Feramuz ERDİN
30 YILLIK DÖNEMİN SONU
Japonya’da çok kritik bir eşik aşılarak, 30 yıllık tahvil getirisi yüzde 3,41’e vurdu. Japonya'da 35 yıldır neredeyse sıfır faiz uygulanıyordu. Hatta bir dönem, Yen birikimlerini TL'ye çevirip Türkiye'de faize yatırarak gelir elde eden "Japon ev kadınları" gündem bile olmuştu. Enflasyonun yüzde 3’e yerleştiği ülkenin eski ihtişamlı günlerinden hızla uzaklaşması Japon toplumu kadar dünya tarafından da endişeyle izleniyor. Küresel sistem içindeki önemli bir oyuncunun, sistemde bir domino etkisi başlatarak sıradan yatırımcıların birikimlerini eritmesinden endişe ediliyor.
UZMANLAR 2026 İÇİN UYARIYOR
Küresel ekonomideki daralmayı, ABD Başkanı Donald Trump'ın yeni gümrük tarifeleri uygulamaya başlamasına bağlayan tezlere karşılık olarak, Trump'ın gelmekte olan küresel bir krize karşı ön almaya çalıştığını öngören tezler de ileri sürülüyor.
Ancak uzmanların görüşleri, Japonya’da yaşananların artık küresel bir ekonomik krizin en belirgin ayak sesleri olduğu konusunda birleşiyor.
2026 yılının kendi öz sermayesi bulunmayan ve kredi ile dönmeye çalışan herkes için kritik bir yıl olacağı belirtiliyor. Özellikle borcu borçla çeviren iş insanlarının herkesten daha fazla dikkatli olması gerekiyor.
patronlardunyasi.com