Kuzey Irak ile ticaret arttıkça Türkiye bankacılık sektörünün bu bölgeye ilgisi de arttı. Hükümetin de teşvikleriyle son iki yılda beş Türk bankası Erbil’de şube açıp aktif bankacılık hizmeti vermeye başladı. Bölgede ilk şubeyi Ziraat Bankası açmıştı. 15 Şubat 2011 tarihinde Erbil’de şube açarak bu bölgeye gelen ilk Türk bankası unvanını alan Ziraat Bankası’nı İş Bankası, Vakıfbank, Albaraka Türk, Bank Asya takip etti. Tıpkı Ziraat Bankası gibi bu bankalar da şube için Erbil’i tercih etti.
Önümüzdeki günlerde bunları diğer Türk bankalarının takip etmesi bekleniyor. Bankacılık kulislerine göre şu günlerde Akbank ve Garanti Bankası yine Erbil’e şube açmak için son hazırlıklarını yapıyor.
Ancak bölgeye kısa vadede başka bankaların da yatırım yapacağı belirtiliyor. Son dönemde yoğunlaşan bu talepte Kuzey Irak’ın artık petrol gelirlerini kullanmaya başlamasının yanı sıra, savaş sonrası yeniden imarın yarattığı büyük pazar da etkili oldu. Ancak yine bankacılık çevrelerine göre bir diğer etken ise hükümetten gelen “Kuzey Irak’ta şube açın” telefonları…
Kuzey Irak ile ticareti artırmayı hedefleyen hükümet özellikle büyük Türk bankalarını da tek tek arayarak bu bölgede şube açmaları için teşvik ediyor. Aslında bölgede bilinen özellikleriyle klasik bankacılık yapmanın mümkün olmadığını söyleyen bankacılar, “Gerçeği söylemek gerekirse hiç şube açmayı düşünmüyorduk, ancak hükümetin bu konuyu teşvik etme çabası nedeniyle biz de harekete geçtik” diyorlar.
Halen Kuzey Irak’ta kredi kartı, mevduat hesabı, POS makinesi, ATM makinesi gibi klasik bankacılık hizmet, ürün ve araçları bulunmuyor. Yerel halk parasını hala bankaya yatırmak yerine, toprağa gömmeyi tercih ediyor. Buna karşın halen Kuzey Irak’ta 190’ı Erbil’de olmak üzere toplam 300 Türk firması faaliyet gösteriyor. Bu durum finansal kuruluşların bölgeye olan iştahı artırıyor.