Finans


18 Haziran'dan beri neredeyse her gün halka açık kısmın kat kat üzerinde işlem hacmine sahne olan Vakıf Leasing hisseleri 15 günde yüzde 100'lük yükselişe imza attı. İki haftada ulaşılan 100 milyon lotluk işlem hacminin 47 milyonunu sadece bir aracı gerçekleştirdi

Vakıf Finansal Kiralama hisselerinde mart ortalarından bu yana yaşanan hareketler dudak uçuklatıyor. Her ne kadar hisselerdeki hareket mart ayı ortalarında başlasa da asıl operasyonun 18 Haziran - 7 Temmuz arasındaki dönemde gerçekleştiği belirtiliyor. Söz konusu dönemdeki hisse operasyonunda en çok dikkat çeken ise 2 haftalık bu sürede Vakıf Leasing hisselerinde anormal işlem hacimlerine ulaşıldı. İlk olarak 12 Mart 2009 tarihinde 0,93 lira seviyelerinden başlayan yükseliş hareketi, şirketin yüzde 25 bedelsiz sermaye artırımına gideceği açıklamaları ile başladı.

İKİ AYDA İKİYE KATLADI

Ardından gelen kardeş şirket Vakıf Deniz Leasing ile birleşeceği haberi ve finansal kiralama sektörüne yönelik teşvik beklentileri, hisselerdeki hareketi hızlandırdı. 27 Mayıs tarihine gelindiğinde bu üç beklenti ile beraber hisseler 2,00 liraya kadar yükselerek yüzde 115'den fazla prim yaptı. Özellikle 25-27 Mayıs tarihleri arasındaki sert yükselişle ilgili olarak SPK, şirkette hisselerdeki hareketin nedenini sordu. SPK'nın sorusuna, “Henüz kamuoyuna açıklanmamış özel bir durum yoktur” cevabı veren şirket düzenli olarak şirket birleşmesi ve bedelsiz sermaye artırımı süreciyle ilgili bilgileri İMKB'ye gönderiyordu.

OPERASYON HAZİRANDA HIZLANDI

İki ayda yüzde 115'i aşan yükseliş esnasında şirketle ilgili olarak sürekli haberler geliyordu. Örneğin şirket, 5 Mayıs tarihinde sermayenin 20 milyon liradan 25 milyon liraya bedelsiz olarak artırılması için resmen SPK'ye başvurduğunu borsaya bildirdi. 3 Temmuz tarihinde ise şirket ile Vakıf Deniz Finansal Kiralama'nın birleşme çalışmaları kapsamında Sermaye Piyasası Kurulu ile Rekabet Kurumu Başkanlığı'na onay ve izin talebiyle müracaat edildiği açıklandı.

Bu başvuruların ardından hisselerde al-sat yapan spekülatör, gelen haberlere göre hissedeki operas-yonunu şekillendirdi. 18 Haziran tarihinde operasyonu hızlandıran spekülatör, hissede belirgin bir işlem hacmi oluşturmaya başladı. 18 Haziran'da en düşük 1,69 lirayı gören hisseler, 7 Temmuz itibariyle 3,48 liraya kadar yükseldi.

DÖRT AYDA YÜZDE 274'LÜK GETİRİ

Yani 18 Haziran - 7 Temmuz tarihleri arasında anormal hareketler sergileyen hisseler iki tarih arasında tam yüzde 105'lik bir getiriye imza attı. Hisselerde mart ayında 0,93 liradan başlayan yükseliş ise 7 Temmuz'daki 3,48 liralık fiyat itibariyle yüzde 274'e ulaştı.

Hisselerde 18 Haziran'dan sonraki dönemin iyi analiz edilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, burada özellikle işlem hacimlerine dikkat edilmesi gerektiğini söylüyorlar. Büyük aracı kurumlardan birinin son bir aydır hissedeki işlem hacmini neredeyse tek başına gerçekleştirdiğini anlatan uzmanlara göre hissedeki bütün hacim neredeyse bir aracı kurum tarafından gerçekleştiriliyor.

Bu işlem hacmini kimse açıklayamıyor

Vakıf Leasing'in halka açık hisse toplamı 5 milyon 600 bin lot. Yani yerli ve yabancı tüm yatırımcıların elinde bu kadar hisse bulunurken, borsada 6 Temmuz tarihinde 21 milyon lotluk işlem hacmi gerçekleşti. Bir gün içinde Vakıf Leasing hisselerinin tamamının borsada işlem görmesi mümkün değilken, toplam hisselerin 4 katından fazlasının borsada nasıl işlem gördüğünün sorgulanmasının gerektiğine dikkat çekiliyor.

Örneğin 1-18 Haziran tarihleri arasında anılan hisselerdeki ortalama işlem hacmi 600 bin lot seviyelerindeydi. Fakat 18 Haziran'dan itibaren hisselerin halka açıklık toplamından çok daha fazlası borsada alınıp satılmaya başlandı. Bu durumu “Spekülatör tahtaya alıcı çekebilmek için aldığı hisseleri sattı, sattığı hisseleri aldı. Ve bunu defalarca yaptı. Bu işlemler sonucunda da ortaya böylesi bir işlem hacmi çıktı” sözleriyle özetleyen bir aracı kurum çalışanı, 6 Temmuz tarihinde bir aracı kurum hesabından 6 milyon 6 bin lotluk alım, 6 milyon 200 bin lotluk satış yapıldığına dikkati çekti. Yani tek bir aracı kurum bile, halka açık toplam hisselerden çok daha fazlasını bir günde aldı ve sattı.

Operasyonda dikkat çeken noktalar

18 Haziran - 7 Temmuz tarihleri arasındaki anormal işlem hacimleriyle birlikte gerçekleşen yükselişle ilgili İMKB şirketten “özel durum açıklaması istemedi.

İş Yatırım'dan gerçekleştirilen işlemler tek bir oyuncuya mı, yoksa birden fazla oyuncunun işlemleri mi olduğu öğrenilemedi

SPK'nın daha önce Bisaş Tekstil ve Beşiktaş hisselerinde olduğu gibi anlık işlem durdurma uygulaması Vakıf Leasing tahtasında uygulanmadı.

Bazı günler halka açık kısmın yarısından fazla net alış-satış yapılmasına rağmen, aracı kurum tarafından İMKB'ye bununla ilgili bir açıklama yapılmadı.

Mehmet Ali Ergün/Yeni Şafak