Finans


2011 yılında toplam 19,8 milyar lira kâr elde eden bankalar, geçen yıl bu rakamı 23,6 milyar liraya ulaştırdı. Faiz ve komisyon gelirlerinin ilk sıraları aldığı tatlı kâr pastasında aslan payı büyük bankalara gitti. Yedi banka 18,5 milyar lira ile toplam kârın yüzde 78’ini elde ederken, geriye kalan 5,2 milyar TL 42 banka arasında paylaşıldı. 3 milyar lira bandını aşan Garanti, İş ve Akbank toplamda 9,7 milyar liralık kâr yazdı. Ziraat, Halkbank, Vakıfbank ve Yapı Kredi de yüksek kâr elde eden bankalar oldu.

Havale, EFT, kredi kartı yıllık ücreti gelirleri ise 19,2 milyar liraya çıktı. Türkiye Bankalar Birliği (TBB), 2013 yılı sonuna kadar bankacılık sektörünün 26 milyar liralık kâr elde edeceğini öngörürken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, daha temkinli davranıyor. Öztekin'e göre sektör, bu yıl 24 milyar lira kâr elde edebilir. Özel bankalar geçen yıl 3 milyar lira bandını aşmalarına rağmen kâr rekoru hâlâ Ziraat'ta bulunuyor. 2010 yılında Ziraat Bankası 3,7 milyar liralık kâr elde etmişti. TBB'nin ‘Türkiye'de Bankacılık Sistemi Banka, Şube ve Personel Sayıları Aralık 2012' raporuna göre sektörde faaliyet gösteren banka sayısı 49. Bunların 32'si mevduat bankaları, 13'ü kalkınma ve yatırım bankaları ve kalan dördü ise katılım bankalarından oluşuyor.


 
BDDK sektörün toplam kârını duyurmasına rağmen sistemdeki tüm bankalar faaliyet sonuçlarını henüz açıklamadı. Borsa'ya ve kamuoyuna açıklanan sonuçlara göre geçen yıl en fazla kârı 3 milyar 362 milyon lira ile Garanti Bankası elde ederken, onu 3 milyar 310 milyon lira ile İş Bankası izledi. Kârlılıkta 3 milyar lira eşiğini aşan üçüncü banka ise 3 milyar 5 milyon liralık net kâr ile Akbank oldu. Kârlılık sıralamasında dördüncü ve beşinciliği kamu bankaları paylaştı. Ziraat Bankası, geçen yıl 2 milyar 650 milyon lira kâr elde ederken, onu 2 milyar 595 milyon lira ile Halk Bankası takip etti. 2011 yılında 2,1 milyar lira kâr eden Ziraat'ın 500 milyon liranın üzerinde kâr artışı sağlaması dikkat çekti. Sektör temsilcileri, 2013 yılının kâr rekortmenliğini yeniden yapılanmaya giren Ziraat Bankası'nın alabileceğini ifade ediyor.
 
Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın da dikkat çektiği yüksek EFT ve havale ücretleri konusu geçen yıl da bankaların yüzünü güldürdü. Finans kuruluşlarının havale, EFT, kredi kartı yıllık ücreti ve kredilerden alınan ücret ve komisyon gelirlerinin yer aldığı ‘Bankacılık Hizmet Gelirleri ve Komisyonlar' kaleminden elde edilen gelir önceki yıla oranla 2 milyar liranın üzerinde artış göstererek 19 milyar 237 milyon lira oldu. Sektör rekor kâr yazmaya devam ederken, çalışan ve şube sayısında da artış sürüyor. Geçen yıl sonu itibarıyla mevduat bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarının toplam şube sayısı, önceki yıla göre 400 adet artarak 10 bin 234 oldu. Aynı dönemde çalışan sayısı da 4 bin 702 kişi artarak 186 bin 120 kişiye ulaştı. Bankacılık sisteminde, geçen yıl sonu itibarıyla kadın çalışanların oranı ilk kez yüzde 50,1 ile erkek çalışanların sayısını geçti.

Ercan Baysal/Zaman