İstanbullu sanayicilerin çatı örgütü İstanbul Sanayi Odası (İSO) yakında Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü’yle mahkemelik olursa şaşırmayın. Davalık olunup olunmayacağını net olarak bilemiyoruz ama geçen hafta yapılan İSO haziran ayı olağan meclis toplantısında oda yönetimi, sanayicilerden dava açmak için yetki aldı. Bu yetki kararına neden gerek duyulduğunu anlatmak için biraz gerilere gitmeye gerek var...
İstanbul Sanayi Odası’nın merkezi İstanbul Tepebaşı’nda. Bu merkez de aynı zamanda odanın en önemli gayrimenkullerinden Odakule İş Merkezi’nde yer alıyor. Ancak zaman içinde İSO’ya bu binalar yetmemeye başladı. Bunun için de 1997’de zamanın İSO yönetimi Yenibosna’da TİM’e (Türkiye İhracatçılar Meclisi) ait Dış Ticaret Kompleksi’nin yanında Maliye’ye ait hazine arazisini 49 yıl süreyle kiraladı. Böylece Bahçelievler ilçesi 24’üncü pafta 11569 parseldeki 60 dönümlük arazinin irtifak (sınırlı kullanım) hakkı İSO’ya geçmiş oldu. İSO buraya yeni bir yönetim binası, teknoloji merkezi yapmak istiyordu. Ancak bugüne kadar temel atmadı. Bunun nedeniyse arsayla ilgili imar izninin 10 yılı aşkın sürede çıkmamasıydı...
Nihayetinde arsanın imar düzenlemesi yapıldı ve İSO, 1 Nisan 2008’de yeni tapusunu aldı. Ancak başta 60 dönüm olan arsa, yol ve yeşil alanlar çıktıktan sonra 36 dönüme inmişti. Yine de arsayı değerlendirmeye karar veren oda, bu kez de 9 Eylül 2009’da Ayamama Deresi’nin taşması sonucu oluşan sel felaketine takıldı. Bu felaketten sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi bölgenin imar planının yeniden düzenlenmesine ilişkin çalışma başlattı. İSO bu çalışmanın sonlandırılmasını beklerken, önceki hafta İstanbul Valiliği Defterdarlık Avrupa Yakası Milli Emlak Dairesi Başkanlığı’ndan aldığı bir yazıyla adeta şoke oldu. Bu yazıda, arsa üzerindeki İSO’nun haklarının kaldırıldığı yazıyordu. Gerekçe olaraksa İSO’nun arsada yasal süre içinde inşaata başlamaması gösteriliyordu.
Konuyu İstanbullu sanayicilere meclis toplantısında uzun uzun açıklamak görevi İSO Genel Sekreteri Mete Meleksoy’a düştü. İSO Meclis Başkanı Erdal Bahçıvan ise yönetimin bu konuda elini güçlendirmek için sanayicilerden arsayla ilgili dava açmak da dahil her türlü girişimde bulunmak için yetki istemesini önerdi. Sanayiciler oybirliğiyle yönetime bu yetkiyi verdi. Konuyla ilgili sadece İSO Meclis Üyesi Kemal Akar kürsüye gelerek şunları söyledi: “Bizim yanımızdaki bir arsaya okul yaptırıldı. Biz neden bu kadar oyalandık ve yapmadık? Burada bizim de bir eksiğimiz ve hatamız var. Yönetimi bu konuda birlikte zorlamalıydık.”
Bunun üzerine İSO Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük kürsüye çıkarak şu cevabı verdi: “Oradaki okul imar çıkmadan yapıldı. İnşaat ruhsatıyla yapmak okulu kurtarmaz. Bahçelievler Belediyesi isterse okulu yıkabilir. Ben bu arsayla ilgili arayışımız devam ederken Belediye Başkanımız Kadir Topbaş’a da sordum. ‘İnşaatı yapmayın’ dedi. O bölgeyle ilgili ciddi karmaşa var.”
Öğrendiğimize göre İSO, hemen Maliye Bakanlığı aleyhine dava açmayacak. Önce sorunun uzlaşmayla çözülmesi için Ankara nezdinde girişimlerde bulunacak. Bakalım bu konu ne zaman ve nasıl çözülecek?
Para