Dünya


İsviçre'nin dünyaca ünlü budama makası üreticisi Felco, uzun yıllardır ihracatçıların en büyük sorunlarından biri haline gelen güçlü İsviçre frangına karşı yeni bir çözüm önerisi geliştirdi. 

Ürünlerini dünyanın dört bir yanına ihraç eden ve müşterileri arasında İngiltere Kralı Charles ile eski ABD First Lady'si Michelle Obama'nın da bulunduğu şirket, ihracatçıları kur dalgalanmalarına karşı koruyacak bir fon kurulmasını istedi.

"Swiss Export Shield" (İsviçre İhracat Kalkanı) adı verilen öneriye göre ihracatçı şirketler ortak bir fona prim ödeyecek. İsviçre frangının dolar veya euro karşısında belirlenen seviyenin üzerinde değer kazanması halinde ise fondan ödeme alarak kur zararlarını telafi edebilecek. Böylece bankaların sunduğu vadeli işlem ve opsiyon gibi finansal ürünlere kıyasla daha düşük maliyetli bir koruma mekanizması oluşturulması hedefleniyor.

Felco Üst Yöneticisi Nabil Francis, Reuters'a yaptığı açıklamada sistemi "otomobildeki hava yastığına" benzeterek, "Frangın ani yükselişinin etkisini yumuşatacak bir güvenlik mekanizması oluşturmak istiyoruz" dedi.

Francis, CEO of Felco holds the  iconic red-handled pruning shears in Geneveys-sur-Coffrane

Felco CEO'su Nabil Francis.

GÜÇLÜ FRANK İHRACATÇIYI ZORLUYOR

Siyasi ve ekonomik istikrarı nedeniyle güvenli liman olarak görülen İsviçre frangı, uzun yıllardır ülkenin ihracatçıları üzerinde baskı oluşturuyor. Son 20 yılda euro karşısında yıllık ortalama yaklaşık yüzde 3, dolar karşısında ise yüzde 2,2 değer kazanan frank, İsviçre ürünlerini uluslararası pazarlarda daha pahalı hale getiriyor.

İsviçre ekonomisinde ihracatın milli gelirin yaklaşık yüzde 60'ına karşılık gelmesi nedeniyle kurdaki yükseliş özellikle sanayi şirketlerini yakından etkiliyor. Sanayi kuruluşu Swissmem'in araştırmasına göre ülkedeki üreticilerin neredeyse tamamı güçlü frangın etkisini hissederken, şirketlerin yaklaşık yarısı bu durumdan ciddi şekilde zarar görüyor.

KOBİLER DAHA FAZLA ETKİLENİYOR

Büyük şirketler üretimlerini yurt dışına kaydırarak veya gelir ve giderlerini aynı para biriminde dengeleyerek kur riskini azaltabilirken, İsviçre'deki işletmelerin yüzde 99'unu oluşturan küçük ve orta ölçekli şirketlerin bu imkânlara sahip olmadığı belirtiliyor.

Felco'nun önerisine göre fon bağımsız şekilde yönetilecek ve doğrudan devlet desteği almayacak. Ancak sistemin, İsviçre'nin AAA kredi notundan yararlanarak düşük maliyetle borçlanabilmesi için devlet güvencesine ihtiyaç duyabileceği ifade ediliyor.

SİYASETTE GÖRÜŞ AYRILIĞI

Öneri siyaset dünyasında farklı tepkilerle karşılandı. Sosyal Demokrat Parti milletvekili Samuel Bendahan, konuyu parlamentonun ekonomi komitesine taşıyacağını belirterek özellikle küçük ve büyük şirketler arasında dayanışmayı güçlendirebileceğini söyledi.

Merkez sağ FDP'nin eş başkanı Benjamin Muehlemann ise devlet garantisinin ancak sistemin kendi kendini finanse edebilmesi ve kamuya aşırı yük oluşturmaması halinde değerlendirilebileceğini ifade etti.

Ekonomistler ise aynı dönemde çok sayıda şirketin fondan ödeme talep etmesi halinde kaynakların yetersiz kalabileceği ve nihai riskin kimin üzerinde olacağı sorusunun netleştirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

patronlardunyasi.com