Ekonomi


Kesilen tavuk sayısı Nisan ayında bir önceki aya göre %0,4 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre %8,1 azaldı. Nisan ayında kesilen hindi sayısı ise bir önceki aya göre %7,1 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre %20,9 azaldı.

Tavuk eti üretimi Nisan ayında bir önceki aya göre %2,1 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,5 azaldı. Nisan ayında hindi eti üretimi ise bir önceki aya göre %5 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre %23,7 azaldı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seriye göre tavuk eti üretimi bir önceki aya göre %2,1 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış seriye göre ise tavuk eti üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %9,1 azaldı.

Tavuk yumurtası üretimi ise Nisan ayında bir önceki aya göre %3,4 azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre %2,5 arttı.

SÜT ÜRETİMİ DE ALARM VERİYOR

Nisan ayında ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi 138 bin 731 ton olarak gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı ayına göre %2,3 azalış gösterdi. İnek peyniri üretimi 59 bin 612 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %6,2 azaldı. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise 4 bin 13 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %17,9 azaldı.

Yoğurt üretimi 99 bin 309 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %1,7 azaldı. Ayran üretimi ise 61 bin 430 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %5,6 azalış gösterdi.

Nisan ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama %3,5, protein oranı ise ortalama %3,2 olarak tespit edildi.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Nisan ayında bir önceki aya göre %1 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %7,1 azaldı.