Feramuz ERDİN
Yaşanması imkansız arızalar bütünü bir araya gelmediyse ki zaten gelemez, İspanya merkezli olarak Güney Avrupa’da yaşanan elektrik kesintilerinin tek sebebi vardır: Siber saldırı!
ASİMETRİK SAVAŞTA DİJİTAL BOYUT
Milli savunmanın dijital ortama taşınması aslında günlük hayatımızı kolaylaştıran tüm sistemlerin dijital olmasından kaynaklanıyor. Yapay Zeka ile çalışan sistemler kendi içinde veya birbiri ile önceden tanımlandığı şekliyle iletişim kurarken, bir güvenlik açığı nedeniyle dışarıdan araya sızabilen siber müdahaleler o sistemin istenmeyen işlemler yapmasına ve hatta tamamen devre dışı kalmasına neden olur. Aynen İspanya örneğinde olduğu gibi o ülkede hayatın durması ve milyarlarca dolarlık üretim kaybı gibi sonuçlar ortaya çıkar. Siber güvenlik farkındalığının düşük olduğu yerlerde, iş dünyasının siber saldırıların en büyük mağduru olması kaçınılmaz hale gelir.
KUANTUM TEKNOLOJİSİ MERAKLA BEKLENİYOR
Mevcuttaki donanım ve yazılımlara göre çok daha farklı şekilde çalışan ve işlemleri akıl almaz hızda yürütebilme kapasitesine sahip kuantum bilgisayar ve yazılımların hayatımıza girmesi ile birçok alanda değişiklik yaşanacağı kesindir. Bu gelişmeyle birlikte, konvansiyonel sistemlerde siber güvenliğin daha karmaşık ve zor hale gelmesi beklenmektedir. Dünyadaki dijitalleşmeyi bir başka boyuta taşıyacak olan kuantum teknolojisinin yapay zeka yazılımları sayesinde insanlık adına neler yapabileceğini hep birlikte göreceğiz. Ancak her olumlu gelişmenin beraberinde başka olumsuzluklar da taşıyabileceği önceden hesaba katılmalıdır.
KÜRESEL DURUM
ABD’de siber güvenlik, bir çok yönden dikkate alınan bir durumdur. Milli Siber Güvenlik ve Teknoloji Enstitüsü (NIST) ve Milli Güvenlik Kurulu (NSA) siber güvenlik ile ilgili ulusal standartları belirlerken, İçişleri Bakanlığı (DHS) ise Siber ve Altyapı Güvenliği Kurumu (CISA) ile siber savunma ile ilgili çalışmaları yürütmektedir. Her devlet kurumunun ve kritik altyapı işleten özel şirketin bu standartlara uygun bir siber savunma stratejisi geliştirmesi gerekmektedir. Dünyada Rusya, Çin ve Hindistan gibi ülkeler de dijital ortamdaki hakimiyetleri ile kendilerinden söz ettirmektedir.
Ülkemizde de bu yılın başında, siber güvenliğin sağlanması amacıyla politika, strateji ve hedefler belirlemek, eylem planları hazırlamak ve mevzuat çalışmaları yürütmek amacıyla Cumhurbaşkanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösterecek olan Siber Güvenlik Başkanlığı kurulmuştur.
SİSTEM DIŞI ÇALIŞMA ÖZELLİĞİNE GEÇİŞ
İş dünyasının en az siber saldırılar kadar önemli olan olası uzun süreli genel elektrik kesintilerine karşı geliştirdiği stratejilerin başında bağımsız çalışan enerji sistemleri yer almaktadır. Özellikle ulaşım, iletişim ve bankacılık gibi sektörlerde ani ve uzun süreli bir elektrik kesintisi durumunda enerji sürekliliğini sağlayacak bağımsız sistemler kurulmaktadır. Sürdürülebilir enerji kaynakları ile desteklenen bu yüksek kapasiteli enerji depolama sistemleriyle toplumsal günlük hayatın kesintisiz devamının sağlanması amaçlanmaktadır.
patronlardunyasi.com