Balıkesir Bandırma'da özel bir tersanede yaklaşık 5 yıl süren çalışma sonunda tamamlanan Egeria isimli lüks yat denize indirildi. Altunbaş Turizm tarafından üretilen 58 metre uzunluğunda 10 metre genişliğindeki Egeria, üzerindeki helikopter pisti ile dikkat çekiyor.
En son teknolojilerin kullanıldığı yatta her şey uzaktan mobil cihazlar ile kontrol edilebiliyor. Bandırma Tatlısu'daki A.E. Tersanesi'nde inşa edilen yat törenle denize indirildi. Yatı inşa eden Altunbaş Turizm'in Yönetim Kurulu Başkanı Rüştü Altunbaş, "50 yıldır turizm sektöründeyim. Bu bizim imalatımız olan beşinci yat. Bu yata 35 milyon Euro yatırım yaptım. Bu mega yat, turizmden harp sanayiine kadar birçok alanda kullanılabilir." dedi.
Yatın teknik özellikleri ve yapım aşaması hakkında bilgi veren Rüştü Altunbaş'ın oğlu Volkan Altunbaş ise kendisinin de bir işçi gibi Egeria yatının 5 yıllık yapım sürecinde çalıştığını belirtti. Yatın Türkiye'deki en yüksek Kelvin Hughes seyir cihazlarına sahip olduğunu belirten Altunbaş, "Bu yat bugün İngiltere donanmasının kullanmış olduğu en üst cihazlarla donatıldı. 58 metre uzunluğunda ve 10 metre genişliğindeki yatta 1 master, 1 VIP ve 5 adet misafir kamarasının yanı sıra, yüzme havuzu, sauna, helikopter pisti ve spor salonu bulunuyor." dedi. Egeria'nın Türk bandrollü, Türklere ait en büyük yat olduğunu belirten Altunbaş, Türklerin nasıl bir yat yaptığını göstermek için Monaco Boat Show 2012 fuarına katılıp Egeria'yı sergileyeceklerini söyledi.
HELİKOPTERİN İNMESİNE YASAK GELDİ
Bu arada Egeria denize inmeden helikopter pistine yasak geldi. Sahil güvenlik mevzuatında yapılan son değişiklikle Türkiye'de yatlara helikopter inmesinin yasaklandığını ifade eden Volkan Altunbaş, "Egeria'yı tam denize indireceğimiz zaman böyle bir karar alındı. Bu karar beni çok üzdü. Böyle bir tekne yap ve helikopter kullanamama!" dedi. "Türkiye, lüks yatların ülkemize gelmesini özendireceğine yasaklıyor." diyen Altunbaş şunları söyledi: "Bu yasak ile Türkiye ciddi bir turizm kaybı yaşar. Örneğin Monaco'ya her yıl lüks yat sahipleri 2 milyar Euro döviz bırakıyor. Türkiye bu kitleyi nasıl marinalarına çekebileceğini planlaması gerekirken yasakçı zihniyet devreye giriyor. Maalesef bu yata Türk karasuları dışında helikopter indirebileceğiz. Buna acilen çözüm bulunması lazım."