Murat KAYA
Türkiye’de son zamanlarda küçük ve orta ölçekli şirketlerin girdiği mali kıskaç ve bu kıskacı atlatabilmeleri için mahkemeler aracılığıyla süre talep etmelerine ilişkin haberler sıklaştı.
Artık sadece orta ölçekliler değil dev bütçeye sahip dev şirketler de ekonomik zorluklar yaşıyor ve konkordato (süre talebi) haberleri, Türkiye’nin bir çok yerinden gelmeye devam ediyor.
Son haber, Uşak’ta 550 bin metrekarelik arsa üzerinde 1989’da kurulan ve yıllık 20 milyon seramik (karo) üretimi yapabilen duruma gelen en büyük seramik şirketlerinden birinden geldi.
Bir üretim tesisi içerisinde en fazla ebat ve çeşitte kaplama malzemesi üretimi yapabilmesiyle dünyanın nadir üretim tesislerinden biri haline gelen Hitit Seramik, son zamanlarda yaşadığı mali sıkıntıları aşmak için mahkemeye konkordato başvurusu yapan şirketler arasında yer aldı.
HIZAL AİLESİNİN KONKORDATO TALEBİ
Hızal Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Hızal’ın 2017’de vefatıyla, eşi Sevgi Hızal, kızları Beril, Ülker ve Eylül Nehir Hızal’a geçen şirket adına, İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne konkordato talebinde bulunuldu.
Talep, İbrahim Hızal Holding Yatırım AŞ, Hitit Seramik Sanayi ve Ticaret AŞ, Beril Seramik Hammadeleri Üretim Satış ve Ticaret AŞ ile yetkililer Sevgi Hızal, Beril Hızal ve Eylül Nehir Hızal adına aile ve şirket avukatlarınca yapıldı.
3 AYLIK GEÇİCİ MÜHLET
Bu talebi değerlendiren mahkeme, İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğüne kayıtlı şirketler hakkında İcra İflas Kanunu’nun 287. maddesi gereğince 9 Ekim 2024 tarihi itibariyle 3 aylık geçici konkordato mühleti verdi.
Geçici konkordato komiserleri olarak yeminli bir mali müşavir ve icra iflas hukukunda uzman iki akademisyeni görevlendiren mahkeme, ön inceleme ve tahkikat duruşmasını da geçici mühlet süresinin sona ereceği tarih dikkate alarak 26 Aralık 2024’e bıraktı.
HİTİT SERAMİK: 20 MİLYON METREKARELİK KARO ÜRETİMİ
Türkiye’nin en önemli seramik üreticilerinden biri olan Hitit Seramik, 17 Ekim 1989 tarihinde, seramik yer ve duvar karosu üretimi amacıyla kuruldu.
Faaliyetine Uşak Organize Sanayi Bölgesinde bulunan 500 bin metrekarelik arazi üzerinde ilk etapta 1 milyon metrekare duvar karosu, 1 milyon metrekare yer karosu olmak üzere toplam 2 milyon metrekare kapasiteyle 22 Şubat 1991’de başlayan şirket,
kurulum ve üretimi takiben sürat verilen yeni yatırım çalışmaları neticesinde büyüdü ve kısa süre içinde 76 bin metrekarelik kapalı fabrikalar kompleksinde 10 milyon metrekare üretim kapasitesine ulaştı.
Şirket yetkilileri 2000’li yıllara gelindiğinde yeni yatırımlara karar verdi. Şirket öz kaynaklarıyla 40 bin metrekare ilave kapalı fabrika binaları inşa etti ve 10 milyon metrekarelik ek üretim kapasitesiyle 20 milyon metrekarelik kapasiteye ulaşmayı başardı.
Üretiminde özel teknolojiler ve makineler kullanan şirket, Türkiye’de olduğu gibi dünya pazarında da öncü oldu. Yeni yatırımlarının da gücüyle Hitit Seramik bugün bir üretim tesisi içerisinde en fazla ebat ve çeşitte kaplama malzemesi üretimi yapabilen dünyanın nadir üretim tesislerinden biri haline geldi.
KOLTUĞU SEVGİ HIZAL DEVRALMIŞTI
Hitit Seramik Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Hızal, 6 Eylül 2017’de hayatını kaybetmiş ve koltuğuna bir hafta sonra eşi Sevgi Hızal geçmişti.
Sevgi Hızal, 28 Şubat 2018’de gazeteci Vahap Munyar’a verdiği röportajda, “25 yıllık sevgili eşim İbrahim’in vefatı benim ve kızlarım için büyük yıkım oldu. Acımız büyük. Ancak, ağlamak gibi bir lüksüm yok. Hitit Seramik, duraksamadan yoluna devam etmeli” demişti.
“KURULU SİSTEMİ ÇALIŞTIRIR, YOLUMUZA DEVAM EDERİZ”
Şirkette hiç çalışmadığını ancak eşinden çok şey öğrendiğini belirten Sevgi Hızal, “Ondan öğrendiklerimle kurulu sistemi çalıştırır, yolumuza devam ederiz” diye konuşmuştu.
“FİNANSAL SORUNUMUZ YOK”
Şirketin yüzde 95.5’inin ailelerinin olduğunun altını çizen Sevgi Hızal, şirketin iddiasını şu sözlerle ortaya koymuştu:
“Finansal sorunumuz yok. Şirketimiz yükseliş dönemi yaşıyor. Kapasite kullanım oranımız yüzde 100’e yakın. Konuya duygusal yaklaşıyor olabilirim. Şu anda ortak arayışımız veya hisse satma gibi bir planımız yok. Gelecekte ne olur, şu anda bilemem”
KIZLARI DA ŞİRKET YÖNETİMİNDE
Aynı dönem İngiltere’deki Kings College’dan işletme mezunu olan büyük kızı Ülker Hızal ise, “8 aydır şirkette çalışıyorum. Babamın şirketimiz için koyduğu vizyonu iyi öğrendim. Dış ticarete bakıyordum. Paris Metrosu için aldığımız siparişler dahil ihracatımız iyi gidiyor” ifadelerini kullanmış, annesini destekleyeceğini belirtmişti.
Ortanca kız Beril Hızal da, İtalya’da tasarım okuduğunu anımsatarak, “Okulum henüz bitmedi ama ürün tasarımı konusunda şirketimize katkı vermeye başlamıştım. Şimdi şirketimize daha fazla zaman ayırırım” değerlendirmesinde bulunmuştu.
HİTİT SERAMİK’TEN AÇIKLAMA
Hitit Seramik bu başvuruyla ilgili açıklama paylaştı.
Konkordato sürecine girilmesinin temel nedenleri arasında pandemi sonrası başlayan ekonomik belirsizlik ortamı gösteren şirket yetkilileri, Avrupa Birliği’ndeki gümrük vergilerinin artmasının, TL’nin değer kaybının ve faiz oranlarının beklentilerin üzerinde seyretmesinin de kısa vadeli ödemelerde zorluk yarattığını aktardı.
patronlardunyasi.com