Ekonomi


Tam 40 yılı aşkın bir süredir AB'ye üye olma mücadelesi veren Türkiye, Avrupa kapılarını aşındıra dursun, Avrupalılar çoktan İstanbul'un kapılarını aralayıp içeri girdiler. Tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan İstanbul, bugünlerde yabancı yatırımcıların gözdesi haline geldi.

SEKTÖR CANLANDI
Türkiye'den konut satın almak isteyen Avrupalı sayısı da gün geçtikçe artıyor. Buna en büyük neden ise mortgage sistemi. Gayrimenkul sektöründeki canlanma, yabancılarla vatandaşlar arasında ayırım yapılmasını engelleyen mortgage sisteminin kabul edilmesinden sonra başladı. Ve Türkiye'deki yabancı alımlar büyük bir hız kazandı.

FİYATLAR UCUZ
Öyle ki; birçok Avrupa ülkesinin gelir düzeyine göre ev fiyatlarının daha ucuz olduğu Türkiye, çok yakında dünyada en çok yabancı gayrimenkul yatırımı yapan ülke olmaya da aday hale geldi. Örneğin İstanbul, İspanya'nın tahtını elinden alacak gibi görünüyor. Türkiye'nin Akdeniz kıyılarının ise 'Avrupa'nın Florida'sı olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Eğlence sektörünü bile ele geçirdiler

Başta İngiltere olmak üzere birçok ülkenin ekonomi uzmanları, vatandaşlarını Türkiye'de özellikle de İstanbul'da mülk edinmeleri konusunda cesaretlendiriyor. İş ve alışveriş merkezlerine yakınlıkları nedeniyle Levent, Akatlar ve Etiler; sahip oldukları manzara sebebiyle Maslak, Beşiktaş ve Ulus, tarihi dokuları nedeniyle ise Bebek ve Rumeli Hisarı İstanbul'un yabancı yatırımcılar tarafından en çok ilgi gören semtleri arasında yer alıyor.

SUPPER GELİYOR
Öte yandan yabancı yatırımcılar İstanbul ve Bodrum'da eğlence sektörüne de el atmış durumda. Roma ve Amsterdam'da şubeleri olan ünlü gece klübü Supper bu yaz İstanbul ve Bodrum'da hizmete giriyor... Supper'ı yabancı menşe-i başka bar, restoran ve eğlence merkezlerinin de izlemesi bekleniyor.

206 konut satıldı bile

* 2006 yılının ilk çeyreğinde yabancılara 206 adet gayrimenkul satıldı.

* En yoğun ilgiyi Antalya görürken, onu sırasıyla Aydın, Muğla, İstanbul, Mersin ve İzmir izledi.

* Toplam 24 ülkenin vatandaşları Türkiye'de taşınmaz mal sahibi oldu. Bu klasmanda ilk sırada İngiltere yer alırken onu Almanya, İrlanda, Hollanda, Norveç, Belçika ve Yunanistan izledi.