Gazprom’un Avrupa’ya gaz akışını kesmesinin ardından, İtalyan Eni ile ortak işlettiği Mavi Akım Boru Hattı üzerinden yapılan ticaret tartışma konusu oldu.
Eni, 2022 yılında Rus gazının Avrupa'ya ithalatını durdurdu ve Gazprom ile tahkim sürecini başlattı. Ancak yıllık kapasitesi 16 milyar metreküp olan Mavi Akım Boru Hattı’ndaki gaz akışı durmadı.
BÜYÜK GAZ TEDARİKÇİLERİNİ AÇIKLAMIŞTI
Eni hissedarlarının yıllık genel kurulu öncesinde yaptığı yazılı açıklamada, 2024 yılında grubun en büyük gaz tedarikçisinin Cezayir, Norveç ve Rusya olacağını bildirmişti.
MAVİ AKIM’DAN TÜRKİYE’YE GİDİYOR
Reuters bu yazılı açıklamaya da atıfta bulunarak, “Rus gazı, Eni'nin toplam gaz arzının yüzde 12'sini oluşturuyor ve Mavi Akım boru hattı üzerinden Türkiye pazarına iletilen 6,2 milyar metreküp gaz sağlıyor" ifadelerini kullandı.
patronlardunyasi.com