Ekonomi


Güler Sabancı, Sabancı Holding CEO'su Ahmet Dördüncü, Enerjisa Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Hakman ve Enerjisa CEO'su Gerhard Wedam ile birlikte 1 yıl 1 ay önce temeli atılan Bandırma Doğalgaz Gaz Kombine Çevrim Santrali'nde inşaat faaliyetlerini yerinde incelemek üzere şantiye alanını ziyaret etti.

Ziyaret sırasında Enerjisa Proje Koordinatörü Veli Balat santral inşaatında sürdürülen faaliyetler hakkında bir sunum yaptı.

Balat'ın sunumda verdiği bilgilere göre Enerjisa, Bandırma Doğalgaz Gaz Kombine Çevrim Santrali projesi çerçevesinde 4.5 kilometre (km) yol, 6.5 km şantiye elektriği hattı ve yine 6.5 km enerji nakil hattı inşa etti. Söz konusu inşaatlar gerçekleştirilirken hat üzerinde yer alan köylerin elektrik hatları da yenilenmiş oldu.

Santralin Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Hattı'ndan gaz alabilmesi için ise hat ve santral arasında da 3.3 km yeni doğal gaz hattı çekildi.

TOPLAM YATIRIM 660 MİLYON EURO

Santral'in ekipman maliyetinin 500 milyon euro civarında olduğunu belirten Balat, diğer çevre ve altyapı yatırımları ve kredi faizleri de eklendiğinde bu rakamın 660 milyon euroya ulaştığını ifade etti.

İnşaatın başladığı 1 yıl içerisinde asıl karşılaştıkları zorluğun ekipmanların ve ekipmanları taşıyacak ve monte edecek araçların zamanında temin edilmesi olduğunu anlatan Balat, hızla süren montaj faaliyetleri ile Ekim ayı itibariyle santral inşaatının yüzde 66.5'ini tamamladıklarını, geriye yüzde 10 kadar bir montaj çalışması kaldığını bundan sonra da santralin ticari üretim amacıyla devreye alınması için test faaliyetlerinin başlayacağını aktardı.

Güler Sabancı, şantiye ekibinin yürüttüğü çalışmaların hızlı ve sorunsuz devam etmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti ve saha ekibinden projenin daha önce belirlenen Ağustos 2010 tarihi yerine 30 Temmuz itibariyle devreye alınması için söz aldı.

Proje ekibinde bulunan tecrübeli çalışanların gençleri yetiştireceğini ve Enerjisa'nın geleceğe böyle hazırlanacağını ifade eden Sabancı, Bandırma projesi ile Enerjisa ekibinin de rüştünü ispat edeceğini vurguladı.
Sunumun ardından Güler Sabancı ve beraberinde ki heyet şantiyenin çeşitli alanlarında incelemelerde bulundu. Şantiyede işçi ve mühendislerden bilgi alan ve sohbet eden Güler Sabancı daha sonra öğle yemeğini de şantiye yemekhanesinde çalışanlar ve gazeteciler ile birlikte yedi.

TEK ÇEVRİMDE TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK DOĞAL GAZ SANTRALİ

Şantiye ziyareti sırasında Enerjisa yetkililerinin verdikleri bilgilere göre Bandırma Doğalgaz Gaz Kombine Çevrim Santrali iki gaz ve bir buhar türbininden oluşan tek çevrim ile 920 megawatt (MW) net elektrik üretimi sağlayarak bu alanda Türkiye'nin en büyük santrali olacak.

Asıl kapasitesi 930 MW olan santral kendi iç tüketiminin ardından net 920 MW elektrik üretecek. Kış aylarında bu üretim miktarı 1000 MW'a kadar yükselebilecek. Türkiye'nin toplan kurulu gücü ise 43000 MW civarında.
Her 100 birim gazdan 60 birim enerji üretmesi beklenen santralin garanti edilen verim oranı yüzde 59 fakat bu oranın yüzde 61'lere de yükselebileceği ifade ediliyor.

Santral faaliyete geçtiğinde yılda 1.2 milyar metreküp doğal gaz tüketecek. Türkiye'nin toplam yıllık gaz tüketimi ise 36-37 milyar metre küp civarında.
Yılda 6.9 milyar kilowatt saat elektrik üretecek olan santral kendisine en yakın elektrik dağıtım bölgesi olan Uludağ Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'nin (UEDAŞ) dağıttığı elektrik miktarının yüzde 70'i kadar elektrik üretmiş olacak.

İNOVASYON

Bandırma Doğalgaz Gaz Kombine Çevrim Santrali projesi çerçevesinde ayrıca deniz seviyesinden 30 metre yükseklikte bulunan santralin soğutma suyunun tekrar denize verilmesi sırasında basınç kırma yerine 3 MW gücünde bir hidro elektrik santrali kurma projesi de hazırlandı.

Enerjisa çalışanları bu proje ile Sabancı Altın Yaka İnovasyon Yarışması'nda birinciliğe de aday olduklarını açıkladılar.