Her biri kendi alanında otorite olan yeni vekil adaylarının önemli bölümü bakanlık koltuğuna oturacak
Partilerin açıklanan milletvekili aday listesi, olası bir hükümet durumunda hangi partinin ekonomiyi hangi isimler aracılığıyla yöneteceğini de ortaya çıkardı. AK Parti'den CHP'ye, MHP'den DP'ye kadar tüm partiler, mevcut ekonomi kurmaylarını yeni isimlerle güçlendirdi.
İLK HEDEF İŞSİZLİK
Hükümete aday partilerin ekonomi vitrinindeki isimler, parti ve olası hükümet programının temel noktasını işsizliğin çözümü üzerine kuruyor. AK Parti, 4.5 yılda başarısız kaldığı bu soruna yeni dönemde çözüm üretmek için başta Zafer Çağlayan olmak üzere işadamı kimliği taşıyan isimlerden destek alacak. Diğer tüm partiler de işsizliği çözecek formüller üzerinde çalışıyor. Ekonomi kurmayları, yeni dönemde IMF ile yola devam edip etmeyeceklerine de karar verecekler. Düşük kur yüksek faiz politikası da yeni dönemin en temel tartışma konularından biri olacak.
İŞTE AK PARTİ'NİN EKONOMİ VİTRİNİNDEKİ İSİMLER
AKP'nin yeni bakanları
AKP, Merrill Lynch'ten transfer Mehmet Şimşek ile ASO Başkanı Zafer Çağlayan'ı bakan olarak düşünüyor. Başbakanlık eski Müsteşarı Ömer Dinçer ise kamu yönetimi ve personel reformunu bitirmeye çalışacak. Başbakanlık eski Müsteşar Yardımcısı Mustafa Çetin de yeni yönetim modeline destek verecek. DPT'de AB sürecinde etkin rol alan Lütfi Elvan ve Cevdet Yalçın da vitrinde öne çıkacak.
Zafer Çağlayan: Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı. Ankara'dan ön sıralardan listeye yazıldı. Aynı zamanda TOBB Başkan Vekili olan Çağlayan, başkanlık yaptığı 10 yıl boyunca hükümetlere sunduğu projelerle sürekli yakın temas içinde oldu. Özellikle bölgesel asgari ücret sistemini Türkiye'ye getirebilmek için çalıştı. Partisinin iktidar olması durumunda Çağlayan'ın Sanayi Bakanlığı'na kesin gözüyle bakılıyor. Çağlayan bakan olması durumunda ilk iş olarak bölgesel asgari ücreti yasalaştırmak için uğraşacak. TOBB yönetimi ile sıkı dostluğu iş dünyası için şans olarak değerlendiriliyor.
Mehmet Şimşek: Uluslararası yatırım bankası Merrill Lynch'in Ortadoğu ve Afrika Başkanı olan Şimşek, hükümetin Serdengeçti'den sonra Merkez Bankası başkanlığı için düşündüğü isimdi. Ancak ataması Köşk'ten döndü. Uluslararası yatırımcılar ve finans çevrelerinin yakından tanıdığı Şimşek'in olası bir Ak Parti hükümeti durumunda kabinede yer almasına yüksek olasılık veriliyor. Bakan Babacan'ın Dışişleri'ne kaydırılması ya da sadece AB başmüzakereciliğine yoğunlaştırılması, Hazine'nin de Şimşek'e verilmesi üzerinde tartışılıyor. Mücahit Fındıklı: Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı. İş dünyasının içinden gelen Fındıklı, TOBB ile hükümetin ortaklaşa yürüttüğü gümrüklerin yeniden rehabilitasyonu konusunda görev aldı. Fındıklı, Meclis'te Anadolu'nun sesi olacak.
Ali Bayramoğlu: MÜSİAD'ın eski başkanı olan Bayramoğlu, başta çay olmak üzere tarım politikalarında uzman bir isim. Kabinede yer bulup bulamayacağı seçim sonrasında netleşecek.
Ali Babacan: Olası yeni hükümette ekonomi yönetimine devam edip etmeyeceği Cumhurbaşkanlığı seçim süreci ve Şimşek'in durumuna göre belirlenecek. Babacan'ın yeni kabinede yerini koruması, Gül'ün Köşk'e çıkması durumunda Dışişleri'ne kaydırılması da seçenekler arasında sayılıyor. Kürşad Tüzmen: İhracatta gösterdiği performansıyla olası yeni hükümette koltuğunu koruyacağına kesin gözüyle bakılıyor.
Kemal Unakıtan: Başbakan Erdoğan'ın en güvendiği isimlerin başında gelen Unakıtan, hem sıkı bütçe uygulamaları hem de özelleştirmede gösterdiği performansla olası hükümette yerini koruması kesin görünüyor.
Mehmet Şimşek. Şimşek bu durumda BDDK'nın bağlı olduğu bakanlığı yönetecek.
CHP vitrinine 3 yeni isim
CHP'de iddialı isimler
Maliye kökenli milletvekilleri Akif Hamzaçebi ile Kemal Kılıçdaroğlu'nun siyasi deneyimine Hazine eski Müsteşarı Faik Öztrak ile enerji uzmanı Necdet Pamir'in bilgi birikimi eklenecek. Öztrak, yoksulluğu azaltma programı ile piyasa dostu politikasında rol oynayacak. TESK Başkanı Derviş Günday'ın orta sınıfla köprü kurması hedefleniyor. Diğer yıldız isim ise Cumhurbaşkanı Sezer'in damadı Eximbank Teftiş Kurulu eski Başkanı Mustafa Kısacıkoğlu.
Prof. Esfender Korkmaz: İktisatlılar Vakfı Başkanı olan Korkmaz, olası bir CHP hükümeti durumunda Öztrak gibi Hazine bakanlığı için en güçlü adaylardan biri olacak. Korkmaz, yatırımcı yabancı sermayeyi ülk e - ye çekmek için daha etkili teşvikler verilmesini önerirken, sıcak paranın ülke dışını çıkışını önlemeye yönelik vergi ve benzeri yöntemlerden uzak durulmasını istiyor. Korkmaz, dalgalı kur sistemi yerine kontrollü kur sistemini öneriyor ve bu sisteme bir yıl içerisinde geçilebileceğini söylüyor.
Faik Öztrak: DPT'de müsteşar yardımcılığı, BDDK'da daire başkanlığı ve Hazine'de müsteşarlık görevlerinde bulundu. 2001 krizi sonrasında Kemal Derviş'le birlikte güçlü ekonomiye geçiş programını hazırladı. Bazı değişiklikler yapılarak IMF ile yola devam edilmesi gerektiğini savunuyor. Öztrak'ın, olası bir CHP hükümeti durumunda Hazine'den sorumlu devlet bakanlığına gelmesi bekleniyor. Derviş Günday: CHP'nin, hükümete gelmesi durumunda TESK Başkanı Günday'ı yeni oluşturulacak Esnaf Bakanlığı'na getireceği ifade ediliyor.
Mustafa Özyürek: TÜRMOB eski Başkanı Özyürek, partideki başkan yardımcılığı sıfatı nedeniyle olası bir CHP hükümeti durumunda ekonominin koordinasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcılığına getirilebileceği ifade ediliyor. Özyürek için ifade edilen diğer bir koltuk ise Maliye Bakanlığı. Akif Hamzaçebi: İstanbul Defterdarlığı ve Gelirler Genel Müdürlüğü görevlerinde bulunan Hamzaçebi, mevzuata hakimliği ve özel sektörü yakından tanıması nedeniyle Maliye Bakanlığı için en kuvvetli aday olarak gösteriliyor.
Kemal Kılıçdaroğlu: SSK genel müdürlüğü görevinde bulunan Kılıçdaroğlu'nun olası bir hükümet durumunda Çalışma Bakanı olacağı ifade ediliyor. Kılıçdaroğlu, bu koltuk için Bayram Meral ile yarışacak.
DP'ye iş dünyasından iki etkin isim katıldı
Sinan Aygün: Ankara'da Vehbi Koç'tan da fazla ATO başkanlığı koltuğunda kalmayı başaran Aygün, başta IMF olmak üzere uluslararası kuruluşlara muhalefetiyle biliniyor. Başkanlığı boyunca hemen her alanda yüzlerce kampanya düzenledi, ülke gündemindeki hemen her gelişmenin takipçisi oldu. Aygün'ün olası bir DP hükümetinde sanayi bakanlığına kesin gözüyle bakılıyor. Başbakan yardımcılığı da sürpriz olmayacak. Pınar Eczacıbaşı: Genç Yönetici ve İşadamları Derneği (GYİAD) Başkanı olan Eczacıbaşı, Meclis'te özel sektöre yönelik projelerle gündeme gelecek.
Tevfik Altınok: DP Genel Başkan Yardımcısı olan Altınok, eski Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarı. İki yıl önce Koçbank Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinden emekli oldu. DP'nin ekonomideki beyni olan Altınok'un olası bir DP hükümeti durumunda ekonomi bakanı olması bekleniyor.
İşte MHP'nin ekonomi kurmayları
Prof. Mithat Melen: KOBİ politikaları konusunda uzman. Eski başbakanlardan Ferit Melen'in oğlu. Tuğrul Türkeş: Kamuoyunda genel olarak Alparslan Türkeş'in oğlu olarak bilinen Tuğrul Türkeş, aslında bir işadamı. Türkeş'in partiyle özel sektör arasında köprü görevini yürütebileceği ifade ediliyor.
Ertuğrul Kumcuoğlu: Bütçe Genel Müdürlüğü ve Maliye Müsteşarlığı görevlerinde bulunan Kumcuoğlu'nun olası bir MHP hükümetinde Maliye Bakanlığı koltuğuna oturması bekleniyor.
Cihan Paçacı: Halkbank ve Ziraat Bankası'nı yöneten Paçacı, MHP'de Genel Sekreterlik görevini yürütüyor. İktidar durumunda Paçacı için başbakan yardımcılığı ya da bankalardan sorumlu devlet bakanlığı verilmesi bekleniyor.
Doğan Cansızlar: Maliye müfettişi kökenli Cansızlar Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün ardından uzun süre SPK'yı yönetti. Cansızlar'ın SPK öncesinde Hazine Müsteşarlığı için de adı geçmişti. Cansızlar'a, olası bir MHP iktidarında Hazine bakanlığı verilebileceği ifade ediliyor.
Cem Uzan'a maliyeci desteği
Nedim Türkmen: Genç Parti sıralarında yer alan en popüler isim Nedim Türkmen. Türkiye'de muhasebecilik sistemini en iyi bilen isimlerinden biri olarak gösterilen Türkmen'in, maliyeci kökenli olması Cem Uzan açısından büyük avantaj olarak görülüyor.
Erdoğan Süzer/Bugün/Okan Müderrisoğlu/Sabah