Patronlar


DHMİ’nin ”yoğun yolcu akışı ve yetersiz kapasite“ gerekçesiyle 3 Ağustos’ta yap-işlet-devret (YİD) yoluyla ihale ettiği ve 1 milyon yolcu için garanti verdiği havalimanında yıllardır in cin top oynuyor. 1998 yılından 2020 yılına kadar 3 milyon yolcu kapasitesiyle hizmet verecek şekilde yapılan havalimanı, 8 yıldır sadece yüzde 30’lık doluluk oranıyla çalışıyor. Sekiz yılın ortalama yolcu sayısı ise 650 bini ancak buluyor.

961 BİNİ AŞAMADI
Havalimanına en fazla yolcu geçen yıl 961 bin ile geldi. Bu durum 8 yıldır bilinmesine rağmen, ihalede alıcı firmaya verilen ”1 milyon kişi doluluk garantisi“ nedeniyle, devlet gelmeyen herkişi için 15 dolar ödeyecek. Bu durumda devlet son rakamlara göre yılda ortalama 5.2 milyon dolar zarara girecek.

Öte yandan yolcu kapasitesini gayet rahat karşılayan mevcut dış hatlar terminaliyle devlet, 2004 yılında 30 milyon dolar, 2005 yılında ise 42 milyon dolar kâr etti. İhaleyle devlet bundan da vazgeçmiş oluyor. Tüm geliri devlete kalan ve sıfır riskli bir havalimanı olan Bodrum Milas Dış Hatlar Terminali’nin, böylece daha kapasitesi dolmadan, YİD yöntemiyle yenisi yapılacak. Devletin 250 milyon dolarlık yatırımı atıl hale gelecek ve 1 milyon yolcu garantisi nedeniyle devlet bir de üste para ödeyecek. DHMİ’nin 3 Ağustos’ta yaptığı ihaleyi en düşük işletme süresine veren yabancı “Aerodrom Beograde Airport Ortak Girişim Grubu“ kazandı. İhale sonucu Bakan Binali Yıldırım’ın onayına sunulmuş durumda.

DHMİ Yönetim Kurulu, 23 Ağustos 2005 tarihinde aldığı 131 nolu kararında havalimanının ”2005 yılında 3 milyon yolcu kapasitesini dolduracağı“ tespitini yaparak” projesi hazır olan bir terminal binasının Yap-İşlet-Devret modeli ile realizesi uygun olacaktır“ sonucuna vardı. Aynı kararda ihaleyi yapacak komisyon üyelerini belirledi. Ancak 2005 yılının sonunda havalimanının yolcu kapasitesi değil 3 milyonu bulmak, 1 milyon yolcuya bile ulaşamadı.

SALON KAPATILDI
Ancak yolcu kapasitesinin tutturulamamasına rağmen, ihale kararından vazgeçilmedi. Bunun yanısıra ihale kararından 13 gün önce 10 Ağustos 2005 tarihinde Bodrum Havalimanı Mülki İdare Amiri başkanlığında yapılan toplantıda yetkili 17 imza ile ”kapasitesi dolmadığından“ iki salondan birinin kapatılmasına karar verildi. Buna göre A salonu dolmadan B salonuna yolcu alınmaması karara bağlandı. Halen havalimanında 8 yıldır gerek duyulmadığı için hiç kullanılmamış check -in kontuarı ve kontrol merkezleri bulunuyor.

Havalimanının yolcu kapasitesi, ihalede alıcı firmaya taahhüt edilen ”gelmeyen yolcu başına 15 dolar ödenmesi“ koşuluyla önem kazanıyor. 8 yıldır ortalama 655 bin kişinin geldiği havalimanı için devletin ödemesi gerekeceği ortalama tutarın da 5 milyon dolar olacağı öngörülüyor.

Gülümhan Gülten/Vatan