Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜİK tarafından açıklanan kasım ayı enflasyon verilerine dair değerlendirmelerde bulundu.
Sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan Şimşek, "Son 2,5 yılın en düşük aylık enflasyonu gerçekleşti. Kasımda yıllık enflasyon son dört yılın en düşük seviyesi olan yüzde 31,1’e geriledi ve 2024 yılı Mayıs ayına göre iyileşme 44 puanı aştı. Yıllık temel mal enflasyonu yüzde 19’un altına düştü. Ağustos-Ekim aylarında uzun dönem ortalamasının oldukça üzerinde gerçekleşen gıda enflasyonu kasımda normalleşti" dedi.
Aylık enflasyondaki ılımlı seyrin aralıkta da devam etmesini beklediklerini söyleyen Mehmet Şimşek, 2026 yılında dezenflasyon sürecine katkı sağlayacak temel unsurlar olarak şunları sıraladı:
-Destekleyici küresel finansal koşullar ve ılımlı emtia fiyatları
-Sıkı para politikası
-Güçlenen finansal istikrar
-Destekleyici maliye politikası
-Vergi ve harç güncellemeleri ile yönetilen/yönlendirilen fiyatların bütçe imkânları dâhilinde enflasyon hedefleriyle uyumlu belirlenmesi
-Eğitimde kural bazlı fiyatlama
-Enflasyondaki düşüşün devamıyla beklentilerdeki iyileşmenin hızlanması
-Gıda, konut ve enerji başta olmak üzere birçok alanda uygulanan arz yönlü politikalar
Şimşek paylaşımının sonunda, "Fiyat istikrarını merkeze alan programımızı kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
patronlardunyasi.com