Deniz DALLI
İtalya’nın en önemli süperyat üreticilerinden The Italian Sea Group’ta aylardır devam eden mali yeniden yapılanmanın Türkiye ayağında yeni detaylar ortaya çıktı.
Admiral, Perini Navi, Tecnomar ve Picchiotti markalarını bünyesinde bulunduran grubun 31 Ağustos tarihli resmi piyasa açıklamasında, yüzde 100 iştiraki TISG Turkey hakkında iki ayrı tedarikçinin hukuki girişimde bulunduğu belirtildi.
Buna göre ilk tedarikçi, yaklaşık 400 bin euroluk alacağı nedeniyle ihtiyati icra süreci başlattı ve bu borcun teminatı olan 260 bin euroluk garantinin tahsilini istedi.
İkinci bir tedarikçi ise yaklaşık 300 bin euroluk alacağı için TISG Turkey’nin maddi varlıkları üzerinde ihtiyati haciz talebinde bulundu. Şirket açıklamasında haczin kesinleştiği ya da üretimin durduğu yönünde bir bilgi bulunmuyor.

MESELE 700 BİN EURODAN DAHA BÜYÜK
TISG Turkey, grubun tali bir iştiraki değil.
Şirketin 2025 finansal raporuna göre TISG Turkey, grubun Türkiye’de yürüttüğü gövde ve üstyapı üretimini kontrol edip denetleyen yapı. Raporda Türkiye’de İstanbul ve Antalya çevresinde yedi tersanelik bir ağdan, bunlardan Yalova’daki Herçelik ve Naveks’in kiralık tesisler olduğundan söz ediliyor.
Grubun bugün yayımlanan kurumsal sitesinde ise TISG Turkey için beş tersane, 30 bin metrekare üretim alanı ve aynı anda 100 metreye kadar 13 gövde üretme kapasitesi veriliyor. Yani şirketin kendi eski finansal raporu ile mevcut internet sitesindeki tesis sayısı arasında da ayrıca açıklığa kavuşturulması gereken bir fark var.

82, 85 VE 88 METRELİK PROJELER TÜRKİYE PROGRAMINDA
Türkiye ayağının önemi devam eden siparişlerde daha net görülüyor.
TISG’nin 27 Mayıs tarihli resmi üretim güncellemesine göre, 2025 sonunda alınan 82 metre ve 85 metrelik iki büyük siparişin omurgalarının temmuz-eylül döneminde Türkiye tesislerinde kızağa konulması planlandı.
Aynı açıklamada 88 metrelik bir başka yatın da Türkiye’de inşa edilmeye devam ettiği, teknenin ekim ayında tamamlanmak üzere İtalya’ya gönderilmesinin öngörüldüğü belirtildi.
Tecnomar for Lamborghini 101’in gövde çalışmaları da yine Türkiye tesislerinde yapıldı.

270 MİLYON EURO VADESİ GEÇMİŞ BORÇ
Ana şirketin mali tablosu ise sürecin boyutunu gösteriyor.
31 Temmuz itibarıyla The Italian Sea Group’un 270 milyon euroyu aşan vadesi geçmiş borcu, yaklaşık 179,6 milyon euro net finansal borcu ve yalnızca yaklaşık 5,3 milyon euro nakdi bulunduğu açıklandı.
Şirket 16 Mart’tan bu yana ayrıca toplam 2,3 milyon euro tutarında 38 ödeme emri ile karşı karşıya kaldı. Bunların bir bölümü daha sonra kapatıldı veya itiraz sürecine girdi.
Yayımlanan 2025 finansal raporunda yeniden yapılandırma kapsamında iki alternatif tarif ediliyor.
Birinci seçenek asset deal. Bu modelde grubun Marina di Carrara ve La Spezia tersaneleri, Admiral, Perini Navi, Picchiotti ve Tecnomar markaları ile Celi ve TISG Turkey iştirakleri de satış kapsamına alınabiliyor.
İkinci seçenek ise yatırımcının sermaye artırımı yoluyla şirkete girdiği share deal modeli.
İlk bağlayıcı olmayan yatırımcı teklifleri için son tarih 15 Eylül 2026 olarak belirlenmiş durumda.
Yani bugün gelinen noktada yalnız İtalyan ana şirketin geleceği değil, Türkiye’deki üretim organizasyonunun kimin kontrolüne geçeceği de masada.

DENETÇİ GÖRÜŞ VEREMEDİ
Krizin finansal tarafında bir diğer kritik gelişme de bağımsız denetim cephesinden geldi.
BDO, TISG’nin 2025 bireysel ve konsolide finansal tabloları hakkında görüş bildiremedi. Yayımlanan bilanço verilerinde konsolide net zarar 170,9 milyon euro, negatif özkaynak ise yaklaşık 388 milyon euro seviyesinde.
Şirket yönetimi ise üretimin devam ettiğini, yeniden yapılandırma planının işletmenin sürekliliğini sağlamayı amaçladığını ve Monaco Yacht Show’a katılım planında değişiklik olmadığını açıklıyor.
patronlardunyasi.com