinde 20 kadın El Emeği ürünleri ile para kazanmaya başladı. Gene bu sene deprem bölgesinden 6 kadın kooperatifinin ürünlerinden oluşan 4.400 kutu yaptırdık, Hepsiburada aracılığıyla sıfır kar ile satılan kutuların tüm geliri kadın üreticilere gitti.
Kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yaparak fırsat eşitliği sağlamayı ve kadınların finansmana erişimini kolaylaştırmayı amaçlıyoruz. Kadınların liderlik pozisyonlarında daha fazla yer alması için çaba sarf ediyor ve Türkiye’de kadınların eşit temsili ve yaşam haklarının güvence altına alındığı bir gelecek hayal ediyoruz. Bu projeler ile kadınların ekonomik ve sosyal açıdan güçlenmelerine katkı sağlayarak toplumsal cinsiyet eşitliğine ve sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmayı hedefliyoruz.” 

KADIN LİDERLİK PLATFORMU, 454 ŞİRKETE ULAŞTI
Dernek olarak kurdukları KADIN LİDERLİK PLATFORMU’ ndan bahseden Esra Bezircioğlu, özel sektördeki başarılı kadın yetenek yönetimi örneklerinin paylaşılması ve bu alandaki fikir önderlerinin düzenli buluşmalarla karşılıklı görüş alışverişinde bulunmalarını sağlayan KADIN LİDERLİK PLATFORMU’nun kuruluşundan bu yana 454 şirket ve 760 kişiye ulaşarak güçlü bir sinerji yarattığını dile getirdi.

ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE HEDEF BÜYÜTÜYORUZ
KAGİDER olarak, gelecek dönemdeki hedefleri arasında kadın girişimcilerin uluslar arası arenada daha fazla temsil edilmesini sağlamak, kadın hakları konusunda küresel düzeyde farkındalık yaratmak ve uluslararası iş birliklerini güçlendirmek için çalışacaklarını söyleyen Esra Bezircioğlu, şöyle konuştu:

“Öncelikle, kadın girişimcilerin uluslararası arenada daha fazla temsil edilmesi için çaba harcayacağız. Bunun için uluslararası etkinliklere daha aktif katılacak, kadın girişimcileri uluslararası platformlarda daha görünür hale getirecek ve onların seslerini duyuracak etkinlikler düzenleyeceğiz. Kadın hakları konusunda küresel düzeyde farkındalık yaratmak da önemli bir hedefimizdir. Bu doğrultuda, uluslararası platformlarda kadın hakları konusunda sesimizi daha güçlü bir şekilde duyuracak, çeşitli etkinlikler düzenleyerek kadın haklarına dair bilinci artırmaya çalışacağız. Uluslararası iş birliklerini güçlendirmek de önceliklerimiz arasında..”

patronlardunyasi.com