Mali Şube’nin düzenlediği operasyonda borsada manipülasyon yaparak haksız kazanç elde ettiği iddiasıyla gözaltına alınan Mecnur Çolak’ın işlerini Teşvikiye’de bir ofisten yönettiği belirlendi. Polis, ofiste borsa işlemlerine devam eder biçimde açık bulduğu 18 dizüstü bilgisayara el koydu
Borsada manipülasyon yapıldığı iddialarına ilişkin düzenlenen operasyonda gözaltına alınan ve manipülasyon yaptığı öne sürülen çetenin elebaşı olduğu iddia edilen eski futbolcu Mecnur Çolak’ın, Teşvikiye’de bir ‘center’daki ofisten işlerini yürüttüğü ortaya çıktı. Operasyondan sonra polisin çektiği fotoğraflarda da laptopların açık ve borsa işlemlerinin devam ettiği görüldü. Polis, ofisteki 18 dizüstü bilgisayara da el koydu.
Operasyonda gözaltına alınan, aralarında Fenerbahçeli eski futbolcu Mecnur Çolak, A Milli Takım Kaleci Antrenörü Engin İpekoğlu, A Milli Takım Maç ve Oyuncu İzleme Sorumlusu Şenol Ustaömer’in de olduğu 35 kişinin İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi’ndeki işlemleri sürüyor.
Örgüt şeması çıkartıldı
Yarın mahkemeye çıkarılması beklenen 35 sanık hakkında ifade alma işlemine başlandı. Polis tarafından hazırlanan örgüt şemasında Mehmet Uğurlu ve Mecnur Çolak örgütün lideri konumunda gözükürken, alt birimde şirketler ve elde edilen paranın aklanmasını sağlayan Sunay Pamuk isminin yer aldığı belirtildi. Şemanın 3. sırasında da hesaplarını kullandıran şahısların bulunduğu kaydedildi. Mali polis, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) tespit ettiği ve çetenin yönlendirdiği hisselerin açıklanmasından sonra binlerce küçük yatırımcının şikâyetçi olabileceğini belirtti.
Bilirkişileri yönlendirdi
Eski Altın Borsası Başkan Yardımcısı Mehmet Uğurlu’nun Bumerang ve Avrasya isimli şirketlerin yönetiminde yer aldığı ve Basketbol Federasyonu’nda da görev yaptığı belirtildi. Uğurlu’nun başta borsa olmak üzere ekonomik suçlarla ilgili mahkemelerce bilirkişi olarak atandığı öğrenildi. 2006’da gözaltına alınıp yargılanan Uğurlu’nun bilirkişi vasfını kaybettiği ancak kalabalık bir bilirkişi grubunu yönlendirdiği ileri sürüldü.
Mehmet Uğurlu’nun başta Mecnur Çolak olmak üzere birçok çete üyesine işlem yapılacak kâğıtlarla ilgili talimat ve bilgi verdiği öğrenildi. Uğurlu’nun, Prof. Mehmet Haberal’ın damadıyla da kardeş olduğu belirtildi.
Bu arada Mecnur Çolak’ın piyasadan yüklü miktarda borçlandığı öğrenildi. Çolak’ın alacaklılarından kurtulmak için ev araba almadığı, kiraladığı rezidanslarda yaşadığı belirtildi. Çolak’ın ayrıca ABD bandıralı iki ayrı yata bindiği polis tarafından tespit edildi.
Çolak: Bekliyoruz, nedenini bilmiyoruz
Gözaltında tutulan 7’si kadın 30 kişi, dün Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’ne ait minibüslere bindirilerek Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldü. Burada sağlık kontrolleri yapılan şüpheliler, yeniden şubeye getirildi. Araca bindirilişi sırasında basın mensuplarının neden gözaltına alındığını sordukları eski futbolculardan Mecnur Çolak, “Bekliyoruz işte. Hisse senetleriyle ilgili ama neden bilmiyoruz” dedi.
Çetenin 3 ‘Vurgun’ yöntemi var
Soruşturmanın ayrıntılarıyla ilgili edinilen bilgilere göre, SPK’ya yapılan ihbar üzerine Sarıyer Cumhuriyet Savcısı Bayram Köroğlu iddiaların araştırılması için talimat verdi. Mali Şube, bir yıl süren izlemelerini sürdürürken SPK, çetenin işlem yaptığı hisseleri incelemeye aldı. SPK ve mali polisin tespitine göre çete 3 yolla vurgun yapıyordu.
Mehmet Uğurlu ve Mecnur Çolak’ın yönettiği iddia edilen çete, hedefteki hisse senedinin değeri düşükken, her gün, istikrarlı bir şekilde alım yaparak, senede değer kazandırıyordu. Hisse beklenen değere ulaştığında da ucuza aldıkları senedi satarak, kâr ediyorlardı. Çetenin ikinci yolu ise içeriden bilgi alma anlamına gelen “insider trading” yöntemiydi. Bu yöntemle şirketlerdeki birleşme ve ayrılık kararlarından haberdar olup yatırımları bu yöne kaydırıyorlardı. Üçüncü yöntemde de piyasaya bir hissenin yükseleceğine dair söylenti yayıyorlardı.
Lüks rezidansta polise yakalandı
Mali Şube Müdürlüğü ekiplerinin, çeteye yönelik takip sırasında Mecnur Çolak ve yanındaki kişilerin sürekli Teşvikiye Hakkı Yeten Caddesi üzerindeki Teras Fulya Center’da 95 numaradaki ofise girip çıktıklarını tespit etti. Ofis uzun süre takip edildi ve giren çıkanlar kameraya alındı. Operasyonda gözaltına alınan Hale Dinçer’e ait olduğu belirtilen ofiste 18 kişinin kullandığı 18 laptop bilgisayardan manipülasyon işlemlerinin yapıldığı belirlendi. Çetenin merkez üssünün burası olduğu saptandı. Operasyondan hemen sonra polisin çektiği fotoğraflarda da laptopların açık ve borsa işlemlerinin devam ettiği görüldü.
Mecnur Çolak ise Beşiktaş’taki Bellevue Rezidans’ta gözaltına alındı. Çolak, gözaltına alındıktan sonra çetenin üssü olarak kullanılan ofise getirildi, daha sonra emniyete götürüldü. Mecnur Çolak ve yönetici pozisyonundaki çete üyelerinin Çolak’ın yakalandığı rezidansın dışında Selenium Panorama Rezidansı’ndaki 2 daireyi de kullandıkları belirlendi. Bu dairelere girip çıkanlar da kameraya alındı.
Erdal Kılınç/Milliyet