Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II, ''Hrant, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir Ermeniydi ve tüm yaşamı boyunca böyle çalıştı'' dedi. Uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Hrant Dink için Kumkapı'daki Meryem Ana Kilisesi'nde dini tören düzenlendi.
Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II'nin yönettiği tören, yaklaşık 50 dakika sürdü. Mesrob II, ayinin ardından önce Ermenice, daha sonra Türkçe yaptığı konuşmada, Dink'in Malatya'da başlayan yaşam çizgisinin bugün burada son bulduğunu ifade ederek, zorluk ve mücadelelerle geçen yaşamının Dink'te cesur, duygusal ve gözü pek bir karakter yarattığını anlattı.
Mesrob II, Hrant Dink'in etnik kökenine olduğu kadar vatanına da bağlı olduğunu kaydederek, ''Doğduğu yeri, büyüdüğü ülkeyi, yaşadığı ülkenin insanlarını, kendi ait olduğu köklerin değerlerini reddetmeden sevebildi. Cesur çıkışları, onun din, ırk, köken farkı gözetmeyen, insan sevgisiyle dolu, dürüst Anadolu insanı karakterinin dışa vurumuydu'' dedi. Hrant Dink'in demokrasinin ateşli bir savunucusu olduğunu ve onu ideal toplumun ön şartı olarak kabul ettiğini vurgulayan Mesrob II, Dink'i sadece gazeteci olarak tanıyanların, onun kimsesiz çocuklar için yaptıklarından habersiz olduklarını dile getirdi.
''ACI HEPİMİZİNDİR''
''Hrant, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir Ermeniydi ve tüm yaşamı boyunca böyle çalıştı'' diye konuşan Mesrob II, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bu vesileyle sormak istiyorum. Bu gibi suikastlardan sonra, maktulün kefeni üzerinden siyaset yapmak, evrensel ahlak kurallarına ne kadar sığar? Acı hepimizindir. Kayıp hepimizindir. Taziye, acıyı paylaşmak, acıyı hafifletmek demektir. Bu nedenle olayı kınarken, ülkemiz aleyhine yapılan olumsuz açıklamalar, yüreklerde yeni yaralar açmaktadır. Bu tür davranışlar, merhum Hrant'ın yaklaşımına tamamen aykırı düşmektedir.''
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in başkanlığında tüm devlet erkanına ve vatandaşlara bu acılı günde Dink'in ailesine ve cemaate gösterdikleri yakın ilgiden dolayı teşekkür eden Mesrob II, şunları kaydetti: ''Olağanüstü duyarlılık sergilenmesi ve en kısa zamanda failin yakalanması memnuniyet vericidir. Ancak kesinlikle yeterli değildir. Gerçek azmettiricilerin belirlenmesi, ülkemizin barış ve huzur ortamı açısından zorunludur.
Bir Hristiyan din görevlisi ve bir insan olarak, en kutsal hak olan yaşama hakkına saldıranları bir kez daha lanetliyorum. Fikir ve düşünce özgürlüğüne saygılı, değer veren insanlar olarak bazı insanlarımızın fikirlerini paylaşmasak bile, hiç kimsenin fikirlerinden dolayı bırakın katledilmesini, yargılanmasını ve ceza almasını bile kabul etmemeliyiz.''
HRANT'IN MÜCADELESİ
''Devletimizin ve Türk halkının, Ermenilerin binlerce yıldır bu topraklarda yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olduğuna, yabancı ve potansiyel düşman olmadığımızı kabul edeceklerine, bizlerin düşman olarak algılanmamıza neden olan uygulama, tutum ve zihniyeti değiştirmek için okul kitaplarından ve okullarımızdan başlayarak toplumdaki bu Ermeni düşmanlığını yok etmeye yönelik çalışmaların ivedilikle ele alınacağına dair inancımızı hala koruyoruz'' diyen Mesrob II, şöyle konuştu: ''Hrant'ın mücadele ettiği konuların başında Türk - Ermeni diyaloğunun gelişmesi vardı. Bu konuda önemli mücadeleler verdi. Ve bu mücadelesi karşısında oluşan tepkileri cesurca göğüsledi.
Ne mistik bir olgudur ki, kendi cenaze merasimi Türkiye ve Ermenistan yetkililerinin bir araya gelmesi için bir vesile oldu. Biliyoruz ki, bu vesilenin gerçek bir diyaloğa dönüşmesi, hepimiz gibi O'nu da mutlu ederdi.'' Patrik Mesrob II, konuşmasında, Türkiye ve Ermenistan cumhuriyetlerinin temsilcilerine, ayrıca Başpiskopos Barsamyan tarafından temsil edilen Tüm Ermeniler Katolikosu Karekin II'ye teşekkür etti. Bu arada, Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II'nin konuşması sırasında zaman zaman oldukça duygulu anlar yaşadı
Agos gazetesi önünde yapılan ilk tören ve Meryemana Kilisesi"nde gerçekleştirilen dini törenin ardından Hrant Dink, Balıklı Ermeni Mezarlığı"nda toprağa verildi.
Kurucusu olduğu ve genel yayın yönetmenliğini yaptığı Agos Gazetesi önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren gazeteci Hrant Dink, Balıklı Ermeni Mezarlığı"nda toprağa verildi.
Dink, gazetesinin önünde yapılan ilk tören, ardından Meryemana Kilisesi"ndeki dini tören sonrasında Silivrikapı"da bulunan Balıklı Ermeni Mezarlığı"nda, ailesi ve yakınlarının yanı sıra çok sayıda yurtdaşın katılımıyla, alkışlar ve karanfiller eşliğinde toprağa verildi.
Ermeni din adamları, Dink"in mezarı başında dualar okudu.