Jetpa Holding’in iflas eden şirketin bile çağrıldığı olağan genel kurulunda imzası bulunan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı komiseri Ferit Öztürk’e “disiplin cezası” verilmişti.
İstanbul Bayrampaşa’da devremülk pazarlayan, Siirtspor’a başkan olan Jetpa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Akgündüz, şirketinin 2009 ve 2010 yılında yapılan olağan genel kurullarına yurtdışında iflas eden şirketi de çağırdığı ortaya çıktı. Kamuoyunda Jet Fadıl olarak bilinen Akgündüz’ün sahibi olduğu Jetpa Holding’in 9 Mart 2010’da yapıldığı ileri sürülen ancak noter tutanağıyla yapılmadığı belirlenen ve iflas eden şirketin bile çağrıldığı olağan genel kurulunda imzası bulunan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı komiseri Ferit Öztürk’e “disiplin cezası” verilmişti.
Jetpa Holding AŞ’nin en önemli ortakları arasında yer alan İsviçre’de kurulu “Jetpa International Marketing And Trading AG” 2007 yılında iflas etti. Liechtenstein Prensliği Prenslik Asliye Mahkemesi’nin 16 Mart 2007 tarihli yazısında, “Tüm alacaklıların talepleri yerine getirilemediğinden bunun sonucunda şirketin sicilden silinmesi mecburiyeti doğmuştur” denildi.
Avrupa’da yaşanan bu gelişmelere karşın Jetpa Holding AŞ’nin genel kurullarına ait Ticaret Sicil Gazeteleri incelendiğinde söz konusu şirketin iflasından sonra bile Türkiye’deki genel kurullara davet edildiği görülüyor. 2010’da yapılmadığı tutunakla belirlenen ve bakanlık komiserine ceza getiren genel kuruldan önce yapılan “2006-2007-2008” yıllarını kapsayan diğer genel kurulla ilgili 13 Ağustos 2009 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi’nde şu ifade yer alıyor:
“Ortaklardan Jetpa International Marketing And Trading GmbH ve Jetpa International Marketing And Trading AG’ye 2 Temmuz 2009 tarihinde taahhütlü posta ile davet mektubunun gönderildiği, Memet Fadıl Akgündüz, Birsen Akgündüz ve Zekiye Akgündüz’e ise davet mektubunun 1 Temmuz 2009 tarihinde elden imza karşılığı teslim edildiği, tebliğ listesinden tespit edilmiştir.”
Aynı davetin yapılmadığı noter tutanağıyla belirlenen 2009 yılıyla ilgili genel kurulun 7 Nisan 2010 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi’ndeki duyurusunda da yer alıyor.
‘DAVA AÇTIK’
Avrupa’daki Jetpa mağdurlarının avukatı Acun Papakçı konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Akgündüz yurtdışında Jetpa GmbH ve Jetpa AG aracılığı ile topladığı paraları Jetpa Holding AŞ’ye aktardı. Sermayesini 62 milyon TL arttırdı. Bu şirketlerin Jetpa Holding AŞ’de ortaklığı toplamda yüzde 50’dir. Dolayısı ile bu şirketlere para yatıran mağdurlar Jetpa Holding AŞ’nin yüzde 50’sinin sahibidir. 2009’da, iflas etmiş ve ticaret sicilinden kayıtları silinmiş bu şirketler varmış gibi davetiye göndererek Jetpa Holding AŞ’nin toplantısını gerçekleştirmiştir. Buna karşı genel kurulun yokluğunun tespiti istemiyle dava açılmıştır. Aynı faaliyet 2010 yılında da devam etmiş, genel kurul toplantısı 9 Mart 2010 tarihinde yapılmamasına rağmen yapılmış gibi tutanak düzenlenmiştir. Bu tutanak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı komiseri Ferit Öztürk tarafından da imzalanmıştır. Gerçeğe aykırı düzenlenen ve yayımlanan bu toplantı tutanağı nedeniyle başta Memet Fadıl Akgündüz ve bakanlık komiseri Ferit Öztürk olmak üzere tüm ortaklar hakkında suç duyurusunda bulunduk.”
Jetpa’nın eski ortağı Sacit Duran da 2010 yılı itibarıyla Liechtenstein’daki şirket iflas masasına 1450 Jetpa mağdurunun alacaklı olarak kayıt yaptırdığını açıkladı.
Aykut Küçükkaya/Cumhuriyet