Patronlar


Rekabet Kurulu eski başkanı Prof. Dr. Aydın Ayaydın'ın yazısı..

İMKB Başkanı şovu bıraksın, özerklik için samimi uğraş versin

İMKB ile SPK arasında yaşanan denetim krizi üzerine ben de birkaç yazı yazmış ve bir daha yazmamak üzere son noktayı koymuştum. Ancak İMKB Genel Kurulu'nda Başkan Birsen'in tasarruf şovu üzerine bu yazıyı yazmak zorunda kaldım.
İMKB'de suların durulmasına Başkan Osman Birsen engel oluyor. Sözde tasarruf genelgesini protesto ediyor. Başkan Birsen konuyu yanlış mecralara taşıyarak tribünlere oynuyor. Tribünlere oynamak da bir yol. O zaman da samimi olması gerekiyor.
İMKB'yi tasarruf genelgesi kapsamına alan genelge Ecevit Hükümeti döneminde 2 Kasım 2002 tarihinde yürürlüğe girdi. İMKB Başkanı Osman Birsen, o zaman neden idari ve mali özerkliğe sahip olan İMKB'nin bu genelge kapsamında olmadığını öne sürerek, genelgenin sahibi Başbakanlık nezdinde girişimde bulunmadı? Neden gerekçelerini sıralayarak genelgeden muaf tutulma için Başbakanlığa yazılı müracaatta bulunulmadı? Çünkü o tarihte kendini yeniden başkanlık koltuğuna oturtan genelgenin sahibi Ecevit Hükümeti'nin bu kararını alkışlamakla meşguldü. Şimdi de başta İMKB personeli ve aracı kurumlara şirin görünme adına, karşı çıkmaya cesaret edemediğiniz genelgeyi sözde protesto ederek genel kurulda masalara şişe suyu bile koymuyorsunuz. Oysa Başbakanlığın tasarruf genelgesinde Birsen'in kısıtlandı dediği çay ve suya kısıtlama yok. Cep telefonu kullanmayın demiyor. Makam aracına binmeyeceksiniz de demiyor. Bunlar hep Osman Birsen'in abartmasıdır.
Yiğit Bulut'un CNN Türk'teki programında Osman Birsen ile iki kez canlı yayına katıldım. Birsen'e sordum, "Başbakanlık tasarruf genelgesi, 631 sayılı kanun gücünde kararname ve Kamu ihale yasasına tabi tutulmamanız için Başbakanlık makamına resmi bir müracaatınız var mı?" Bana evet cevabı verdi. "Peki hangi tarihte müracaat ettiniz, yazıyı gösterin" dedim. Bu kez "yazılı değil, Başbakan'a sözlü talebimizi ilettim" diye konuştu. Kamu düzeninde taleplerin işleme konulabilmesi için sözlü değil, yazılı müracaat gerekiyor. Başbakanlık Müsteşarlığı dahil devletin en üst makamlarında görev yapan Birsen'in bunu bilmemesi mümkün değil.
Osman Birsen Başbakanlığa böyle bir talepte bulunmaya cesaret edemiyor. Başbakan ve Müsteşarı'nı kızdırırım diye korkuyor. Bir taraftan Başbakanı överek koltuğunu korumaya çalışıyor, diğer taraftan İMKB personeline ve kamuoyuna da Başbakanlığın bu uygulamasına verip veriştiriyor. Bu samimiyetsizlik değil de nedir?
Osman Birsen şovu bırakıp, İMKB'nın özerkliğini sağlamak için samimi uğraş vererek Kuruma ve personeline yardımcı olmalıdır. Bu konuda atacağı her adımın arkasında oluruz yeterki samimi olsun.

Uzlaşma haberleri yanlış

Osman Birsen bir başka konuyu da saptırıyor. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ile SPK Başkanı Doğan Cansızlar ile bir araya geldiklerini ve uzlaşma sağladıklarını basına aksettiriyor. Bu da doğru değil. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, SPK Başkanı Cansızlar ve İMKB Başkanı Birsen'in Ankara Gölbaşında bir araya geldikleri doğru. Bu konu da masaya yatırıldı. Ancak Birsen'in dışarıya yansıttığı uzlaşılma pompalaması yanlış. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener aynen şöyle dedi.
"Başbakanlık genelgesi kapsamı dışına ve 631 ayılı kanun gücündeki kararname ile KİK dışına çıkarılmanız mümkün değil. Ancak tasarruf genelgesi kapsamında olan İMKB nin hangi k