Ekonomi


IMF heyeti dün Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ve Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Erol Sabancı ile biraraya geldi.
 
İki gün önce ikinci gözden geçirme görüşmeleri çerçevesinde İstanbul'a gelen Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni başkanlığındaki IMF heyeti dünkü temaslarına TMSF ile başladı.
 
IMF heyeti, TMSF'nin Esentepe'deki binasında, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk ve bazı Yönetim Kurulu üyeleriyle biraraya geldi. IMF heyeti TMSF'den sonra TİM ile Çırağan Sarayı'nda bir çalışma yemeği gerçekleştirdi.
 
Yemeğin ardından bir açıklama yapan TİM Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Satıcı, IMF heyetine Türkiye'nin üretici ve ihracatçı tarafında nelerin olup bittiğini ve IMF'nin uyguladığı programın Türkiye'ye neler kazandırdığını, neler kaybettirdiğini aktardıklarını söyledi.
 
Özellikle Türkiye'de üretici sektörlerin sıkıntı çektiğini, maliyetlerin üretici aleyhine dönüştüğünü ve artık Türkiye'de her geçen gün üretici olmanın daha zorlaştığını anlattıklarını belirten Satıcı, değerli YTL'nin de Türkiye'nin gelir dağılımını ciddi biçimde bozduğunu dile getirdiklerini belirtti.
 
"Türkiye'nin değerleri küresel sermayeye devroluyor"

 
Yabancı yatırımcıların da Türkiye'ye gelirken mal ve hizmet üreten sektörlere gelmek yerine bankacılık, iletişim, enerji ve telekomünikasyon sektörlerine yoğun ilgi duyduğuna dikkat çeken Satıcı, yabancıların Türkiye'nin Cumhuriyet Tarihi boyunca ürettiği en önemli değerleri öncelikle almak istediğini aktardıklarını belirtti.Satıcı, şöyle devam etti:
 

 IMF programının başarılı giden yanı, Türkiye'nin mevcut, biriktirdiği değerleri küresel sermayeye devretmesine gerçekten yardımcı oluyor."
 
Satıcı, bu dönemde sermayenin Türkiye'ye doğru ilgisinin mal ve hizmet sektörleri değil, Türkiye'de 81 yılda biriktirilmiş, Türkiye'de geniş pazarları olan alanlara doğru kaydığına işaret etti.
 
"Anlamalarına imkan yok"
 
"IMF yöneticilerinin anlattıklarımızı anlamamalarına imkan yok." diyen Satıcı, konuşmasına şöyle devam etti:
 
"Bunu anlayıp da buraya çözüm getirmelerine de imkan yok. Düşünceleri hep aynı, bir kurumsal misyonla hareket ediyorlar. O misyondan ayrılmadan-belki akılları, gönülleri farklı istese de-bu kurgu üzerinde devam ediyorlar. IMF'nin programı alabildiğince hızıyla Türkiye'de hızlı ve çok hızlı değişimlere sebebiyet veriyor.'
 
IMF heyeti TİM ile ÇırağanSarayı'nda gerçekleştirdikleri çalışma yemeğinin ardından MÜSİAD Genel Merkezi'ne geçtiler. MÜSİAD'da basına kapalı olarak yapılan görüşmeye, IMF heyeti üyeleriyle MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Bolat ve dernek yönetim kurulu üyeleri katıldı.
 
IMF yönetimi rahat
 
MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Bolat, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, IMF heyetinin kendilerine ekonomik büyüme artışındaki yavaşlamanın doğal olduğunu ve yüzde 5'lik büyüme hedefinin tutturulabileceğini ifade ettiklerini bildirdi.
 
Bolat, 'Önceki görüşmeye oranla bu görüşmedeki genel yaklaşımları nasıldı?' sorusuna ise, 'Türk ekonomisine bakış açılarında endişe, şikayet, heyecan işareti görmedik. Gidişat konusunda son derece rahat ve emin bir tavır içindeydiler' karşılığını verdi.
 
Bolat, bir gazetecinin 'Siz, her zamanki gibi sorunları ve önerilerinizi dile getirdiniz, onlar da sıkı mali politikanın sürdürülmesi gerektiğinden bahsettiler...' değerlendirmesi üzerine de, 'Evet duvar tenisi oynuyoruz' dedi.
 
IMF TÜSİAD ile görüşecek
 
MÜSİAD ile görüşmenin ardından Türkiye Bankalar Birliği (TBB) yönetimi ile bir araya gelen IMF heyeti üyeleri, TBB Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince ve diğer bankacılarla Boğaziçi Borsa Restaurant'da çalışma yemeğine katıldılar. Bu arada, IMF heyeti, Ak