İş ve sanat dünyasından tanıdığımız 4 ünlü kadın; Ümit Boyner, Meral Okay, Meltem Cumbul ve Lale Mansur"u erkek kılığına sokan kampanya Başkent"e, siyasilere doğrudan bir mesaj göndermeyi amaçlıyor. 4 kadın, seçim takviminin henüz işlemediği şu günlerde “Meclise girmek için erkek olmak şart mı?” diye soracak...
Projenin mimarları KADER (Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği) üyeleri... 10 yıldır kadınların siyasi eşitliği kazanmaları için çalışmalar yürüten dernek böylece siyasi partilerden önce seçim kampanyasını başlatmış oldu. Amaç 8 Mart"dan bu yana aday listelerinde daha fazla kadına yer vereceklerini açıklayan siyasi parti liderlerinin sözünü tutmasını ve aday listelerinde ilk üç sırada en az bir kadının yer almasını sağlamak.
KA-DER kurucu üyesi Şirin Tekeli cinsiyet ayrımının siyasi partilerin içlerine kadar sindiğini savunarak “Bütün siyasi partilere soruyorum, kadınların önünü tıkamaya daha ne kadar devam edeceksiniz? Bu seçim yılında yüzde 10 başarısını yakalamalıyız” dedi. Kampanyanın birinci ayağının “uyandırma-farkındalık”, ikinci ayağının “bilinçlendirme”, üçüncü ayağının da “ayaklandırma” olarak belirlendiğini anlatan KADER üyelerinin hazırladığı billboard"larda “Haydi kadınları seçelim” ve “Meclis"e girmek için erkek olmak şart mı” mesajları yer alacak.
72 yılda 186 kadın
* Türk kadını seçme seçilme hakkını Avrupalı hemcinslerinden önce kazandı.
* 1935"te TBMM"deki kadın milletvekili oranı yüzde 4.6"ydı. Kadın temsilinde dünya sıralamasında Türkiye"nin yeri ikinci sıraydı. Uzun dönem Türk Meclisi"ndeki kadın sayısı çoğu Avrupa ülkesini bile geride bıraktı.
* Dünya parlamentolarında kadınların sayısı hızla yükselirken, Türkiye"de çok partili döneme geçilmesiyle birlikte kadınların seçilme oranı da düşmeye başladı. Bugün yüzde 4.4"le, 167 ülke arasında 163. sıradayız.
* 72 yılda TBMM"ye 8 bin 294 erkek girdi. Aynı zaman içinde Meclis koltuklarında oturabilen kadın sayısı ise sadece 186.