Finans


Kriz döneminde işsiz kalanlara maaş ödeyip, kredi kartı ve bireysel kredi borçlarını kapatan sigorta poliçesi çok tuttu. Ürünü satan Fransız Cardif, 25 bin poliçe hedefiyle girdiği Türkiye pazarında 6 ayda 300 bini aştı. 2009 için 1 milyon kişi hedefi koydu

Küresel krizle birlikte dünya genelinde artan işten çıkarmalar, işsizliğe karşı bireysel koruma sağlayan sigorta ürünlerine olan talepte adeta patlama yarattı. Dünyanın en büyük işsizlik, kredi kartı ve bireysel kredi koruma ürünleri sağlayıcısı olan Fransız BNP Paribas'ın iştiraki Cardif de bu ilgiden şaşkın. Geçen yıl Türkiye'de 6 ay içinde 300 bin kişiye işsizlik ürünleri sattıklarını belirten Cardif Türkiye CEO'su Yılmaz Yıldız, 'Pazara ilk girdiğimizde hedefimiz 25 bindi, sonra gelen ilgi nedeniyle hedefi 100 bine çıkarmıştık. Yıl sonu 300 bin poliçe satınca şaşkınlığa uğradık. Türkiye pazarı için 2009 yılı hedefimiz ise 1 milyon kişiye ulaşmak' dedi... 42 ülkede 55 milyon müşterisi ve 18 milyar euro prim üretimi ile işsizlik sigortası ürünlerinde dünyanın önde gelen şirketleri arasında yer alan Cardif, Türkiye pazarına geçen yıl haziran ayında girdi. Cardif Türkiye CEO'su Yılmaz Yıldız, değerlendirmelerde bulundu.

Hangi ürün, hangi riskleri kapsıyor?

BİREYSEL KREDİ KORUMA: Bireysel krediler ile beraber satılıyor. İşsiz kaldığınızda bir ay ila 6 ay arasında değişen muafiyet süresinden sonra bu üründen yararlanabiliyorsunuz. Yatırdığınız belli bir prim karşılığında bankaya olan bireysel kredi borcunuzu sizin yerinize altı ay boyunca sigorta ödüyor. Oto kredisinde, 20 bin TL'lik bir araç kredisi için sigortalının ödemesi gereken prim tutarı aylık 12-18 TL. Buna karşılık 20 bin TL'lik borcunuzu teminatlandırabiliyorsunuz. Mortgage kredisinde ödenecek prim 25 ila 30 TL arasında değişiyor. Teminat tutarı ise 80 bin TL.

KREDİ KARTI KAPATMA:  İşsiz kaldığınızda kredi kartı bakiyenizi tek bir seferde veya belli taksitlerle aizi ile beraber kapatıyor. Bu üründen yararlanmak için kredi kartı aylık bakiyesinin yüzde 1 ila 1,5'i kadar bir prim ödemeniz yeterli. Bu da 10 ila 15 TL arasında değişiyor. Bu prime karşılık işsiz kaldığınızda bin TL'lik kart borcunuzun geri ödemesini güvenceye alabiliyorsunuz.

GELİR GÜVENCESİ: İşinizi kaybettiğinizde, çalışıyormuş  gibi maaşınız nakit olarak hesabınıza yatırılıyor.  Bu parayı da istediğiniz gibi kullanabiliyorsunuz. Ürün fiyatı yaklaşık yüzde 2,5-3 arasında değişiyor. Örneğin 6 ay boyunca 1.000 TL'lik Gelir Güvencesi ürünü almak isteyen bir kişi, aylık 25 -30 TL civarında prim ödüyor. Gelirin yüzde 65'ine kadar ödeme yapılıyor. Ürüne göre değişmekle birlikte, işsizlik halinde 3 ile 6 ay arasında maaş ödeniyor. Muafiyet süresi ise 60-90 gün arasında. Yani sigorta yaptırdıktan sonra bu üründen yararlanmak için sektörüne göre iki ile üç ay bekleme süresi var.

İŞSİZLİK FONU'NA REKOR BAŞVURU
İŞSİZLİK Fonu'ndan yararlanmak için Türkiye İş Kurumu'na başvuranların sayısı, 2008 yılında rekor kırdı. 2007 yılında 246 bin olan başvuru sayısı 2008 yılının ilk 11 ayında 321 bine çıktı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 1 Ocak 2004 ile 30 Kasım 2008 tarihleri arasında 1 milyon 159 bin 740 kişinin işsizlik ödeneği talebiyle Türkiye İş Kurumu'na başvurduğunu söyledi.

İŞSİZLİK SİGORTALARI LATİN AMERİKA'DA MARKETTE SATILIYOR
CARDIF ürünlerini doğrudan tüketiciye pazarlamıyor. Türkiye'deki en büyük 10 banka ve sigorta şirketinin 6'sı, en büyük 3 tüketici finansmanı şirketinin 2'si Cardif'in müşterisi. Bu arada işsizlik sigortası  ürünleri Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan, Romanya gibi Doğu Avrupa ülkelerinde 10-15 yıldır piyasada. Brezilya, Meksika, Şili gibi Latin Amerika ülkelerinde süpermarketlerden bile alabiliyorsunuz.

ORTA SINIF TEDİRGİN
ORTA sınıf ve üzeri kitleden talep geliyor. Hangi gelir düzeyinde olursa olsun herkes işsizlik konusunda tedirgin. Turizm, gıda, otomotiv, finans, tekstil, inşaat istihdamdaki kaybın yüzde 60-70'ini oluşturuyor. Talep de bu sektörlerde yoğunlaşıyor. Şehir bazında Ankara, İzmir, İstanbul başı çekiyor. Bu illeri Antalya, Adana, Muğla, Bursa, Malatya, Denizli ve Gaziantep izliyor.

ÇOK İLGİ BEKLİYORDUK AMA BU KADAR DEĞİL
KRİZ ortamlarında gelecekle ilgili kaygıların sigorta ürünlerine olan ilgiyi artırdığına değinen Yıldız, 'Türkiye'de son 7 yılda bireysel kredilerde çok ciddi artışlar oldu. 2002 yılında bireysel kredi hacmi 3 milyar dolardı, şimdi 75 milyar dolar. 25 katlık bir artış var. Tüm dünyada  bireysel kredi hacminde ciddi bir artış olduğunda, bireysel kredi koruma ürünlerine talep artıyor. Ancak bu kadar ilgi bekliyor muyduk? Evet, bekliyorduk ama bu kadarını değil. Adeta telefonlarımız kilitlendi...'

'18 AYA KADAR BORÇ ÖDÜYORUZ'
CARDIF, bireylerin işsiz kalması halinde kredi kartı, bireysel kredi borçlarının ödenmesini güvenceye alıyor. Ürünlerin satışı için kişinin bordrolu çalışıyor olması gerektiğinin altını çizen Yıldız, 'Kişilerin gelir kazanma gücünü istem dışı kaybettikleri, işsiz kaldıkları, noktada Cardif devreye giriyor. Aylık taksitlerini onlar adına bankaya Cardif ödüyor. Standart bir üründe kredi vadesi boyunca 3 kez ve her biri 6 ay olmak üzere 18 aya kadar kişinin borcunu ödüyoruz. Kart borcunda tek seferde veya taksitle bakiyeyi kapatıyoruz. Kişi Cardif'e borçlu olmuyor. Bankaların riskini biz alıyoruz.'

ÖLÜMDEN ÇOK, İŞSİZLİK KORKUTUYOR
CARDIF'in dünya genelinde 20 ülkede 1.800 kişiyle yaptığı araştırmaya göre, insanlar ölümden çok işsizlikten korkuyor. Araştırmaya ilişkin bilgi veren Yılmaz Yıldız, 'İnsanlar için işsiz kalmak veya kötü bir hastalığa yakalanmak ölümün ötesinde. İşsiz kaldığınızda yeniden iş bulma süresi Hindistan'dan Almanya'ya veya İtalya'ya pek değişmiyor. Ortalama iş bulma süresi 1 ile 3 ay. Hatta bazı ülkelerde bu süre 5-6 aya çıkıyor. İşsiz kaldığınızda çalışıyormuşcasına hayat standardınızı devam ettirebilme süreniz de 2 ila 3 ay. Hindistan'da bu bir aya kadar düşüyor. Batı Avrupa ülkelerinde üç aya çıkıyor' dedi.

POLİÇE SATIN ALIRKEN DİKKAT EDİN!
CARDIF Türkiye CEO'su Yılmaz Yıldız, bu ürünlerin cazibesini görüp kısa yoldan sigorta sektörüne girmeye çalışan şirketler olduğunu ileri sürerek şu uyarıda bulundu: 'Basit bir büro açıp, telefonla iş yapmaya çalışan şirketler var. Biz ise 40 milyon TL yatırım yaptık, etimiz ve kemiğimizle buradayız.  AA+ olan notu ile  dünyanın en yüksek kredi ratingine sahip şirketiyiz. Bu ürünleri portföylerinde bulundurmak isteyen bankaların, sigorta ve tüketici finansman şirketlerinin hangi şirketle çalıştıklarına dikkat etmesi gerekiyor. Mali yapısı nasıl, kredi notu nedir? Yoksa hem finans sektörü hem tüketiciler mağdur olabilir.'

Ayfer Arslan/Akşam