Tekel işçilerinin 50 gündür sürdürdüğü eylemde uzlaşma sağlanmayınca, Türk-İş 4 Şubat'ta iş bırakma kararı aldı. Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, "Genel grev yok, iş bırakma eylemi yapılacak." dedi.
Başbakan Erdoğan ise dünkü grup konuşmasında önümüzdeki günlerde eyleme müdahale edileceği sinyali verdi. Genel grevi işverene ve halka izah edemeyeceklerini söyleyen sendikanın teşkilatlanma sekreteri Pevrul Kavlak da eylemin maliyetinin işçi ve işverini karşı karşıya getireceğini belirtti.
Tekel sorununda uzlaşma sağlanamaması, gözleri sendikaların nasıl bir tutum takınacağına çevirdi. Edinilen bilgiye göre Türk-İş yönetiminin büyük bölümü genel grev talebine olumsuz yaklaşıyor. Zaman'a konuşan Türk-İş Genel Teşkilatlanma Sekreteri Pevrul Kavlak, genel grevin ancak kıdem tazminatının kaldırılmak istenmesi gibi çalışma hayatının temel sorunlarında gündeme geleceğini söyledi. Türk-İş'in karar çerçevesinde 1 günlük iş bırakmanın mümkün olduğunu ancak bunun genel grevden çok farklı olduğunu dile getirdi. Türk-İş Genel Teşkilatlanma Sekreteri Kavlak, grev kararının tartışıldığı Türk-İş'teki toplantıda "İşverene bunu izah edemeyiz. Bir günlük eylemin maliyeti sadece metal işkoluna 600 bin TL. Üreten, istihdam sağlayan özel sektör işyerlerinde ne diye genel grev kararı alacağız? İşverene bunu nasıl izah ederiz?" çıkışında bulundu. Türk-İş'teki genel kanaat de Tekel sorunu sebebiyle genel grevin söz konusu olamayacağı. Türk-İş yöneticilerinin tamamına yakını, genel grev kararının tartışıldığı Türk-İş'teki toplantıda bu öneriye karşı çıktı. Sadece Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel'in genel greve sıcak baktığı belirtiliyor.
Genel grev kararı alınması durumunda, bu sendikaların örgütlü olduğu özel sektöre ait işyerlerini de kapsayacak. Genel grev kararı alınması durumunda bunun nerede duracağı da kestirilemiyor. Sürenin uzaması maliyetin her gün katlanması sonucunu doğuracak. Özel ve kamuyu kapsayan bütün işyerlerinde üretimin durmasına yol açacak böyle bir karar, sendika çevrelerinde imkansız olarak görülüyor.
Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu da hafta sonu katıldığı Tes-İş Sendikası'nın Elazığ Şube kongresinde genel grev isteğine sert tepki göstermişti. Bir delegenin "Genel grev kararı alacak mısınız?'' sorusu üzerine sinirlenen Kumlu, "Almayacağız. Genel grev nedir biliyor musun sen? Genel grev lafla olmaz. Türk-İş başkanı olarak genel grevden korktuğumdan değil. Genel grevi uygulayabilmek için biz başkanlar kurulunda, yönetim kurulunda konuştuk. Başkanlar kurulunda, 'Genel grev kararı alın, uygulayalım' dediğimizde sordum. Hava-İş başkanına, 'Uçakları durduracak mısın?'... 'Hayır başkan', Belediye-İş başkanına 'Otobüsleri durduracak mısın?'... 'Hayır durduramam başkanım'... 'Peki trenler duracaklar mı?'...'Hayır başkanım'." şeklinde cevap verdi. Genel grev yapmak için kendisine, 'Enerji işkolunun genel başkanısın, Türk-İş başkanısın şalteri indir, hayatı durdur.' dendiğini anlatan Kumlu, "Peki nasıl olacak? Bunun sorumluluğunu kim taşıyacak? Genel grev demek Türkiye'de veya dünyanın herhangi bir ülkesinde hayatın durması demek.'' dedi.
BU ÜLKE YOL GEÇEN HANI DEĞİL
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da dünkü grup konuşmasının önemli bir bölümünü Tekel sorununa ayırdı. Tekel işçilerine 4-C'ye geçme çağrısı yapan Başbakan, Türk-İş önündeki eyleme de müdahale edileceği sinyali verdi. Türk-İş Genel Merkezi'nin de bulunduğu Ankara'daki Sakarya Caddesi, Tekel eylemine ev sahipliği yapıyor. Tekel işçileri, caddenin önemli bir bölümünü çadırlarıyla kapatmış durumda. Ankara'nın ticari hayatının en canlı olduğu caddelerinden biri olan Sakarya'da, şimdi yaya yürüyebilmek bile mümkün değil. Erdoğan, "Kamuda çalışmaya devam etmek isteyenler gitsinler, sözleşmelerini imzalasınlar. Eylemi bitirip evlerine dönsünler. Hazinemizdeki her bir kuruş milletimizin bize emanetidir." dedi.
Şu anda yapılan eylemin yasal olmadığına dikkat çeken Erdoğan, bu demokratik davranışı bu ay sonuna kadar sürdüreceklerini söyledi. Bu ay sonunda 4-C ile ilgili işlem bittikten sonra yasal adımı atacaklarını vurgulayan Başbakan, "Kusura bakmasınlar bu ülke yol geçen hanı değil." şeklinde Tekel işçilerinin eylemine tepki gösterdi.
Bu arada Türk-İş'teki toplantıya katılan Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu da bu aşamada genel grevin söz konusu olmayacağını söyledi. 26 Ocak'taki toplantıda genel grevin tartışıldığını ancak hükümetin son attığı adımla 4-C'nin şartlarını önemli ölçüde iyileştirdiğini söyledi. Gündoğdu, "O gün 4-C'de kıdem, iş güvencesi ve izin hakkı yoktu. Bugün itibarıyla maaşlara 178 TL zam yapılmış bir 4-C var. Kıdem tazminatı verilmiş, 11 ay çalışma ve 22 gün izin hakkı tanıyan bir adım. 4-C'liler isterlerse iş güvencesi protokolü de imzalanacak. Türk-İş de atılan adımları önemsiyor, ancak yeterli bulmuyor." dedi.
Genel grev yok, bir günlük iş bırakılacak
Tekel sorununda uzlaşma sağlanamaması üzerine Türk-İş'te toplanan konfederasyon başkanları, 4 Şubat'ta bir günlük iş bırakma eylemi yapılması yönünde karar aldı. Türk-İş, Hak-İş, DİSK, Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK yöneticileri, Türk-İş Genel Merkezi'nde bir araya gelerek eylem kararını gözden geçirdi. Toplantı sonrası açıklama yapan Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, iş bırakma eyleminin genel grev gibi yorumlanmaması gerektiğini söyledi. Kumlu, "Daha önce böyle bir yanlış anlama oldu. Ortalık toz duman oldu. Genel grev değil, iş bırakma eylemi. Bunun nasıl yapılacağını her sendika kendisi belirleyecek. En etkili şekilde uygulamaya çalışacağız." ifadelerini kullandı. İş bırakma eylemi sonrası yeni bir değerlendirme yapacaklarını anlatan Kumlu, her zaman masa başında bu işin bitirilmesi için diyalogdan yana olduklarını her fırsatta dile getirdiklerini söyledi. Kumlu'nun 4 Şubat'ta evinde olacağını söylemesi ise dikkat çekti.
İsa Yazar/Zaman